//Plugins sense CDN ?>
Fa un any, l'aleshores president de la Generalitat Artur Mas inaugurava oficialment l'equipament del Centre d'innovació en simulació mèdica d'Igualada. Aquest 2016, el projecte que van engegar fa set anys el doctor Enric Macarulla i l'actual tinent d'alcalde Àngels Chacón, està en procés de consolidació per a ser un referent en la investigació i la preparació dels nous professionals de la medicina.
El 4D Health va facturar 40.000 euros en la seva arrencada el 2015. El Centre d'Innovació en Simulació Mèdica es va inaugurar formalment ara fa un any, el 17 de març de 2015. Malgrat la data d'inauguració, "era necessària avançar-la per poder posicionar-nos" explica Àngels Chacón, les obres del centre no es van completar fins l'estiu i el certificat de final d'obra no es rebria fins l'octubre. Els responsables del centre entenen que la xifra de 40.000 euros en tres mesos "és satisfactòria" i que l'equilibri econòmic de l'equipament es podria assolir en dos o tres anys, abans del 2019.
En opinió d'Àngels Chacón "el que ens està aportant el centre no és únicament mesurable en xifres, perquè hi ha elements com els estudis d'infermeria que no serien a Igualada si no haguéssim disposat del 4D Health". Les activitats que desplega l'equipament són les formacions de residents, la formació contínua a professionals, el grau d'infermeria i els serveis a empreses. Després del període de proves del passat estiu, en els tres mesos d'obertura de l'exercici es van comptar unes 700 persones. Segons Chacón "el balanç de les activitats i la relació entre estudiants i empreses és de meitat i meitat". La facturació de les empreses, però, ha estat superior en un rang de 60-40% dels 40.000 euros de resultats.
"Ens importa el nivell d'excel·lència"
Segons els rectors del centre, "el 4D Health encara s'està acreditant, cal encara detallar molt els protocols". Ara mateix, l'objectiu és aconseguir l'ISO "molt més que les xifres de facturació. Allò important és l'excel·lència que aconseguim". El centre atreu altres universitats, a part de la de Lleida amb el grau a Igualada, com és el cas de la Blanquerna. Ara mateix, per a aquestes necessitats, encara s'està desenvolupant metodologia d'avaluació. Chacón aclareix que la fase de rodatge de l'equipament fa que els propis professors "es volen avaluar en la formació de competències".
El mecanisme per a cada ús del centre és contactar amb el client i demanar quines competències i en quin espai es vol avaluar. "A partir d'aquí, es crea un escenari i un 'storyboard'" comenta Àngels Chacón. El material necessari es compra i s'acaba facturant també al client. Es preveu un 'tempo' i aleshores es convoca professors i alumnes, Cada alumne disposa d'uns 15 minuts com a màxim "i té molta importància el post avaluatori, que és quan es reflexiona sobre els possibles errors".
Al 4D Health encara li fa falta proveir-se d'alguns equips. L'Ajuntament d'Igualada considera que per via dels pressupostos generals estatals ho té negre i intentarà acudir a ajuts europeus. Les aportacions municipals són d'uns 75.000 euros fins que s'assoleixi l'equilibri econòmic "en dos o tres exercicis" assegura Àngels Chacón. En aquest interval, "no comprarem més material si no hi ha beneficis".
Un equipament incomprès?
Chacón ressalta que el projecte del 4D Health "manté la seva filosofia original" tot i que la seva vocació era tenir més vessant acadèmica "i en canvi, té molta demanda empresarial". La regidora sí que veu quelcom que no ha canviat: "la incomprensió. Ningú es qüestiona com aprenen els estudiants de medicina. Algú creu que és viable portar un noi o noia que acaba els estudis a operar pacients sense un estadi intermig?". Fins al moment, subratlla que "tenim ja el reconeixement internacional, l'aval d'empreses i facultats i també 'partners' de la categoria de Grífols. No és poc".
Per la meva condicio de professional de la medicina sempre he cregut en el projecte del 4Dhealt.Com crec en el projecte universitari Pero els projectes quan son de futur i de llarg recorregut no... Llegir més sempre estan en la. comprensio de la majoria , angoixada per el dia a dia. El present si , pero el futur tambe perque sino quand i arribem no i tindrem present. Sembla un joc de paraules pero es aixi..
Joan Giner ITV "gineret el gris"
Igualada
18 de març 2016.18:18h
Amb aquest balança tant falaguer, algú hi compta l’amortització de la inversió?