//Plugins sense CDN ?>
El període de preinscripció escolar més excepcional finalitzava aquest divendres. Per primer cop, amb una sisena escola pública a Igualada, l'Ateneu. I malgrat això, els centres concertats continuen sent majoria i oferint la majoria de places. Directors d'aquestes escoles critiquen el to de la Generalitat i en concret el conseller Josep Bargalló quan esmenta els pagaments que es fan: "no ha fet res per l'escola concertada."
Els centres concertats d'Igualada mostren de nou la seva manca de sintonia amb el Departament d'Educació, que s'ha accentuat amb la crisi de la COVID19. Fa unes setmanes, ja hi va haver polèmica quan la Generalitat va anunciar que facilitaria material de protecció als centres públics i, posteriorment, davant les crítiques, va estendre l'anunci a la concertada. Les raons de la desavinença amb les escoles són diverses, però en la situació actual diversos centres consultats per AnoiaDiari fan explícit "el disgust" amb el conseller Bargalló per les seves declaracions sobre els pagaments en el sentit que "els avançaria". A Igualada, aquestes afirmacions generen malestar entre els centres concertats que subratllen que "el Departament no cobreix sempre les despeses que li toquen."
La directora de les Escolàpies, Loles Iborra, apunta que "el Departament paga només la part curricular de les despeses de funcionament, però no pas les hores complementàries. Per això, quan parla d''avançar pagaments' ens disgusta. Amb les aportacions de la Generalitat només cobrim una part de la despesa". Els centres concertats d'Igualada afirmen que "durant aquests mesos hem ajustat les quotes i els pagaments a les famílies". Insisteixen que "hi ha un infrafinançament que ve de molt enrere. Les escoles concertades són una solució que els surt econòmica a la Generalitat."
El director del Jesús Maria, Josep Maria Susanna, ressalta que "només han pagat el que ens deuen. Es portava un endarreriment de mesos enrere" i assenyala que "cal que es posin al dia, no estava complint amb el termini." Natàlia Llorente, directora de l'Escola Pia d'Igualada, branda un dels punts del manifest de treballadors de centres concertats, on es denuncia que "l'administració no finança per igual tot el servei d'educació de Catalunya i on no arriba, ho suporten les famílies. El problema de fons és la baixa inversió en educació, en primer terme i l’asimetria en el finançament dels centres."
El funcionament aquests mesos
Les direccions dels centres veuen amb satisfacció el funcionament de l'activitat durant el confinament. "El retorn que tenim de les famílies aquestes setmanes és molt positiu, els mestres també estan fent un gran esforç. Hi ha famílies que estan molt motivades i fins i tot ens van demanar recollir els llibres que hi havia encara al centre. Naturalment, no podem."
Natàlia Llorente, per la seva part, apunta que ja en les primeres setmanes també "es van deixar de cobrar els extraescolars i les quotes de menjador. I aplicar rebaixes de quota a les famílies. Fer escola des de casa no és el mateix que acudir al centre, però hem vist que hi ha eines per continuar la docència d'una manera satisfactòria."
Com guanyar espais?
Des de meitat de març, moltes famílies han vist com queien els ingressos amb l'aturada econòmica sorgida de la COVID19. Josep Maria Susanna admet que aquesta situació toca a tothom: "si no hi ha ajuts especials, les escoles concertades tindrem problemes. Moltes famílies no han cobrat els ERTO i sobretot hi ha les llars d'infants, que no reben subvencions. Com podem partir les classes? Com podem separar dos metres als nens petits? Com pots posar la mascareta a un nen?." El director del Jesús Maria també posa en dubte que es puguin fer casals d'estiu.
Loles Iborra opina que "el moment és molt difícil per a les famílies, no ens hem recuperat prou bé de la crisi anterior. La repercussió també la tindrem a l'escola. Intentem mantenir els mateixos serveis, les colònies, però veurem si en el nou context podem fer les mateixes activitats i sortides. I això que sempre hem fet una gestió molt acurada". Els desacords amb el Departament d'Educació vénen de fa mesos, com és el cas de les Escolàpies, un centre que tenia unes obres d'ampliació pendents per si l'administració permetia obrir una línia de secundària. La directora exposa que "comptem que a l'estiu podrem completar les obres".