TORNAR

El Museu de la Pell celebra seixanta anys amb una programació especial per commemorar-ho

Es duran a terme activitats des d'aquest mes d'abril i fins al novembre

cultura
Dimecres, 9 abril 2014. 19:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El 8 de juny de 1947 es va fer la constitució provisional del posterior Centre d’Estudis Comarcals d’Igualada (CECI), on ja es va parlar de la creació d’un museu de la ciutat i, dos anys més tard, el 6 de juny de 1949, es va inaugurar el Museu de la Ciutat i Comarca d’Igualada al Saló d’Actes del Grup Escolar Garcia Fossas.

Albert Tulleuda i Josep Miserachs

El Museu obria al públic els diumenge al matí i estava estructurat en seccions: folklore i història local, art antic (segles XVI a XIX), ciències naturals i arqueologia, art modern, cartografia, arxiu notarial, arxiu històric i bibliogràfic i, finalment, biblioteca Emili Vallès. El seu primer director va ser Ernest Marco. El Consell Executiu del CECI, el setembre de l’any 1949, proposa la creació d’una secció dedicada a l’Adoberia, una iniciativa recolzada per la Dena de Blanquers d’Igualada i el Sindicat Local de la Pell. Així doncs, el juny de 1954, amb Joan Riba i Faura com a president del Patronat, es va inaugurar el Museu de la Pell d’Igualada al Grup Escolar Garcia Fossas, acte presidit per l’aleshores alcalde, Francesc Llansana.

El Museu va créixer amb constants donacions de particulars i empreses. El 1980 es va inaugurar una nova sala del Guarnimenter i, l’any 1983, l’Ajuntament d’Igualada, el Servei de Museus de la Generalitat i el Gremi de Blanquers van comprar l’adoberia de Cal Granotes. El 1990 es va reobrir,convertida ja en el Museu que avui coneixem.

També l’any 1983, l’Ajuntament d’Igualada va comprar la fàbrica tèxtil de Cal Boyer per tal que esdevingués la seu del futur Museu Comarcal de l’Anoia. El projecte de museu a Cal Boyer es va centrar en la secció del Museu de la Pell, per a convertir-la en un centre de referència en la museografia catalana.

El Ple de la Junta de Museus de Catalunya, el 12 de gener de 1996, va donar la conformitat perquè el Museu de la Pell fos declarat secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. El Patronat del Museu va acordar el 1997 el canvi de denominació, per tal d'adaptar-lo a les noves tendències museogràfiques, i passa a denominar-se Museu de la Pell d'Igualada i Comarcal de l'Anoia. Finalment, en data 26 de maig de 1998, el Govern de la Generalitat el va declarar secció del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

L’any 2014 se celebren, doncs, seixanta-cinc anys del Museu de la Ciutat i seixanta del Museu de la Pell, que ha esdevingut avui un actiu cultural integrat a la ciutat amb més de 60.000 usuaris l’any, fet que significa que no ha parat de créixer des de la seva fundació. Igualada disposa d’uns equipaments museístics que permeten ser un altaveu del patrimoni cultural i industrial de la ciutat i de la comarca a través de múltiples iniciatives de dinamització, recerca i divulgació, sota l’empara de l’Institut Municipal de Cultura (IMC) i l’Ajuntament d’Igualada i amb la complicitat del teixit associatiu i gremial.

Activitats per celebrar l’aniversari

Aquest 2014, l’Ajuntament d’Igualada, l’IMC i el mateix Museu han programat un seguit d’activitats per a commemorar aquesta data. Els encarregats de presentar-les han estat el tinent d’alcalde de Promoció Cultural, Josep Miserachs, i el seu actual director, Albert Tulleuda.

A partir del 16 d’abril, el Museu de la Pell acollirà l’exposició Catalunya bombardejada, produïda pel Memorial Democràtic per a commemorar els 75 anys dels bombardejos de la Guerra Civil. El mes de maig portarà encara més propostes, com són l’Espai Petit Museu, el dia 11 i dins la programació de Cultura en Família; les activitats de la Nit dels Museus el 17 de juny, conjuntes amb el Museu del Traginer i la Igualadina Cotonera; la celebració del Dia Internacional dels Museus l’endemà, 18 de maig; i el cicle de conferències Bandera Negra 1714, dins dels actes de commemoració del Tricentenari. Al juny, torn per al joc infantil de descoberta Com vivien els romans?, el dia 1 i novament dins de Cultura en Família. A partir del dia 12 es podrà visitar també l’exposició de banderes d’Igualada Porteu-les ben altes!.

Passat l’estiu, a la tardor, Cultura en Família i el Tricentenari proposen Jocs del 1714. La memòria lúdica del Tricentenari, el 7 de setembre al migdia. Entre el 26 de setembre i el 16 de novembre, d’altra banda, el Museu acollirà l’exposició Cara a cara. El retrat a la col·lecció Foto Colectania. Posteriorment, de l’1 d’octubre al 2 de novembre, l’Espai del Vapor rebrà el Projecte 1700. El Tricentenari a les escoles de l’Anoia. A més, durant tot l’octubre, una mostra itinerant durà fotografies de gran format dels seus objectes més representatius en diferents localitzacions de la ciutat.

El 9 d’octubre, a les 19h, es presentarà l’audiovisual Ara fa 60 anys. El Museu de la Pell d’Igualada, un treball de recerca i de memòria històrica. A continuació, Converses, records i reflexions, del Garcia Fossas a Cal Boyer. El 17 d’octubre, torn per una Jornada de Debat sobre Museologia a Catalunya, una trobada de professionals vinculats als equipaments culturals, que reflexionaran sobre La relació dels museus i la societat del segle XXI.

Entre el 21 de novembre i el 21 de desembre, l’exposició KL Reich. La veu de l’infern nazi donarà a conèixer la novel·la de l’escriptor manresà Joaquim Amat-Piniella sobre la deportació dels republicans als camps nazis. Per a cloure els actes del 60è aniversari, es pot participar en les visites guiades i gratuïtes que cada primer diumenge de mes permetran descobrir les exposicions permanents a les instal·lacions de Cal Boyer i Cal Granotes.


1 Comentaris

E

Eduard

Igualada

10 d'abril 2014.07:57h

Respondre

Felicitats, i per molts anys !!!

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.