TORNAR

Cinc municipis de l'Anoia busquen solucions davant l'allau de macroprojectes d'energies renovables a la comarca

Empresa
Divendres, 11 agost 2023. 09:50. Clàudia Giménez Sanz.

Els representants de cinc municipis de l'Anoia s'han reunit per buscar solucions davant l'allau de macroprojectes d'energies renovables a l'Anoia. Alguns dels municipis més afectats pels macroprojectes de molins i plaques fotovoltaiques són Òdena, Jorba, Rubió, Argençola i Bellprat.

Els representants dels cinc ajuntaments volen estudiar possibles vies per frenar la implantació dels projectes, ja que "generaran un gran impacte al territori en un futur proper si reben l'aprovació definitiva", expliquen, "i ni els Ajuntaments ni les persones afectades han pogut decidir".

A la reunió, s'ha posat en comú la problemàtica actual i s'han pactat unes directrius per treballar conjuntament, com són la condició que "els projectes que es portin a terme contemplin el soterrament total de les línies d'evacuació, i es respecti una distància mínima de les instal·lacions a les masies i cases superior a 150 metres. També s'ha acordat vetllar per aconseguir un model energètic de proximitat, lluny de grans projectes exportadors d'energia".Font: Preservem l'Anoia

Concretament, l'Ajuntament d'Òdena "alerta d'estar afectada per 3 macroprojectes fotovoltaics, l'Anoia I, l'Anoia II i l'Escribano Solar, com també la línia d'evacuació d'alta tensió del projecte previst a Sant Martí de Tous, Matacan Solar. En total, al municipi hi ha prevista la instal·lació de 198 ha de plaques solars, 1 subestació de mitja tensió, 10'8 km de línies de mitja tensió i 24'2 km d'alta tensió".

Davant aquesta situació, l'Ajuntament va presentar dos requeriments al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya, pels projectes Matacan Solar i Escribano Solar. En ells es va posar en evidència "l'impacte ambiental dels projectes, la viabilitat sota criteris de proporcionalitat, la manca d'informació i de dret de defensa del territori, l'impacte sobre la biodiversitat i els hàbitats naturals; els perills que poden provocar, com el risc d'incendi, la pèrdua de la capacitat productiva dels sòls, el perill d'accidents de les persones practicants del vol a vela i parapent, entre d'altres. També es fa una consideració sobre les línies d'evacuació, que han de ser soterrades per evitar l'impacte mediambiental, com també les afectacions electromagnètiques derivades a la salut i la distància mínima de 150 metres amb els habitatges".


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.