TORNAR

Anar al dentista, un joc de nens (III): Sobre la Posturologia

Publireportatge

economia
Dilluns, 7 setembre 2015. 03:00. Redacció AnoiaDiari.

« Com un home manté una postura de peu o inclinada contra el vent que bufa en contra seu ? És evident que té un sentit, amb el que coneix la força o la  inclinació del seu cos i que posseeix una aptitud per reajustar-la i corregir tota diferència en relació a la vertical. Però de quin sentit es tracta ? »

És una pregunta difícil que té una resposta també molt difícil perquè hi intervenen moltíssims factors, però comencem pel principi.

L’home es va posar dret. Sí, sí... dret,  fa uns 22 milions d’anys aproximadament, desafiant totalment l’arquitectura corporal que tenia en aquell moment .

No va ser un acudit, ni una moda del moment, va ser molt probablement una necessitat i una evolució lògica. Sembla ser -hi ha  força controvèrsia amb això- que en aquella època a l’Àfrica, bressol dels nostres antecessors, hi va haver un canvi climàtic important i el bosc tropical es va convertir en una sabana semiàrida. Aquest canvi del clima i del paisatge africà va forçar un canvi anatòmic dels primats que adoptaren la posició bípeda.

El bipedisme, doncs, és una adaptació a unes condicions, mediambientals entre altres. Aquest canvi va tenir conseqüències tant positives com negatives. Entre els avantatges cal destacar l'increment del camp de visió, l'estalvi d'energia en els desplaçaments, la menor exposició corporal a les radiacions solars, el transport dels aliments i la possibilitat de fabricar eines i de recol·lectar fruits. Però el bipedisme també va tenir conseqüències negatives pels homínids com ara la reducció de la velocitat de carrera i agilitat, l'augment dels mals d'esquena i genolls i un augment de la dificultat en el part. En aquest context alguns primats arborícoles van passar de ser recol·lectors de fruites a caçadors o, si més no, carronyers, la qual cosa va unida a un canvi a dentició omnívora i, amb la caça, la necessitat d’usar eines. El menor nombre d'arbres va provocar una major inseguretat, davant de la qual cosa era necessària una major capacitat d'observació, que s'associà a un augment de la massa cerebral i, amb això, la intel·ligència.

I tot això que té a veure amb la Posturologia ? I amb l’Odontologia?

Justament la Posturologia, que és una nova branca de les ciències mèdiques, estudia la gestió que fa el nostre cos de l' equilibri estàtic i dels nostres moviments i les seves conseqüències a curt i a llarg termini. Per mantenir aquest equilibri, el nostre cos consumeix molta energia i necessita de la implicació de moltíssims muscles, tendons, ossos i sobretot terminacions nervioses, que indiquen al nostre cervell la possible pèrdua d’equilibri i perquè aquest, en mil·lèsimes de segon i per correccions musculars a vegades imperceptibles, corregeixi aquesta pèrdua.

Una mala postura ens porta a l’esforç continuat d’aquests muscles, tendons i terminacions nervioses que ens poden abocar, entre moltes altres, a lumbàlgies, cefalees, vertigen, podàlgies i, fins i tot, a  deformar profundament el nostre esquelet obligant el cos a esforçar-se encara més per mantenir el seu equilibri, entrant així en una espiral de difícil solució.

El cap és una de les zones del nostre cos que, amb el temps, s’ha hagut d’adaptar més al bipedisme i al canvi d’hàbits alimentaris. El cervell, l' oïda (amb el seu sistema de l’equilibri), la vista i, sobretot, el nostre sistema masticatori s’han vist obligats a adaptar-se constantment, per això és una de les zones més afectades per aquesta adaptació i de les més observades per la Posturologia.

La Posturologia, doncs, permet saber mitjançant un seguit de tests clínics, la causa d’aquestes disfuncions, i permet corregir amb fèrules, ulleres, plantilles o una reeducació postural entre d’altres, aquestes disfuncions.

Al Boca a Boca Centre Dental Juvenil i Familiar estem compromesos amb la prevenció i tractament d’aquestes disfuncions per la repercussió que té en el nostre dia a dia, sobretot en la infantesa i joventut, que és la millor etapa per afrontar-les. Per això, ens hi hem especialitzat i tenim els professionals més preparats en aquest camp i en les noves tecnologies d’anàlisi de la deficiència postural.

Veniu o truqueu per concertar una visita, estarem encantats d’informar-vos. Ens trobareu al Passeig Verdaguer, 55 (local 10) d'Igualada, al telèfon 938045401. Més informació a www.bocaaboca.cat 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.