TORNAR

Pujalt, la ruta dels 5 pobles

Divendres, 16 juliol 2010. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
La ruta plantejada s’anomena la ruta dels 5 pobles, es pot fer tant en cotxe, com en bicicleta, a peu... en conclusió: a gust del visitant. Consisteix en la visita de 5 nuclis que comprèn el municipi de Pujalt, com són Conill, l’Astor, Vilamajor, la Guàrdia Pilosa i Pujalt mateix.

L'observatori de Pujalt

Església de Santa Magdalena

Les esteles funeràries de la Guàrdia Pilosa

Paisatge rural a l'Astor

Restes de la guerra civil a Pujalt

Memorial de l'Exèrcit Popular

L'encant dels carrers

El terme municipal de Pujalt amb 31,72 km2 de superfície, està situat a la banda nord-occidental de la comarca de l’Anoia. En el seu terme amb la Segarra, que separa les províncies de Barcelona i Lleida, termeneja amb els municipis de Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra, Calaf, Sant Martí Sesgueioles, Els Prats de Rei i Veciana. Amb els Segarrencs amb Sant Guim de Freixenet i Estaràs.

Començarem la ruta a Pujalt, per ser el poble més gran, i que dóna el nom del municipi.

Una forma interessant de fer una visita al poble és seguint l’itinerari senyalat dels Indrets del Memorial del XVIII Cos de l’Exèrcit Republicà (més informació www.exercitpopular.org). Aquest itinerari mostra el llegat que va deixar al poble quan a finals de la Guerra Civil es va instal·lar a Pujalt un campament del XVIII cos de l’Exèrcit Popular on instruïa i reagrupava els soldats abans d’enviar-los a la batalla de l’Ebre. Aquest campament va ocupar diverses instal·lacions del nucli a més de construir un campament en la zona del Bosc del Obacs, amb barracons, refugis antiaeris, polvorí, tendes de campanya, defenses antiaèries... que també es poden visitar.

En la visita de Pujalt, seguint l’itinerari o no, destaquen l’Església parroquial de Sant Andreu, documentada a finals del segle XI, amb una construcció original d’estil romànic tardà, tot i que durant els anys ha estat força modificada. Aquesta església durant la guerra civil (quan el poble estava ocupat per les tropes republicanes) va fer funcions d’'Hogar del Soldado', encara en resten traços de la inscripció sobre la porta d’entrada en color blau. Era el lloc d'esbarjo dels soldats. Al campanar hi havia la sirena per avisar en cas de bombardeig o presència d'aviació enemiga. També destaca la capella gòtica de la Puríssima Concepció, edificada a partir de 1399, de pedra amb bon carreu. En aquesta s’hi venera una imatge de la Mare de Déu i el nen, d’alabastre, policromada, gòtica (segle XIV), i compta amb un notable retaule barroc del segle XVII, recentment restaurat.

Durant la guerra civil de 1936-39, la capella va fer la funció de centre cultural. Era el lloc on assajava la banda de música. A davant mateix, a l'edifici que havia estat la rectoria, hi havia les oficines militars.

També és recomanable passejar-se pel castell de Pujalt, que és conegut popularment com la Mota, perquè ha pres el nom del turó on està situat. Del castell pròpiament només en resten fragments de mur, la majoria dels quals correspondrien al tancament. Corona el nucli de Pujalt, dalt d’un turó a 773 m d’altitud, a redós del castell i seguint la pendent del turó s’estén el poble en direcció sud. Al costat, a la banda de llevant hi ha la capella de Sant Ponç, que formava part del castell de la Mota o Castell de Pujalt, sembla que era la capella del castell.

Cap a Conill

Sortim de Pujalt, i agafem la carretera direcció a Conill, agafant la N-141 direcció Calaf.

A Conill, és recomanable fer una visita al nucli, on destaquen l’Església de Sant Vicenç, construïda a principis del segle XVII, és un edifici allargassat, que ha sofert algunes modificacions interiors, amb un petit campanar de torre en un dels extrems. Encara es conserva una creu processional i la imatge de Sant Vicenç, dues peces de gran valor artístic, ambdues en plata, que corresponen a l’època barroca.

Sortint de Conill, al camí que va a St. Martí de Sesgueioles, hi trobem una creu de terme, en la que s'hi pot observar un escut heràldic amb un conill i unes estisores, que també es troba a la façana de l'església.

De Conill, agafarem el camí asfaltat de Sant Martí de Sesgueioles i arribarem a la Guàrdia Pilosa, un poble envoltat de molins de vent i amb unes vistes impressionants de la serra de Montserrat.

En aquest nucli hi destaquen les set esteles funeràries discoïdals, corresponents a l’època medieval i moderna (s. XIII-XVII), procedents del cementiri de la Guàrdia Pilosa, trobades en superfícies. Actualment estan exposades en una escultura fixa en el mateix cementiri.

