//Plugins sense CDN ?>
L'orientació cap a l'economia circular com una oportunitat per afavorir un entorn més sostenible. Aquest era el fil que l'eurodiputat Francesc Gambús, del PPE, exposava aquest divendres, en una xerrada a la Unió Empresarial.
"Sense consum no hi ha activitat econòmica, i sense activitat econòmica no hi ha societat del benestar" com a premissa, però "en el nostre consum, malbaratem molts recursos, materials, energètics, temps, desplaçaments...". Francesc Gambús era convidat aquest divendres, a la seu igualadina de la UEA, per parlar de l'economia circular, en un esmorzar. I donava a conèixer guarismes preocupants: cada europeu consumeix a l'any 16 tones de matèries primeres. És a dir, 228 vegades el seu pes. Gambús és parlamentari de la Comissió de Medi Ambient i expert en economia circular. Visitava Igualada en el marc d'un esmorzar del projecte Anoia Circular. En un auditori d'empreses i agents locals molt implicats i actius en matèria d'economia circular a la comarca, repassava alguns dels ítems més clars que fan de l'economia circular l'alternativa al model lineal que tenim de consum i producció que és causa i efecte del canvi climàtic.
Admet que "des d'Europa es donen eines i directrius per tal que els països facin els deures" però que "cal que l'Estat i Catalunya facin les seves pròpies lleis a partir del que Europa i defensa per avançar cap a una economia cada vegada més circular, sostenible i eficient". Una política que "no és política verda o que va molt més enllà de la gestió de residus. Segons el diputat, que es va presentar per CiU el 2014, "cal enfocar-ho des de la part productiva, de sistemes. L'economia circular necessita de la gestió de residus però només te sentit si impregna política industrial, d'innovació, de recerca, de reinserció laboral, d'acció social, i polítiques educatives".
L'economia circular és, des d'un punt de vista empresarial, "pot ser en si mateix un actiu: atreu talent, fidelitza el client, s'anticipa a les regulacions, ens fa resilients i adaptables al canvi, incideix en la reputació corporativa, potencia el nostre lideratge, i ens fa accedir a un nou mercat sensible a al sostenibilitat". Citava a la nord-americana Nancy Pelosi, afirmant que "l'economia circular cal pensar-la globalment, organitzar-la regionalment, executar-la localment i comprometre's personalment. Només així canviarem el món".
Després, es va establir un interessant diàleg amb l'eurodiputat al voltant de temes tan diversos, interessants i actuals com l'estat i les dificultats del vehicle elèctric, la dificultat de les energies renovables i la dependència de les xarxes externes, la recollida selectiva i el porta a porta, la guerra dels plàstics, o la producció i el consum de proximitat.