TORNAR

L'estiu ha estat el tercer més fred des de 2004

El setembre ha estat, en canvi, un dels més càlids dels registrats a l'Alta Anoia

Dilluns, 6 octubre 2014. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Al nord de la comarca ha plogut gairebé un 50% més que la mitjana en alguns llocs; en contrast, al sud l'augment de les pluges respecte la mitjana ha estat inapreciable pràcticament. Amb tot, a la Conca d'Òdena l'estiu de 2014 ha plogut el mateix que l'estiu de 2013

FONT: Servei Metereològic de Catalunya

FONT: Servei Metereològic de Catalunya

FONT: Servei Metereològic de Catalunya

FONT: Servei Metereològic de Catalunya

FONT: Servei Metereològic de Catalunya

L’estiu del 2014 ha estat el tercer més fred dels darrers deu anys a l’Anoia. Albert Borràs, director de l’Observatori de Pujalt, explica que la sensació ha estat diferent, però no ha estat el més fred: “està a la banda baixa, però, tenim un parell d'estius que encara tenen una temperatura mitjana una mica inferior, 2007 i 2008”. En alguns punts, les xifres són equiparables a l’any passat. L’estiu climàtic, tal com s’entén, va de l’1 de juny al 31 d’agost.

Igualment, malgrat la intensitat de les precipitacions dels darrers dies, l’estiu del 2011 va ser més plujós. Aquell any, però, hi va haver un llarg període sense gairebé pluges a l’Anoia —fins a final d’octubre—, però les precipitacions es van concentrar els primers dies de l’estiu. Aquest 2014, tot i que plujós, les precipitacions no han tingut la mateixa incidència a tota la comarca.

Un estiu sense onades de calor

Borràs explica que “hem tingut un estiu sense onades de calor, amb algun dia de caloreta sense ser exagerat i de temperatures a la banda baixa tot i que no han estat de rècord”. A l’Observatori, les 3 primeres setmanes de setembre han tingut “una temperatura mitjana superior als mesos d'agost, juliol i juny per separat o junts”.

Les dades del Servei Metereològic de Catalunya mostren que “l'oest de la comarca ha tingut temperatures mitjanes en els tres mesos entre 0,0 i 0,5 graus centígrads per sota de la mitjana”. La part central de la comarca ha estat amb valors entre 0,0 i 0,5 graus sobre de la mitjana i “una estreta franja a l'est de la comarca, incloent part de la Conca d'Òdena, la temperatura mitjana de l'estiu ha estat entre 0,5-1,0 graus centígrads per sobre de la mitjana”.

Albert Borràs explica que “queda lluny el fred, la sensació que hem tingut de dies concrets queda compensada per temperatures continuades properes als valors mitjans. En general un estiu sense onades de calor, però, amb temperatures no molt allunyades en general als valors mitjans”. A l’agost hi ha hagut sensació de fred, però “agafant l'estació de l'aeròdrom d'Òdena allà la temperatura mitjana del mes d'agost ha estat idèntica a la del agost de l'any passat, 2013”.

Plou vora la mitjana

A bona part de la comarca la precipitació d’aquest estiu s'ha situat entre els 100-150 mm. Al nord de l’Anoia, com es pot veure a les figures, ha plogut entre un 30-50% de més (el 100% és el valor mig), mentre que a la conca d'Òdena ha plogut entre un 10-30% més. Finalment a la Conca d'Òdena i sud-est de la comarca les precipitacions han estat en els valors propers a la mitjana climàtica.

El director del centre considera que “els valors més anormals han estat els de la precipitació i sobretot cap al nord de la comarca. Cap a la Conca d'Òdena si agafem els valors mitjans hem tingut una temperatura i precipitació molt propera a la mitjana”, encara que no té a veure amb la “sensació que hem tingut”.

“Sense entrades de vents del sud de forma continuada, no hem tingut dies amb temperatures extremadament elevades”, aclareix Albert Borràs. Per altra banda l'estiu és l'estació més plujosa a molts punts dels Pirineus i “aquest estiu hem tingut que les tempestes dels Pirineus s'han estès més enllà”. Fins a la meitat de Catalunya, on es troba l’Anoia. Per això, a la mateixa meitat nord de la comarca “ ha plogut més del normal i a la meitat sud no ha plogut tant”.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.