TORNAR
PUBLICITAT

La UEA engega l'execució del programa Anoia Circular de simbiosi entre empreses industrials

Una cinquantena d’empreses prenen part en aquesta fase del programa

economia
Dimecres, 1 maig 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Fer un gir de 180 graus en matèria d'eficiència i sostenibilitat en el món econòmic és l'objectiu de la UEA amb el projecte de l'Economia Circular. El projecte compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal de l'Anoia i l'Agència Catalana de Residus. El presentaven aquest dilluns la gerent de la UEA Paula Arias, la regidora Patrícia Illa, el vicepresident del Consell Santi Broch i Pilar Chiva, de l'Agència Catalana de Residus.

PUBLICITAT

"Ser més eficients, sostenibles, reduir al mínim els impactes de l'activitat econòmica sobre l'entorn i sobretot, optimitzar els recursos industrials". Amb aquests objectius la UEA impulsa el programa Anoia Circular. Es tracta d'un projecte pioner al territori amb el que de moment hi treballara una cinquantena d'empreses -les consultes, però, s'han estès a més de 150- i que va començar en fase de consultes fa "dos anys, amb els recursos propis de l'entitat perquè crèiem i creiem que hem d'apostar per aquest model econòmic de producció i consum sostenible i conscienciar-nos que vivim en un planeta de recursos finits" segons la gerent de l'entitat Paula Arias. Ara, comença l'execució de la segona fase del programa, amb l'harmonització i integració dels circuits de les empreses que hi prenen part per facilitar la sostenibilitat i reduir els residus industrials.

S'ha anat elaborant en el marc de la Taula d'Economia Circular, un grup de treball format per membres implicats de l'entorn empresarial, d'empreses de diversos sectors, així com d'experts en medi ambient, gestors ambientals i molt especialment la Universitat. "Aquesta comissió mixta ha permès orientar, coordinar i aportar molt de valor en totes les accions que s'han anat desenvolupant" assenyala Arias.

El projecte Anoia Circular consta fins ara de dues fases. Una primera en què es va considerar elemental fer un estudi general d'estratègia circular per conèixer els principals residus que generaven les empreses anoienques, les necessitats de recursos, l'estat actual de les empreses, la seva consciència, les mesures que ja portaven a terme i els seus dubtes i necessitats.

Hi ha l'informe "Circularitat a l'Anoia" s'ha realitzat al llarg de 2018 visitant empreses de diferents sectors (més de 52), celebrant reunions amb experts, trobades amb empresaris, jornades de treball, etc. L'elaboració de l'estudi ha comptat amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal de l'Anoia. D'entre les conclusions, la gerent de la UEA ha destacat "la falta de coneixement sobre economia circular i els seus avantatges entre les
empreses, les traves administratives, la motivació dels empresaris per cooperar en aquest sentit, i la manca de sensibilització no només de les empreses, sinó de la població en general".

Arias apunta que bona part de les dades d'aquest informe es van incloure en el dossier 'Empresa i Progrés: L'horitzó de la transformació empresarial' presentat el mes de març en el marc del Fòrum Empresarial de l'Anoia. La segona fase del projecte Anoia Circular està en procés d'execució i l'objectiu és assessorar, formar a les empreses, i acompanyar-les en l'anàlisi de les possibilitats i opcions per desenvolupar projectes o idees en l'àmbit de l'economia circular. Aquesta fase, denominada "Connexions en economia circular", es desenvolupa de la mà de l'Agència Catalana de Residus, i dona una oportunitat a les empreses que vulguin desenvolupar una primera fase d'un projecte de simbiosi industrial, que s'atorgarà una subvenció econòmica per portar-lo a terme.

Les empreses ja poden presentar a la UEA el seu projecte i al mes de juny es presentaran els diferents projectes candidats a l'Agència de Residus de Catalunya qui de tots escollirà els dos a treballar. Els que no resultin escollits tindran la possibilitat de presentar-se directament a una futura convocatòria de l'ARC o bé de l'Agència ACCIÓ, comptant en tot moment amb el suport de l'entitat. Tots els projectes comptaran amb l'acompanyament de la Unió  Empresarial de l'Anoia així com del suport del grup tècnic d'experts en economia circular i medi ambient de l'entitat.

PUBLICITAT

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.