//Plugins sense CDN ?>
La Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT) preveu que un 25% dels establiments del sector "no podran superar la crisi provocada per la covid-19 i hauran de tancar el negoci". L'entitat assegura que una quarta part de l'empresariat "veu molt complicat" continuar després de pràcticament dos mesos aturats i amb la represa gradual que ha marcat el govern espanyol.
"És una situació greu", han explicat a l'ACN des del gremi, que calcula que haurà d'invertir "entre 3.000 i 4.000 euros" al seu restaurant per reobrir amb les mesures de neteja i seguretat necessàries. Lamenten que e proper estiu serà complex: "Res serà com abans, ni de bon tros".
L'habitual anar i venir de cambrers a les terrasses dels bars i restaurants s'ha convertit en un silenci sepulcral durant les darreres setmanes. Una situació que molts empresaris confiaven deixar enrere el proper dilluns 11 de maig amb l'entrada a la fase 1 del desconfinament, la qual permet obrir el 50% de les terrasses. La tornada a l'activitat, però, haurà d'esperar a centenars de pobles i ciutats.
En paral·lel als càlculs sobre el número de taules que podrà posar en marxa cada establiment quan pugui reobrir, els empresaris estan buscant la manera d'introduir les mesures de seguretat que exigeix el govern espanyol per evitar un hipotètic contagi del coronavirus. Des del gremi reconeixen que "serà complicat" adaptar-s'hi, especialment a l'hora de repensar elements tant quotidians com les cartes, les estovalles o les setrilleres.
Des del gremi avisen que la tornada a l'activitat serà "en números vermells" perquè els establiments han estat dos mesos tancats i hi ha hagut despeses estructurals inevitables, com ara lloguers i subministraments bàsics.