//Plugins sense CDN ?>
L'efecte de dos mesos d'aturada està causant ferides durables a l'economia anoienca. Un botó de mostra és un estudi fet per la Unió Empresarial de l'Anoia, que revela que set de cada deu empreses tenen pèrdues superiors als 100.000 euros. Entre les empreses enquestades també s'assenyala que un 61% necessita mascaretes; el 56,8% guants; el 46,3% gel hidroalcohòlic i el 25% solució desinfectant per materials i superfícies, entre altres.
Segons la patronal anoienca, "són moltes les empreses que segueixen sense poder obrir a la comarca, i les que estan operatives, ho han de fer amb unes condicions complicades per mantenir uns rigorosos requeriments de seguretat, distàncies, protecció, salut i neteja per evitar contagis i la propagació del virus." La Unió Empresarial ha fet una enquesta en la que gairebé el 70% de les empreses enquestades ja quantifica l'impacte econòmic que ha generat la COVID-19 i que entre març i maig, les pèrdues ja oscil·len entre els 100.000 euros i els 500.000. La mostra s'ha fet sobre un centenar d'empreses.
A la comarca hi ha hagut, a més, 1.495 expedients de regulació temporals d'ocupació, a més de 48 expedients de regulació. Han afectat vora 10.000 treballadors. El 61% de les empreses enquestades ha presentat un ERTO, però la gran majoria, el 83% ha reprès l'activitat total o parcialment. També el 24% d'empreses està valorant presentar-ne un.
Hi ha les dificultats que neixen dels problemes derivats de la situació d'altres empreses. El 80% de les firmes enquestades tenen clients que no poden obrir, així com que el 33% de les empreses han perdut clients. En menor mesura, les empreses es troben amb proveïdors que han tancat o que no poden obrir, l'11% o bé que han canviat els preus de compra de les matèries primeres (14%).
Hi ha una petita fracció d'empreses que afirmen que "la situació generada per la COVID19 els hi ha permès diversificar el negoci i guanyar clients que abans no tenien (8%)". Les empreses que no han pogut reprendre la seva activitat econòmica i empresarial, majoritàriament (58%) és perquè no tenen comandes, material o feina i perquè la llei no ho permet (39%).
Més informació sobre la COVID19