Dimecres, 4/3/2015
1973 lectures

Què passaria a les municipals si...

D’aquí menys de 90 dies se celebraran les eleccions municipals i Igualada acollirà un nou escenari polític, ja veurem si gaire diferent a l’actual. En tot cas, i com a “divertiment”, podem veure els resultats de les darreres eleccions (catalanes i europees) a la ciutat i traduir-los a regidors com si fossin eleccions municipals.

Per posar-nos tots en situació, recordem els resultats de les eleccions municipals d’Igualada al 2011:

En les darreres eleccions al Parlament de Catalunya del 2012 hi van haver els següents resultats, que traduïts a regidors de l'Ajuntament configurarien el següent mapa (tenint en compte que el llindar electoral mínim a les municipals és del 5%):

Una claríssima victòria de CiU, encara més per sobre que els resultats de les eleccions municipals del 2011, on els convergents van obtenir 10 regidors (6500 vots). El declivi del PSC es fa més que evident, ERC puja i els altres partits més o menys es mantenen. Tot i així, des del 2012 l’escenari polític ha canviat moltíssim. Una de les demostracions més evidents d’això són els recents resultats de les eleccions europees (tant a Igualada com a Catalunya):

Pràcticament un empat tècnic entre CiU i ERC, separats per només 500 vots. Tant és així que ERC estaria a 37 vots d’aconseguir el 8è regidor, en detriment d’ICV. CiU va caure més d’un 10% d’ençà de les eleccions catalanes del 2012. Cal tenir en compte, també, que la CUP no es va presentar a les eleccions europees i només van ser les eleccions catalanes l’última mesura de la força electoral de la CUP, per tant és difícil saber quants vots podria obtenir, de qui els restaria o si el seu electorat es va quedar a casa. PxC tampoc es va presentar a les europees, alhora que Ciutadans i Podemos no sembla que es presentin a les properes eleccions municipals d’Igualada.

És una incògnita saber quins criteris influiran en el vot dels igualadins a les properes eleccions municipals, tot i que és evident que el procés independentista està condicionant permanentment la política a Catalunya. I l’està condicionant tant com la va condicionar el vot antitripartit (o tot allò que en fes olor) a les eleccions municipals del 2011, sembrant uns dels millors resultats de CiU a les municipals (a tot Catalunya, a Igualada i fins i tot a Barcelona!). Caldrà veure si CiU és capaç d'aguantar els moltíssims vots nous -i volàtils- que va aconseguir el 2011, si el PSC s'ensorra i si ERC és capaç d'agluitinar el vot descontent del PSC i el nítidament independentista i progressista. La irrupció del/s nou/s partits a Igualada serà també una de les incògnites, a l'expectativa de si podran superar o no el 5% dels vots (uns 800). S'accepten apostes!

Altres articles de David Prat

1 Comentaris

J

JRE

5 de març 2015.11:38h

Respondre

David , molt interesant la teva reflexió , màxim com saps combinar els ”formatgets,” però considero que esta tot per veurà , 3 mesos en aquets moments tan convulsos no donen gaire... Llegir més confiança a les prediccions perquè sembla que amb tantes opcions el NS/NC avui podria supera el 50 % . Jo mateix constant en el meu vot ,avui,NS/NC i sempre amb el antidemocràtic dubte de la abstenció. Votaré segur però?

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.