TORNAR

Dilluns arrenca l'Escola de confecció BUFF amb catorze joves que estaven a l'atur

L’escola, que oferirà formació dual a persones en risc d’exclusió social, és fruit de l’acord publicoprivat entre empreses del sector tèxtil local, l’Ajuntament d’Igualada i el centre de coneixement FITEX

Empresa
Dimarts, 22 març 2022. 16:40. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El pròxim dilluns 28 de març es posarà en marca la nova Escola de confecció BUFF, una iniciativa pionera per formar joves a l'atur i fomentar el relleu generacional al sector del tèxtil a l'Anoia. En aquest primer curs hi participen catorze joves que cursaran la formació a l'Igualada Fashion Lab i faran pràctiques renumerades, amb contracte des del primer dia, a les empreses participants en el projecte: Indústries Valls, Gavipunt, Tex51, Diutex i Original Buff, impulsora de la iniciativa. L'objectiu és formar un centenar de persones en tres anys.

Catorze joves, tretze noies i un noi, de 16 a 29 anys, començaran dilluns que ve la seva formació a la nova Escola de confecció BUFF. Es tracta d'una formació dual, amb la qual els estudiants tindran un contracte laboral remunerades mentre duri la formació.

David Camps, director general d'Original Buff S.A. (Foto: TCM)Es tracta d'una iniciativa de l'empresa igualadina Original Buff S.A. El seu director general, David Camps, ha explicat a la presentació del curs que el projecte va sorgir de la necessitat de l'empresa, en el marc del seu pla de creixement, de trobar treballadors qualificats en l'àmbit de la confecció. Camps ha declarat que la iniciativa "s'emmarca en la nostra aposta pel territori, iniciada ja fa vint anys, quan vam decidir no marxar a produir a fora, una decisió que ara veiem que va ser encertada. La nova escola de confecció és un pas endavant en aquest sentit i encaixa en la nostra filosofia de sostenibilitat Do More Now ("Fes més ara"), ja que volem anar més enllà de fer un esforç per reduir l'impacte mediambiental, generant un impacte positiu en la societat. Amb aquest projecte podem oferir formació a persones vulnerables, en risc d'exclusió".

Joan Ignasi Reixach, director general d'Indústries Valls i president de l'agrupació tèxtil FAGEPI (Foto: TCM)En aquesta línia Joan Ignasi Reixach, director general d'Indústries Valls i president de l'agrupació tèxtil FAGEPI, ha manifestat que el sector necessitarà un centenar de professionals qualificats que s'incorporin al teixit empresarial local durant els pròxims tres anys. Actualment, n'hi ha un miler, aproximadament. "No en trobem. Costa molt trobar gent amb formació, i no només en l'àmbit de la confecció", ha assenyalat Reixach, que ha remarcat que "el talent és essencial" per al desenvolupament del tèxtil, "que és un sector de present i de futur". El president de FAGEPI ha posat aquest projecte com a exemple de "d'instrument potent per provocar canvis positius en la societat" i de cooperació públicoprivada.

Exemple de col·laboració publicoprivada

L'Escola arrenca amb un acord publicoprivat que involucra empreses del sector, el centre de coneixement FITEX i l'Ajuntament d'Igualada. Per la seva banda, la Fundació FITEX coordina la relació amb les empreses del sector i posa a disposició la maquinària i el material pedagògic per als cursos de l'Escola. L'Ajuntament d'Igualada aporta les instal·lacions de l'Igualada Fashion Lab per al desenvolupament de les activitats formatives i el dispositiu Ig-Nova Ocupació del Servei de Dinamització Econòmica, que ajuda a atraure i gestionar recursos públics destinats a la formació ocupacional, mentre que les empreses del sector faciliten pràctiques empresarials als joves i formularan propostes de contractació un cop acabada la formació.

Marc Castells, batlle d'Igualada (Foto: TCM)Marc Castells ha posat aquest projecte com a "exemple de col·laboració publicoprivada" en una època en què Igualada, "bressol del tèxtil", està vivint un "renaixement" del sector, "que molts donaven per mort", ha afegit el batlle igualadí. Castells ha donat valor a les empreses igualadines participants en aquesta iniciativa, remarcant que "juntes són més fortes i si, a més, les administracions les acompanyen, poden ser un referent. Aquesta escola és un referent".

Castells ha destacat la "fortalesa de les empreses que han estat resilients, però també cal conèixer les febleses, i convertir-les en oportunitats". Finalment, Castells ha destacat el component social del projecte, "que donarà eines perquè moltes persones puguin desenvolupar-se i tenir un lloc de treball digne en empreses que són tot un referent".

Win Win

La nova Escola de Confecció oferirà formació i donarà oportunitats per accedir al món laboral a persones vulnerables i en risc d'exclusió i, a la vegada, propicia el relleu generacional al tèxtil, un sector que, com han explicat David Garcia i Joan Ignasi Reixach, pateix un envelliment dels professionals i dificultats per trobar professionals formats en tasques i tecnologies de confecció tèxtil. D'aquesta manera, s'assegura la continuïtat del sector, històricament arrelat a Igualada.

Aula de formació de l'Igualada Fashion LabRecuperar la figura de l'aprenent

La seu de la nova Escola de confecció BUFF s'ubica a l'Igualada Fashion Lab, el nou hub d'innovació i creativitat inaugurat el novembre de l'any passat, a l'antiga fàbrica Vives Vidal, "la catedral" del tèxtil d'Igualada, com ha afirmat Marc Castells. En aquest primer curs de confecció en tèxtil hi participen 14 alumnes, seleccionats prèviament entre un centenar de candidats. Els alumnes tindran un contracte laboral d'un any de durada –amb la remuneració que marca el conveni- combinant una part de la jornada fent formació a l'aula (25% d'hores anuals) i una altra part fent feina a l'empresa (75% d'hores anuals). Les empreses que contractaran alumnes són, a més d'Original Buff S.A., Indústries Valls (Punto Blanco), Gavipunt, Tex51 i Diutex, que volen recuperar la tradicional figura de l'aprenent formant-lo des del mateix lloc de treball, i "amb l'objectiu que els joves es puguin quedar treballant a l'empresa un cop expiri el contracte el març de l'any que ve", han assenyalat els impulsors del projecte.

Objectiu 100

El primer curs que començarà dilluns s'adreçava a persones joves (de 16 a 29 anys) en situació d'atur. La finalitat, tanmateix, és oferir formació a altres col·lectius vulnerables, com ara les persones majors de quaranta-cinc anys en situació d'atur de llarga durada o bé les persones nouvingudes amb dificultats d'accés al mercat laboral. L'objectiu de les entitats que cooperen en la posada en marxa de la nova Escola és generar accions formatives que permetin la capacitació per a la inserció laboral de, com a mínim, 100 persones durant els pròxims tres anys, satisfent així les demandes del sector.

Aquesta actuació està impulsada i subvencionada pel Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC) amb fons rebuts del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE) en la modalitat de formació ocupacional dual, la primera d'aquestes característiques a la Comarca de l'Anoia.



0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.