TORNAR

Sant Ignasi tornarà a passar per Igualada el 2022

L’Alberg que es projecta a la Plaça de la Creu, un dels exponents de com es prepara el cinquè centenari a la Catalunya Central

cultura
Diumenge, 21 abril 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El 2022 se celebraran els 500 anys del trajecte que Sant Ignasi de Loiola va fer des d'Azpeitia fins a Manresa, en un camí que té pas per Igualada. Per aquella data, la ciutat ha de comptar ja amb un alberg per a peregrins a Cal Maco, un projecte que comença a prendre forma.

El Camí Ignasià ressegueix 650 quilòmetres, des del País Basc fins al cor de Catalunya. El 2022 serà l'Any Ignasià, que celebra els 500 anys del pas d'Ignasi de Loiola del País Basc a Catalunya. Si bé Manresa és la meta, Igualada hi juga també un paper especial. A la capital de l'Anoia, Sant Ignasi es va llevar la roba militar i la va substituir per unes robes més ajustades al que és un peregrí. La tradició marca el seu pas per la basílica de Santa Maria, abans que anés cap a Manresa. Cinc segles després, lgualada vol reivindicar el seu lloc en aquell peregrinatge. Ignasi havia marxat de la seva llar a Azpeitia com a cavaller, amb la intenció d'anar fins a Barcelona a embarcar-se cap a Jerusalem. De fet, és a la Catalunya Central on el fundador de l'ordre jesuític va fer el tomb definitiu cap a una vida contemplativa i de penitència. 

La façana de l'Arxiu Comarcal, Cal MacoL'Anoia ocupa les etapes 25 i 26 del total de 27 que es fixen en el Camí Ignasià, amb el recorregut per vuit municipis: Montmaneu, Argençola, Veciana, Jorba, Igualada, Vilanova del Camí, Castellolí i El Bruc. Això és una oportunitat per reforçar el perfil turístic d'Igualada, en col·laboració amb el Consell Comarcal. Una de les accions pendents és crear un punt d'informació turística per al territori, una oficina que ja té previst un espai. Serà el de Cal Maco, on ben aviat deixarà d'haver-hi l'Arxiu Comarcal (que passarà a la vella Teneria, encara en reformes) per passar a ser un edifici per a l'acolliment de peregrins. Les accions per construir el nou alberg començaran el 2020, quan ja s'hagi fet el trasllat. En dos anys, es construirà la infraestructura de l'Alberg, que estaria acabat el 2022. Es preveuen 40 visites diàries de peregrins durant els mesos d'estiu. Per això, l'equipament tindrà 48 places, distribuïdes en 12 habitacions. 

La distribució de l'edifici, segons l'avantprojecte de la Diputació, constarà d'una planta baixa, tres plantes, una coberta accessible al públic i un pati. A la planta baixa, amb l'espai d'acollida, hi ha la previsió de fer el centre d'atenció al visitant i el Punt d'Informació Turística de la comarca. A la primera planta hi haurà espais comuns per a l'alberg, que inclouen sala amb zona de lectura per als hostes, zona de treball, sala menjador, cuina per a pelegrins i banys públics. A la segona planta, habitacions col·lectives per a vuit persones, mentre que a la tercera s'hi trobaran habitacions per a famílies, espais administratius i serveis complementaris, com la bugaderia. El pati tindrà una intervenció mínima i serà un espai per a la relaxació del peregrí. 

Un projecte d'1,7 milions d'euros

El mes passat es va conèixer que Igualada rebrà 871.000 euros dels fons europeus FEDER per aquest projecte d'alberg. El pressupost total de l'obra que preveu l'Ajuntament d'Igualada és sobre els 1,7 milions d'euros i compta amb rebre també un finançament addicional per part de la Diputació de Barcelona. Cal Maco és un dels edificis amb interès patrimonial més coneguts de la ciutat d'Igualada, identificat per tothom per encapçalar un dels fronts de la plaça de la Creu. Es tracta d'una construcció d'estil més aviat senyorial, caracteritzada per una façana principal ornamentada en què s'ordenen un conjunt de finestres al voltant d'una tribuna central. El projecte agafa caràcter l'any 1914 amb la reforma realitzada per l'arquitecte Josep Pausàs i Coll (qui alhora fou arquitecte municipal d'Igualada fins l'any 1927). És un element de referència arquitectònica dins el context de la ciutat i està considerat com a protegit pel seu evident interès patrimonial. 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.