Dimecres, 20/1/2016
1792 lectures

Baltasar és negre com el carbó

Dues prèvies. Primera: m’ha encantat el Baltasar de la cavalcada de reis d’aquest any. Traspuava que s’ho passava pipa i això, vulguis o no, s’encomana. Segona: vagi per endavant la meva més sentida i sincera estima a una festa que, com la majoria dels igualadins, sento molt meva, la dels Reis. És la nostra Patum i, com la berguedana, en reclamem el màxim reconeixement internacional, que mereix. Aquest amor no treu que la vulgui sempre millor i posada al dia. Se sorprenia Quim Monzó a La Vanguardia del dia de Reis que el rei Baltasar de la cavalcada de Pamplona “continuï sent un blanc amb la cara embetumada”. Com el pamplonès, el Baltasar igualadí també és blanc ennegrit i, afortunadament, tant a Pamplona com a Igualada gaudeixen i gaudim de conciutadans negres, que, de ben segur, se sentirien honorats de representar la nit de Reis a sa majestat Baltasar. Que ningú busqui una extravagància en el reclam: els reis Baltasar són negres, i és lògic que així sigui. Com també era lògic que abans, a falta de veïns de color Baltasar, s’usés la pintura per preservar l’entranyable tradició.

Dit això, afegir-hi un altre aspecte que entenc bàsic per a la necessària democratització de la nostra festa. De negres, com de blancs i/o de marrons, n’hi ha de rics i de pobres i tots haurien de poder gaudir de l’experiència de fer de rei, almenys un cop a la vida, en l’extraordinària cavalcada d’Igualada. Amb això voldria fer relluir l’abusiva i discriminatòria taxa que l’organització fa pagar a ses majestats per ser reis per una nit. Entenc que la festa té un preu organitzatiu que no deu ser una nimietat, però crec que ha arribat l’hora de refer els canals de finançament i obrir l’esdeveniment a tots les classes socials, especialment en aquests temps de crisi. També fora bo que es busqués un triatge de ses majestats més democràtic. La designació digital a gust organitzatiu no sembla la millor manera de decidir qui serà rei d’una festa que o és de tots els igualadins o perd tota la seva raó de ser.

En el passat ja es va ronsejar massa davant el just reclam de la més que legítima participació de les dones a la festa. No repetim errors emparant-nos en puerils excuses sobre tradicions ja caduques. Els projectes s’han d’actualitzar, sense  que això vulgui dir que es renuncia  als seus orígens. Al final, com en tot, es tracta només de fer prevaler el sentit comú, la màgia dels reis acabarà fent la resta.

Altres articles de Xavier Ribera

3 Comentaris

r

rei baltasar antic....

igd.

21 de gener 2016.08:21h

Respondre

Xavier, no sé ara, però puc dir que a mi ningú en va demanar rés per ser el rei negre. Ho dic, només com a contrapunt, sense ànim de polèmica.

J

Josep

Igualada

20 de gener 2016.12:09h

Respondre

Evidement ha de ser una festa oberta a tohom que hi vulgui participar, el que ens mou als patges és la il·lusió d’il·lusionar els petits. De la mateixa manera que els patges no paguen taxa, els... Llegir més reis tampoc ho haurien de fer. Un cop aclarit això, voldria donar la meva opinió sobre el ”betum”:

El rei negre embetumat fa lleig?? Cada vegada hi ha més articles d’opinió on per buscar la igualtat de condicions encara es marca més la diferència. Ja ho va dir Marie Curie: per què vull un tracte diferent si el que vull és que em tractin igual?
La meva opinió és que tan si els patges són blancs com negres en orígen, tots s’haurien de pintar (inclòs el rei), ja que el color negre de la pintura que fa servir la comissió, és molt negre! Es notaria moltíssim quins porten ”betum” i quins no, sent patges negres igualment. Per tant, sí a que tothom hi pugui participar, sí a la pintura de reis i patges. És la màgia de la nit de reis, no cal fer-ne un motiu de discrepància.

M

Maria

20 de gener 2016.11:07h

Respondre

Com a igualadina d’adopció, la veritat és que és potser el punt negatiu que li vaig trobar a la festa de Reis d’Igualada des del primer cop que la vaig gaudir. I això que tota la resta em va... Llegir més encantar i ja fa anys que gaudeixo de la desfilada de patges que acompanya els tres reis com si fos una nena petita. Estic d’acord amb tu, Xavier, això del rei negre ”embetumat” fa lleig... (ara bé, quan he sapigut això de les quotes també he ”entès” l’explicació, potser)

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.