TORNAR

El sector tèxtil dona feina a 918 persones en 104 empreses i genera una facturació de 140 milions

Segons un estudi, impulsat per la Fundació per a la Innovació Tèxtil Fitex, que conclou que el tèxtil és el principal sector industrial de la comarca

economia
Dijous, 11 novembre 2021. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El divendres 19 de novembre, coincidint amb la inauguració del nou Igualada Fashion & Design Lab, la Fundació per a la Innovació Tèxtil Fitex presentarà un estudi que ha estat elaborant els darrers mesos, en col·laboració amb l'Ajuntament d'Igualada, amb el qual fa una radiografia de l'estat de salut del sector tèxtil a l'Anoia. L'entitat, però, ja ha avançat algunes dades: a la comarca hi ha 104 empreses tèxtils que ocupen 918 professionals i facturen 140 milions d'euros, unes dades que situen el tèxtil com el "principal sector industrial de la comarca".

PUBLICITAT

A l'Anoia hi ha, actualment, 104 empreses del sector tèxtil-confecció en actiu. Un teixit empresarial que dona ferina a 918 professionals i que sumen una facturació de 140 milions d'euros, el 27% de la indústria de l'Anoia. Si a aquest sector hi afegim el del cuir, el sector manufacturer (tèxtil-confecció-cuir) arriba a ocupar prop de 1.500 professionals i la facturació agregada s'eleva fins a 220 milions d'euros, fet que el converteix en el primer sector industrial del territori i "una palanca essencial en el desenvolupament econòmic de la comarca", com han assenyalat des de l'entitat.

L'estudi inclou "tant les empreses marquistes que es dediquen al disseny i venda de les seves col·leccions de moda amb la seva pròpia marca, com també les empreses industrials dedicades a la fabricació d'articles de gènere de punt exterior. Les primeres, les empreses marquistes, són el 10% del nombre total d'empreses de l'Anoia, aglutinen més del 50% de la facturació del sector i ocupen gairebé la meitat de treballadors", han assenyalat fonts de Fitex. L'informe conclou que les dues tipologies d'empreses es beneficien mútuament i juntes dibuixen el mapa global de l'ecosistema tèxtil i moda de la comarca de l'Anoia.

La majoria de les empreses del sector, concretament el 60%, estan especialitzades en la fabricació de peces de gènere de punt exterior d'indumentària i moda i, la majoria fan operacions industrials d'una baula de la cadena de valor de fabricació. Cal destacar també que totes les empreses industrials tèxtils del territori són pimes i, de fet, un 70% són micropimes, és a dir, ocupen a menys de 10 treballadors i tenen volums de negoci inferiors als 2 milions d'euros.

Un cas singular a Europa

De l'estudi es desprèn que l'experiència i coneixement industrial tèxtil –concretament en gènere de punt–concentrada en un territori com l'Anoia és un cas singular a Europa, i només hi ha agrupacions similars al nord d'Itàlia (Prato i Capri), per tant es pot afirmar que Igualada té dos clústers manufacturers d'importància europea: el clúster tèxtil-confecció i el sector del cuir en el blanqueig de pell que acostuma a utilitzar-se també per a la indústria de la moda.

Efectes de la globalització

Les xifres de l'estudi també recullen que la globalització de la indústria tèxtil-confecció les darreres dues dècades ha comportat una pèrdua d'empreses i ocupació. La majoria d'empreses que han extingit la seva activitat ha estat per jubilació del propietari i en la resta de casos han estat negocis petits que no han pogut superar les conseqüències de les darreres crisis econòmiques.

Les empreses industrials tèxtils de l'Anoia que s'han orientat a la producció de productes acabats, que han cercat nous clients fora del clúster de l'Anoia i també fora de Catalunya i que han invertit en tecnologia han tingut una evolució positiva en termes d'ocupació i facturació. Contràriament, les empreses industrials més petites que només treballen operacions i força dependents dels clients de proximitat són les que han experimentat una pitjor evolució durant els darrers anys. També certifica que, malgrat les crisis viscudes durant les darreres dues dècades, el clúster tèxtil-moda continua sent el principal sector industrial d'Igualada. L'experiència, doncs, indica que la capacitat d'adaptació i la resiliència han impulsat la constant transformació del tèxtil igualadí, i marca el camí dels nous reptes i oportunitats del sector; reptes bàsicament centrats en l'economia circular i la digitalització; dues oportunitats que poden ajudar a impulsar una indústria que continuï sent font de riquesa per al territori.

Per tal de realitzar aquest estudi de mapeig s'han visitat presencialment 59 empreses del territori i s'ha treballat a partir de les dades facilitades pel conjunt industrial del sector. El projecte s'ha fet amb l'objectiu d'estimular la cooperació i generar noves oportunitats de negoci per al teixit industrial tèxtil de la comarca mitjançant la plataforma digital coopera tèxtil. El projecte ha estat desenvolupat gràcies al suport dels Projectes Innovadors impulsats pel SOC (Servei d'Ocupació de Catalunya- Generalitat de Catalunya) i que han finançat la iniciativa ACTE II "Cooperació, Innovació i Creativitat" orientada a potenciar el teixit productiu local i l'ocupació que genera mitjançant el seu coneixement i promoció. 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.