TORNAR
PUBLICITAT

L'Anoia es manté entre les 20 comarques més competitives de Catalunya

El territori anoienc aprova la majoria de variables del rànquing, però suspèn en sostenibilitat social i rendiment ecològic

economia
Dissabte, 18 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

La comarca se situa com la 20a més competitiva de Catalunya. Amb un canvi en els criteris de valoració, des de 2017, l'economia anoienca té com a índex 38, quan el 2017 era 36,1, però perd un lloc en el rànquing.

PUBLICITAT

L'Anoia és en la 20a posició en l'Índex de Competitivitat Territorial que elabora la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP). La comarca va redreçar el seu rànquing ja els tres darrers anys, després d'haver caigut a la posició 25a durant la recessió. L'economia anoienca, segons aquest índex, és la tercera menys competitiva de la demarcació i en aquest cas només està per davant del Berguedà i el Moianès, comarques més rurals i amb menys indústria. 

Els resultats de l'Anoia són molt dissímils en les diferents variables que s'analitzen. Suspèn clarament en sostenibilitat social -és 5a per la cua- i en medi ambient, on és a la zona baixa. També és a la zona baixa en qualificació i en una variable menys objectiva, "esperit emprenedor". Pel cantó positiu, l'anàlisi de la FEGP indica la robustesa competitiva d'altres valors. Malgrat la situació de l'A-2 o la connexió en tren, l'Anoia és en infraestructures de comunicació i transports i obté la seva millor valoració en disponibilitat de sòl industrial. És en la 15a posició en innovació, i desenvolupament tecnològic, com també en accés als mercats.

El rànquing l'encapçala el Barcelonès, amb uns 75 punts -el doble que la nostra comarca-, seguit del Vallès Oriental i el Gironès. La majoria de comarques del 'top ten' són de la demarcació de Barcelona. A la part baixa, els territoris del Pirineu i de l'Ebre. La comarca amb un índex de competitivitat més modest és la Terra Alta, amb un valor de 22.

 


3 Comentaris

J

J

Igd

19 de maig 2019.12:02h

Respondre

Resultats francament molt tristos

E

Eduard Ruiz

Igualada

19 de maig 2019.08:08h

Respondre

Pel que fa a l’Anoia, revela que tres la caiguda constant de l’índex “General” , des de la posició 14 (2003) a la 25 del rànquing (2013), coincidint amb el pitjor de la crisi... Llegir més econòmica, es va iniciar una lenta recuperació fins a la posició 18 (2016) per tornar a recaure a les posicions 19 (2107) i 20 (2018).

Un interessant estudi amb un excel.lent detalls traduït en xifres, (EL QUE NO ES MESURA NO ES CONEIX, I EL QUE NO ES CONEIX NO ES POT MILLORAR) que ha de fer reflexionar als agents implicats (polítics, empresarial, sindicals, professionals) per adoptar les decisions adients en la bona direcció per incrementar la prosperitat i l’ocupació en l’Anoia, més enllà d eles bones intencions de les campanyes electorals, en general, i “d’imatge” en particular.

Cal recordarla definició de COMPETITIVITAT, entre altres, de la Comissió Europea:

LA COMPETITIVITAT IMPLICA ELEMENTS DE PRODUCTIVITAT, EFICIÈNCIA I RENDIBILITAT.

Però no és una finalitat per sí sola. ÉS UNA FORMA D’ELEVAR EL NIVELL DE VIDA I D’INCREMENTAR EL BENESTAR SOCIAL.

m

maria

18 de maig 2019.18:33h

Respondre

Impressionant!!!!!! de 42 comarques, som la nro 20 mes competitivas.
No se si felicitar als responsables, o posarme a plorar.....

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.