TORNAR

La mestra paperera Victòria Rabal recull el Premi Nacional d'Artesania 2023: "És un exemple de passió, talent i rigor"

cultura
Dimecres, 21 febrer 2024. 03:00. Anoiadiari.
D'un cop d'ull

La mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola –directora del Museu Molí Paperer de Capellades- ha recollit aquest dilluns a la tarda el Premi Nacional d'Artesania 2023. "La Victòria és una persona amb una trajectòria inqüestionable que personifica la connexió entre origen i tradició amb innovació i creativitat", ha afirmat el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

ACN/ANOIADIARI

"Catalunya és un país d'artesans que amb les vostres obres contribuïu a donar formar i explicar-lo. Reconeixements com el d'avui demostren que l'artesania catalana és ben viva i té tot el futur al davant", ha recalcat el president de la Generalitat. "Els artesans feu obres úniques i darrera d'una obra d'artesania hi ha molt més que un objecte i un producte: hi ha un món, un amor cap a un ofici, una manera de viure, una mirada, una creativitat i un entorn", ha enumerat Aragonès. "Tots vosaltres formeu part del patrimoni viu de Catalunya. I el d'avui és un homenatge als artesans, a la seva creativitat i al seu llegat", ha conclòs el president de la Generalitat.

"L'adjectiu artesà està de moda i es fa servir ara com a sinònim de qualitat, cal que ens ho creiem i ho valorem", ha apuntat Victòria Rabal, flamant Premi Nacional d'Artesania 2023. "L'artesania no ha de perdre mai la seva essència, però el futur passa per l'encreuament amb el disseny i les aportacions de les noves tecnologies", ha reflexionat en veu alta Rabal. "Això és el que he intentat seguir i perseguir durant aquests 40 anys, al museu però també a la meva obra. Aprendre de la tradició i innovar", ha afirmat la mestra paperera. "El paper és i ha estat la meva passió. I des del 1961 he difós el seu coneixement a milers de visitants i demostrat les seves infinites possibilitats plàstiques", ha conclòs Rabal.

Premi a l'artesania del paper de Victòria Rabal

La mestra artesana paperera Victòria Rabal Merola ha rebut el Premi Nacional d'Artesania per la seva extensa labor de formació, investigació i innovació en la fabricació de paper artesà, portant-lo a un estadi més enllà de la tradició amb la creació de nous formats, colors i textures; per la seva llarga trajectòria al capdavant del Museu Molí Paperer de Capellades, convertint-lo en un referent en el sector artesà, i pel seu llegat artístic. Rabal ha col·laborat en diferents projectes creant papers especials per Casa Cacao (Germans Roca), Carme Ruscalleda, Ferran Adrià, Misui (Unión Suiza), per a l'Abadia de Montserrat, la Sagrada Família, o per artistes de renom com Jaume Plensa o Miquel Barceló.

En l'àmbit de la investigació, ha participat en recerques i en el desenvolupament de nous papers apostant per l'economia circular i la impressió 3D. En la vessant formativa, ha impartit tallers sobre paper fet a mà a Catalunya i arreu.

Quatre guardons més i dotze diplomes de Mestre Artesà o Mestre Artesana 2023

A banda d'aquest reconeixement, la Generalitat també ha concedit el Premi al Talent Jove a la dissenyadora Sílvia Conde Tragant; el Premi Emprèn al torner Jordi Pladevall Arxé de La Torneria, el Premi Prestigia a l'Ajuntament de Montblanc pel festival Terrània; i el Premi Restaura al restaurador Aleix Alvarez Vall del Taller Avall. En l'acte al Palau de la Generalitat també s'han lliurat els diplomes de Mestre Artesà o Mestra Artesana 2023 a Antoni Anglès (ofici de cerer), Glòria Ayete (ofici de barretera), Eduard Bosque (ofici de lutier), Míriam Camarillas (ofici de joiera), Noa Florensa (ofici de joiera), Mariano Fons (ofici de baster), Irene López (ofici de vitrallera), Francisco Palau (ofici de conservador i rehabilitador de vehicles històrics de motor) i Roger Pascual (ofici de torner). Les tres persones artesanes distingides amb el diploma de Mestre Artesà divulgatiu han estat Mireia Estopà (ofici de lacadora), Eduardo Marín (ofici de marroquiner) i Corina Roselló (ofici de brodadora).

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.