TORNAR

Unió de Pagesos aposta per les cooperatives i els petits cellers

Per assegurar el futur del sector vitivinícola català

Empresa
Diumenge, 3 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Unió de Pagesos va organitzar, el dia 28 d’octubre a Cambrils, una assemblea d’afiliats i afiliades del sector de la vinya i el vi per treballar temes d’actualitat del seu àmbit que el sindicat creu indispensable informar i debatre’ls amb els productors. Una d'aquestes qüestions va ser, precisament, la defensa del sindicat que el futur del sector vitivinícola català passa per apostar per diferents models d’empreses, complementaris, com les cooperatives i els petits cellers, per tal de poder assegurar la seva viabilitat en el futur.

L’assemblea es va centrar en valorar la proposta de full de ruta del Ministeri d’Agricultura de gestió dels excedents del vi sense Indicació Geogràfica (DOP). També s'hi va valorar el funcionament de les restriccions d’autoritzacions de plantació de vinya a l’Estat i per denominacions d’origen, i finalment es va debatre sobre les ajudes del sector vitivinícola a la proposta de nova PAC 2020.

La cita va servir per constatar que la vinya pot contribuir a lluitar contra el canvi climàtic,  malgrat la necessitat del sector d'adaptar-se, quan abans millor, als efectes de l'escalfament global. Per això, es reclama que al Pla Estratègic de l’Estat espanyol de la nova PAC s’articulin ecoesquemes adequats per les explotacions vitícoles, com ara de gestió del sòl i la fertilització o sistemes alternatius a la lluita química.

Des del sindicat es va valorar també molt negativament el funcionament del Pla de Suport Vitivinícola de l’Estat, que en el període 2017-2019 ha perdut 81,6 milions d’euros (8,4 milions a l’exercici 2017, 59 milions al 2018 i 14,2 en el que portem de 2019). En aquest sentit, Unió de Pagesos ha presentat propostes perquè els petits operadors puguin també participar en les mesures de promoció i la posada en marxa dels ajuts d’informació als mercats de la Unió Europea, així com canvis en els mecanismes financers per no deixar perdre més fons comunitaris que el sector necessita.

Pel que fa a la regulació d'excedents a l’Estat, com planteja el ministeri d’Agricultura a la proposta de ‘Full de ruta per l’estabilitat i la qualitat del sector vitivinícola’, es va posar de manifest que la regulació del sector només és possible amb un major rigor en control del frau. Cal que el sector s’impliqui en la regulació del vi sense Indicació Geogràfica a nivell d’Estat espanyol si es dona la necessitat de fer-ho, però abans caldrà determinar uns mecanismes d’activació de la regulació adequats.

L’organització estima que cada campanya es donen entre 3 i 5 milions d’hectolitres de most i vi generats per pràctiques fora de la legalitat i, per tant, creu que el Ministeri, abans d’aplicar les mesures de gestió, cal que elimini del tot el frau al sector.

Finalment el sector va debatre sobre la coexistència de denominacions d’origen a les parcel·les vitícoles de Catalunya i sobre el futur de les explotacions familiars de vinya amb l’arribada de grups inversors al sector, que passaria per enfortir les cooperatives, amb una major implicació dels pagesos i professionalització, i potenciar els petits cellers, lligades totes dues tipologies al territori i al teixit socioeconòmic de les comarques.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.