Dilluns, 26/1/2015
2101 lectures

La cavalcada dels camions

Quan era petit, davant d’un plat amb ingredients de desigual acceptació, primer em menjava el que m’agradava menys, així em treia del damunt la pitjor part per després gaudir tranquil de la millor. Em vaig adonar, però, que quan arribava al tall que realment em plaïa, ja estava tip i no me’l podia acabar. Des de llavors, diga-li ús de raó, vaig decidir invertir l’odre i, així, posats a deixar menjar al plat, millor que aquest sigui dels descarts. Hi pensava l’altre dia esperant a la Rambla d’Igualada l’arribada dels Reis. No els vaig comptar, però, pel cap baix, vaig veure passar massa camions. M’acompanyava gent que s’estrenava en la festa i en els prolegòmens no em vaig poder estar de cantar-los-en les excel·lències. Però la interminable caravana de camions no és el millor preludi per a la cavalcada reial i poc s’adiu al que els contava. Entre botzinades, fum dels tubs d’escapament i retencions, la desfilada es fa eterna. Tot plegat, després de menjar-nos el plat poc gustós dels vehicles pesants, propis i forans, vam arribar tips als reis, i no diré que ens els vam deixar al plat, però poc hi va faltar.

Abans els camions passaven al final, però fa uns anys l’organització va decidir invertir l’ordre per agrair la voluntarietat, fent més visible les firmes que hi participen.  La veritat, vull creure que els camions no deixaran de col·laborar de manera desinteressada pel fet de passar al darrere de la festa com, d’altra banda, van fer durant molts anys. L’altre dia, en aquest mateix mitjà, llegia ‘la carta als reis’ que escrivia el gestor cultural igualadí Pau Llacuna. No sense reconèixer primer els esforços organitzatius d’una complexa activitat feta amb voluntariat, en feia un seguit d’encertades consideracions en forma de pregunta. Entre elles, qüestionava també la virtut d’encapçalar la festa amb el deslluït pas dels camions. Entre l’argumentari ja exposat, hi afegia intel·ligents raons de perillositat.

Vagi per endavant que mai els defectes de la festa han sumat més que les virtuts, però això no ha tret ni treu que se n’hagi de defugir el debat, més i pensant en les noves i altes ambicions que s’ha fixat la ciutat: convertir la festa en Patrimoni de la Unesco.  Un objectiu que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i que bé mereix entretenir-se en segons quins aspectes a corregir. Crec que el Reis d’Igualada bé mereixen aquest anhelat reconeixement internacional. D’altra banda, fora bo no oblidar que no s’hagués pogut aspirar a aquest ‘certificat de qualitat’ fa uns quants anys, quan l’organització prohibia de manera mesquina i incomprensible la participació de les dones a la festa. Sortosament, aquella obtusa posició es va salvar, no sense esforços, i ara la festa pot aspirar a majors fites. Tot plegat, reforça la idea de no deixar d’avançar i de polir aspectes que poden millorar encara més una activitat de la qual els igualadins sempre ens hem sentit especialment orgullosos.

Altres articles de Xavier Ribera

10 Comentaris

i

igualadí

26 de gener 2015.16:13h

Respondre

Per què no s’informa una mica millor abans d’opinar ? Els camions van al davant per un motiu ben diferent del que diu vostè.

J

Joan Giner

Igualada

26 de gener 2015.17:51h

I per què no els diu vostè si els sap, perquè amb la seva resposta fa el mateix que denuncia

i

igualadí

27 de gener 2015.16:14h

Per avançar l’hora d’inici del repartiment, fent que els nens (els autèntic protagnonistes de la festa) rebin els regals més d’hora.

X

Xavier Ribera

Igualada

27 de gener 2015.16:59h

Si es vol avançar el repartiment dels regals perquè els nens els rebin més aviat sense deslluir la festa ni posar en perill a ningú, millor que els camions no desfilin i vagin directes a la zona... Llegir més d’inici del repartiment.

J

Josep

igd

27 de gener 2015.22:20h

Els nens i no tant nens que quasi es tiren a les rodes del jeeps buscant caramels tambe suposen un perill. Per tant tambe estaria be prohibir tirar caramels.

J

Joan Giner ITV

Igualada

27 de gener 2015.22:34h

Sr. Igualadí de la comissió dels Reis si és per això crec que teniu molt mala i perillosa organització. Però ara ja ho sabeu. L’any vinent podeu fer-ho millor.

j

joel grau llucià

manresa

29 de gener 2015.12:32h

Quan algú ja respon com a ”Igualadí” poc cas se li pot fer... o és que es té por d’alguna cosa...?
Proposo que la direcció del diari, tothom que s’escudi amb un nom eufemístic... Llegir més d’ ”Igualadí” ”igualadí preocupat” ”un que llegeix” ”la meva mare fa millor els macarrons” etc.... no se’ls publiqui, ja que són dels que acostumen a faltar el respecte a d’altri i a vegades amb mentides.

Per cert, ”Igualadí”, sóc el fill de la Dolors de la ”Tupinamba” i el Ramon de ”Cal Salines”

P

Pere Serradell

26 de gener 2015.13:50h

Respondre

Dos reflexions
Carme es això el que volen escoltar els nens Que vols que els i preguntin? si votarà a CIU a ERC , la festa es per els nens i la il·lusió de tots patges i infant i Comissió... Llegir més converteix la festa de Reis de Igualada en un miracle.
Xavier Ribera el èxit, i el reconeixement en general, els igualadins no el perdonen Res es millor a igualada per passar desaparegut, que esser un fracassat
Seguiu. seguiu i us quedareu sols, perquè Igualada es renovarà en la nova joventut o si no es quedarà buida.

C

Carme

Igualada

26 de gener 2015.09:28h

Respondre

Voldria fer un comentari sense ànim de criticar, m’encabnta la festa dels Reis i admiro l’esforç, la il·lusió i la voluntarietat de totes les persones que hi participen.constructiu. Aquest... Llegir més any, amb els meus fills més grandets, m’he entretingut a observar com alguns nens els feien preguntes ”compromeses” com ara: ” si vosaltres ho veieu/sabeu tot, com és que no sabíeu que...”, o bé ”jo m’he portat fatal, he dit mentides, m’he barallat amb el meu germà i no vull fer els deures, i què?”, I com el pobre patge o patgessa es quedava ben descol·locat...

També d’altres converses entre patge-infant que evidenciaven la inexperiència:
-I tu, com et dius?
-Pere.
-Ahhh.
-I a quina escola vas?
-Al Mogwli.
-Ahhh.
-I has fet bondat?
-”Bueno”, més o menys....
-Ahhh.
-I què, vols caramels?
-Síííí!

Semblarà una obvietat, però crec que seria interessant que es pogués oferir una petita formació per als patges i patgesses novells, orientant-los en qüestions pràctiques com ara com adreçar-se als nens, què preguntar-los, què respondre’ls... segur que hi ha companys amb llarga experiència que els podrien aconsellar i evitar-los mals tràngols.

Gràcies

P

Pau Llacuna i Ortínez

Igualada

26 de gener 2015.09:10h

Respondre

Us recomano que llegiu l’article següent crec que va amb la bon direcció:
http://www.tornaveu.cat/article/10438/dalcoi-a-igualada-patrimoni-compartit-per-posar-en-valor

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.