TORNAR

Llibres amb un ‘toc’ de gràcia

Dalí, Tàpies o Miró il·lustren alguns dels volums més singulars de la Biblioteca

cultura
Dimarts, 20 juliol 2010. 14:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Una edició de El viejo y el mar amb il·lustracions de Salvador Dalí; Novel·la de Joan Brossa amb 31 litografies originals d’Antoni Tàpies o un recull de poemes de Carles Sindreu amb dibuixos de Joan Miró. Tots aquests llibres tenen en comú el fet de compartir paraules i imatges a parts iguals.

Il·lustració d'Albert Ràfols Casamada

Il·lustració de Salvador Dalí

Es tracta de llibres il·lustrats per artistes contemporanis reconeguts, uns llibres especials en els quals la força de la il·lustració és tan gran com la de la lletra escrita. A la Biblioteca Central d’Igualada s’hi poden trobar diversos volums singulars que tenen aquest tret distintiu i que faran les delícies dels enamorats dels llibres.

El valor d’aquests llibres ve donat, en aquest cas, per la ploma que signa les il·lustracions. Artistes que han deixat la seva petjada al costat de la d’escriptors i que han reflectit, d’aquesta manera, la seva pròpia personalitat. El fons format per aquest tipus de llibres és reduït però singular i d’un gran interès per als aficionats a les curiositats, també. A part dels tres volums abans esmentats també destaquen dos llibres il·lustrats pel recentment desaparegut Albert Ràfols-Casamada. Es tracta de El jardí de les malícies: de la poesia eròtica universal, una edició a cura de Miquel Desclot, i el recull de poemes Postals no escrites, de Felícia Fuster.

Autors i il·lustradors locals

En clau local cal destacar alguns llibres de la igualadina Maria Enrich, il·lustrats per la ploma del també artista igualadí Ramon Enrich. Tirant enrere, a la Biblioteca es conserven llibres d’artista com una edició de l’any 1947 de Aurora de l’Aragall, de Joan Llacuna, amb onze aiguaforts de Grau Sala i, anant encara més enllà en el temps, una sèrie de novel·les il·lustrades per Gaspar Camps.

Es fa esment dels llibres per a adults perquè es dóna per descomptat que els llibres infantils compten habitualment amb il·lustracions. Tot i així, cal destacar que al fons antic hi ha dibuixos que són autèntiques joies, com els signats per Junceda, Apel·les Mestres, Lola Anglada o Llaverias, entre d’altres.

Biblioteca Central d'Igualada


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.