TORNAR

Pere Mayans explica les “cròniques negres del català a l’escola”

En un acte organitzat per Òmnium Anoia

cultura
Dimarts, 22 febrer 2022. 12:28. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

L’Ateneu Igualadí va ser l’escenari de la presentació del llibre Cròniques negres del català a l’escola (Edicions del 1979), del filòleg Pere Mayans Balcells. L’acte, organitzat per Òmnium Anoia i amb la col·laboració d'APLEC i Plataforma per la Llengua, va ser conduït pel mestre i activista Francesc Ricart.

Vint-i-set anys després de la publicació de El llibre negre de Catalunya: De Felip V a l’ABC de l’historiador i polític Josep M. Ainaud de Lasarte, un recull de textos que documentaven els atacs que havia sofert Catalunya des de 1714 i fins al 1994, el catedràtic de llengua catalana Pere Mayans Balcells ha fet, a Cròniques negres del català a l’escola, “una actualització, aquest cop, però, centrada en el món de l’ensenyament, que, com es pot comprovar, s’ha convertit, conjuntament amb la ràdio i la televisió públiques catalanes, en el camp de batalla polític i mediàtic, com en els anys noranta, de tots aquells qui no volen que la llengua catalana sigui primera llengua en algun àmbit de la societat catalana, de tots aquells qui no volen que la llengua espanyola perdi, per poc que sigui, posicions, de tots aquells qui creuen, en el fons, que Catalunya, i per extensió la resta dels Països Catalans, no és més que una mera extensió d’un projecte espanyol, d’arrel bàsicament castellana”, com expliquen des de l’editorial Edicions del 1979.

A la presentació del llibre, conduïda per Francesc Ricart, l’autor va fer una crònica dels atacs que ha sofert la nostra llengua a l’escola dels diversos territoris dels Països Catalans, repassant cronològicament les diferents mesures repressores contra l'ensenyament del català des del segle XVI fins a l'actualitat, i va analitzar quina és la situació de la llengua catalana arreu dels Països Catalans. Sense passar per alt la cruesa de la legislació espanyola que ha anat minoritzant de manera tan injusta el català, com és el cas de l'absurda sentència que imposa el 25% de castellà a les aules, l’autor va repassar les dificultats que ha hagut de superar el català no només al Principat sinó també a la Franja, al País Valencià, a la Catalunya Nord, a les Illes i a l'Alguer.

Pere Mayans Balcells (l’Hospitalet de Llobregat, 1963), llicenciat en filologia catalana i postgraduat en gestió de la diversitat lingüística i cultural, és catedràtic de llengua catalana i literatura a l’ensenyament secundari. Ha estat cap del Servei d’Ensenyament del Català del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, on ha treballat àmbits com la immersió lingüística, l’ensenyament en català, l’acollida de l’alumnat nouvingut, la gestió de les llengües en els centres educatius, la promoció de la literatura catalana, la relació entre els sistemes educatius dels diversos territoris catalans, etc. També ha fet de professor de màsters sobre l’ensenyament del català com a segona llengua a la Universitat de Barcelona i a la Universitat Autònoma de Barcelona. Autor dels llibres Redescobrim els Països Catalans, CAT: Llengua i societat dels Països Catalans i Redescobrir l’Alguer, i de més de dos-cents articles sobre la realitat sociolingüística dels Països Catalans i d’altres minories lingüístiques del món (ladins, quítxues, sards, occitans, etc.). També és autor de diverses guies de lectura per a l’alumnat de secundària i de materials didàctics per treballar la diversitat lingüística.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.