TORNAR

L'Ajuntament de Jorba fa enrere dues parts de la planta de tractament de fangs tòxics

Vol garantir la convivència amb el municipi veí d'Argençola, on hi ha una forta oposició veïnal

Dimecres, 24 juliol 2013. 13:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Amb l'objectiu de 'garantir la convivència amb els municipis veïns' l'Ajuntament de Jorba ha decidit traslladar a l'empresa Tradebe SANo, promotora de la planta de sanejament de terres (Jorba 4) a la zona de les Alzinetes-Mas Jordà , la voluntat de suprimir dues de les parts del projecte: les destinades al tractament tèrmic i al tractament físico-químic. L'ajuntament de Jorba ha demanat a Tradebé SANO que només es realitzi la part de tractament biològic.

Zona de les Alzinetes-Mas Jordà, on es volia dur a terme el projecte

L'Ajuntament de Jorba afirma que l'activitat que es duria a terme a la part de tractament biològic 'és una activitat sense riscos significatius, molt similar a les que ja es realitzen en l’actualitat en les plantes de reciclatge de matèries orgàniques (Jorba 1 i Jorba 2) o de fangs de depuradora (Jorba 3).

'La part de tractament biològic no té riscos reals significatius i no es tracten residus perillosos'

Segons ha fet saber l'alcalde de Jorba, Josep Maria Plau 'l'ajuntament de Jorba, dialogant en tot moment, ha variat la seva posició inicial, decidint que no es tiraran endavant dos de les tres parts de les quals es composava la planta'. Segons palau 'Mantenim l'opció de fer la part de tractament biològic perquè en aquesta no tracta cap mena de residu perillós i el procés de tractament que fan considerem que no té riscos reals significatius, fins i tot en casos d'errors humans o mals usos deliberats'.

El projecte podria desestimar-se completament per inviabilitat econòmica

Ara caldrà veure però, quina serà la resposta de l'empresa Tradebé SA, que s'ha compromès a estudiar la petició i ha dir què li sembla passat l'estiu. Segons Josep Maria Palau,el que pot passar és que l'empresa promotora consideri que només amb aquesta part el projecte ja no és econòmicament viable, i que per tant no es tiri endavant cap part de la planta i el projecte s'abandoni totalment.

L'Ajuntament de Jorba afirma que ha mantingut una actitud dialogant i prudent en tot moment'

L'ajuntament de Jorba ha explicat que durant tot el procés d'estudi de l'autorització de l'activitat, l'Ajuntament de Jorba ha actuat amb molta prudència i ha dialogat amb els municipis veïns. Així el 16 d’octubre del 2012 va decidir suspendre tots els tràmits municipals que poguessin fer avançar el projecte d’autorització ambiental de la planta de sanejament de terres.

L’objectiu de l’aturada, com explica l'Ajuntament de Jorba, 'era recollir més opinions tècniques, sobre els possibles riscos que podrien causar uns errors o usos inadequats d’aquestes instal.lacions, a través de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona, i a través d’una trobada amb personal tècnic d’ambdós municipis (Argençola i Jorba).

Aquesta trobada es va dur a terme el dia 9 de juliol del 2013 i va ser a partir de les conclusions extretes, que l’equip de govern de Jorba va adopta la seva decisió expressada avui.

L'Ajuntament de Jorba també ha explicat el el camí recorregut fins ara per part de l’ajuntament de Jorba els sembla 'coherent' ja que le projecte 's’ha elaborat seguint el model i objectius del PROGRIC (Programa de gestió dels residus industrials de Catalunya 2007-2012), aprovat pel Departament de Medi Ambient i Habitatge el 3 d’abril del 2009, i ha estat supervisat i informat favorablement per totes les autoritats competents en matèria de medi ambient de la Generalitat de Catalunya (govern 2006-2010 i govern 2011-2012), i per tècnics ambientals contractats per l’ajuntament de Jorba'.

Mobilització ciutadada en contra de la planta

A través de la plataforma online Change.org una iniciativa ciutadana ha aconseguit en tres dies que 100 persones signessin una carta dirigida a l'alcalde de Jorba i demanant l'aturada del projecte, amb el text: 'Sol·licito s'aturin definitivament els tràmits per la construcció de la nova planta de fangs tòxics al terme municipal de Jorba. A l'Anoia no volem aquest tipus d'instal·lacions'.

Fort rebuig entre els veïns d'Argençola

Segons ha explicat l'Ajuntament d'Argençola, 'aquesta instal•lació ha provocat un fort rebuig dels veïns d’Argençola i, en la mesura que en van prenent consciència, també dels de Jorba i la Conca d’Òdena. Independentment d’altres detalls tècnics, el sol fet de que s’hi contempli el dipòsit de més de 20.000 tones de fangs tòxics per al seu tractament i l’intens trànsit de camions carregats amb aquests productes perillosos per les carreteres de l’Anoia, provoquen alarma'.

L’ajuntament d’Argençola, afirma que és 'un dels primers afectats per la perillositat d’aquesta planta', i per això havia encarregat 'l’estudi de les possibles accions legals que evitin la construcció d’una instal•lació que, com sol passar en aquests casos, els promotors n’asseguren tots els controls i prevencions, però mai no poden garantir al cent per cent que no es produeixin accidents a la mateixa planta o en el trànsit de camions'.

Des de l'ajuntament d'Argençola expliquen que 'hi ha habitants d’Argençola residint a poc més de mil metres de distància i veïns de Jorba a tres mil' i afirmen que en aquest sentit l'Ajuntament de Jorba ha mostrat certa 'manca de respecte de per la salut aquestes persones i, per extensió de les d’Igualada, Sta. Margarida de Montbui, Òdena i Vilanova del Camí'.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.