Dimecres, 13/3/2013
678 lectures

He escrit un llibre

Amb aquest assumpte enviava jo, a les editorials, la meva proposta d’edició d’una novel·la basada en fets reals, titulada “De qui és aquesta maleta?”. Curiosament, i malgrat tot allò que tan es diu, una de les primeres editorials a qui li vaig enviar la proposta m’acceptà l’edició, publicació i distribució.

La història es basa en les peripècies que uns germans, el Ton i el Salvador Cos, van passar arran de la Guerra del 1936 i anomenada Civil. Obligats per uns i altres van ser portats a l’Aragó a cavar trinxeres, fugiren a França, tornaren a la masia Castellanes, on es basa la novel·la i que existeix a Castellfollit de Riubregós, foren presos pels franquistes i reclosos en un camp de concentració...

Cal dir que aquesta història em vingué caiguda de les golfes de la masia Castellanes, una casa que llogaren els meus pares ja fa una pila d’anys. La família Cos està agraïda a algú que hagi narrat part dels seus moments més durs fent que aquest relat sigui, tan sols, la seva història, potser sí una més, però una història única, com totes aquelles que s’esdevingueren durant aquella guerra i que la gran majoria han quedat, tan sols, explicades oralment pels seus protagonistes.

De tot se n’aprèn i, en aquest cas, jo he après aspectes de la realitat d’aquell temps que, potser, m’eren desconeguts o fins i tot menystinguts. No puc dir que hagi reviscut una època però sí puc dir que el plaer de l’escriptura l’he trobat en cada frase i cada descripció, en cada escenari i en cada record. Jo, només, espero que si mai teniu la possibilitat de llegir-lo, em digueu què us ha semblat sincerament.

Altres articles de Darius Solé

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.