TORNAR

Els accidents laborals l'any passat a l'Anoia van ser 1.117, malgrat els ERTO i el teletreball

Mentre que l’atur i els ERTO es van disparar, la xifra d’accidents es redueix en 200, amb dues morts i quatre sinistres greus

economia
Dissabte, 15 maig 2021. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Durant el 2020, les xifres d'accidents laborals a l'Anoia no van patir un descens sensible respecte l'any anterior, malgrat l'excepcionalitat de l'any. De fet, segons les dades de la Generalitat, hi van haver dues morts, una més que el 2019.

Les dades del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya assenyalen que el 2020 hi va haver un descens d'accidents de treball respecte els dotze mesos de l'any anterior. En total, es van registrar 1.117 accidents de treball pels 1.311 del 2019. Aquesta reducció, però, no es va veure reflectida en les categories que reflecteixen la gravetat dels accidents. Els de tipologia greu van passar de cinc a quatre i hi va haver una mort més al lloc de treball respecte el 2019. En total van ser dues. L'altre contrapès de les dades és que els canvis en les xifres de persones que treballaven: des del mes de març, amb la COVID-19, l'atur va créixer i va pujar en 2.000 persones, mentre que els ERTO en van afectar d'alguna manera a gairebé 10.000 més.

No només és remarcable la comparativa amb el 2019, el total d'accidents del 2020 és gairebé idèntic al de fa dos anys, 1.119 (amb una mort i tres greus) i superior al de fa tres anys, quan el total va ser de 1.041. La sinistralitat també és superior a tots els altres anys anteriors. La raó del manteniment d'una alta sinistralitat laboral —només 200 accidents menys, i de categoria lleu en més d'un 99%— és segons la CGT Anoia que "la pandèmia ha deixat al descobert les manques en matèria de seguretat i salut laboral en els centres de treball".

Per exemple "en el camp sanitari on el personal laboral, s'ha vist col·lapsat per una falta d'equips de protecció i una escassa planificació davant aquesta mena de circumstàncies que els ha portat a contagis massius entre el propi personal degut a aquesta pandèmia. I sumat a això, la falta d'actuacions per part de la inspecció de treball, fan que les estadístiques no disminueixin malgrat l'alt numero d'empleats que s'han acollit als ERTOS o el teletreball".

El descens d'accidents en el sector serveis, 90, seria degut a "l'alta contractació temporal i baix règims precaris. Això comporta una escassa protecció davant els abusos patronals, on dia a dia queda patent que els incompliments tant dels convenis col·lectius com les normatives regulades per a la protecció de la salut dels empleats, que pocs empresaris estan disposats a assumir".

Des de CGT Anoia conclouen que "les estadístiques reflecteixen el panorama laboral en el qual portem anys arrossegant i que malgrat la COVID-19, inspecció de treball o aquells que regulen les normes bàsiques de relacions laborals encarregats de la vigilància de la salut, encara no han assumit un mea culpa" i demanen "obrir un debat constructiu entre Governants, Mútues de Treball i Sindicats, que acullin aquests estudis que demostren la necessitat d'estructurar un pla precís per a evitar l'increment percentual d'aquestes situacions que tant de mal fan a l'entorn personal laboral. I diem Mútues de Treball, perquè són aquestes en gran manera, les que anteposen els rendiments de les empreses acollides als seus serveis, que la salut dels tercers en discòrdia".

"La xifra d'accidents greus i les morts revela la situació"

Segons Alfred Simon, coordinador de CCOO a l'Anoia, "hi ha una dada que ja permet treure conclusions: hi va haver una mort més". Comenta que "hi ha hagut incidències, tantes o més, però també menys notificacions. Ens consta que hi ha hagut poca baixada dels accidents 'in itinere', malgrat el pas al teletreball de moltes persones" i també "a Igualada, moltes mútues han derivat casos a la Seguretat Social, però s'acaba determinant que és una patologia laboral". Un altre factor sobre seguretat en el treball, segons Simon, és que "hi ha hagut infradotació d'equips de protecció. Molts llocs de treball sensibles han estat els darrers en rebre'ls".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.