El penúltim nucli a visitar és l’Astor, per accedir-hi des de la Guàrdia Pilosa, tenim que retornar una mica endarrere i desviar-nos direcció a l’Astor. D’aquest destaca el nucli en si, amb carrerons, on la pedra és l’element constructiu per excel·lència, també l’Església de Santa Magdalena, que és d’origen romànic (documentada a partir de l’any 1157), fou renovada l’any 1520. El portal adovellat, l’arquivolta amb impostes i un petit campanar d’espadanya són els trets més significatius. Sobre la clau sobresurt un escut heràldic amb blasó molt desdibuixat per l’erosió, que fa difícil la seva identificació.

I per concloure la ruta dels 5 pobles ens queda el nucli de Vilamajor, que des de l’Astor, seguint la B-1007 ens condueix al trencall d’accés a Vilamajor. Aquest és el nucli més petit del terme, on hi destaca l’Església de Sant Joan de Vilamajor, és una edificació romànica, documentada l’any 1157, formada per una única nau ampliada amb un absis semicircular cobert per una volta de quart d’esfera. Es conserva una finestra original al centre de l’absis. El portal d’entrada, a ponent, està coronat per un arc de mig punt adovellat amb arquivolta i impostes, en una de les dovelles de la clau de l’arc hi ha un baix relleu representant a Sant Miquel i el drac, força desfigurat; i el campanar d’espadanya amb dues obertures, ajuden a donar harmonia al conjunt. Com a únic element decoratiu conserva en la part alta de l’absis, un fris d’arcuacions cegues, molt rudimentari. L’edifici és reforçat per uns contraforts situats als murs laterals, que se suposa que devien fer-se en un moment en què la integritat de l’edifici devia perillar.

Serveis

· Llocs d’interès turístic

Creu de terme gòtica a Conill

Capella gòtica de la Concepció (s. XIV-XV)

Església romànica de Santa Magdalena a l’Astor

Església romànica de Sant Joan de Vilamajor

Església de Sant Vicenç, a Conill

Església de Sant Jaume Apòstol, a la Guàrdia Pilosa (s. XVII-XVIII)

Capella de la Mare de Déu del Roser, a Conill (XVII)

Església parroquial de Sant Andreu (s. XII-XVIII-XIX)

Església romànica de Sant Ponç

Església de Sant Joan de les Torres (s. XV)

Àrea de lleure de la font de Conill

Observatori meteorològic

Restes del campament de l'Exèrcit Popular de la República

· Restauració

La Figuera

Restaurant – Cuina Catalana Tradicional

Pl Àlex Botines

08282 – L’Astor (Pujalt)

Telf. 93.868.13.14 / 652.41.86.25

e-mail: masialafiguera@gmail.com

La Pedra

Hotel/Restaurant - Cuina casolana

Carretera de Cervera, 3

08282 – Conill (Pujalt)

Telf. 93.868.09.90

e-mail: info@hotel-lapedra.com

Web: www.hotel-lapedra.com

· Allotjament Rural

Hotel La Pedra

Carretera de Cervera, 3

08282 – Conill (Pujalt)

Telf. 93.868.09.90

e-mail: info@hotel-lapedra.com

Web: www.hotel-lapedra.com

Cal Carulla

Cal Carulla s/n

08282 – L’Astor (Pujalt)

Telf. 93.869.90.05 / 616.23.12.74

E-mail: info@calcarulla.com

Web: www.calcarulla.com

Cal Correu

Plaça de Dalt, 1

08282 - Pujalt

Telf. 93.869.83.72 / 629.409.109

E-mail: info@calcorreu.net

Web: www.calcorreu.net

Cal Grau de Torremetzena

Cal Grau, s/n

08282 – La Guàrdia Pilosa (Pujalt)

Telf. 93.868.08.27 / 619.974.319

E-mail: calgrau@hotmail.com

Web: www.calgrau.com

Cal Joan Pau

Cal Joan Pau, s/n

08282 – Conill (Pujalt)

Telf. 93.836.61.44 / 636.917.288

e-mail: info@caljoanpau.cat

Web: www.caljoanpau.cat

Cal Senyoret

Cal Senyoret, s/n

08282 – Conill (Pujalt)

Telf. 93.868.09.83 / 607.925.576 / 629.39.02.22

E-mail: calsenyoret@calsenyoret.cat

Web: www.calsenyoret.cat

La Cleda

Major, 13

08282 – Pujalt

Telf. 93.869.80.72 / 637.811.427

E-mail: rural@lacleda.com

Web: www.lacleda.com

· Activitats

Visita a l’Observatori de Pujalt

Telf. 93 869 80 22 / 620 136 720

E-mail: info@observatoripujalt.cat

Web: www.observatoridepujalt.cat

Visita guiada al Memorial de l’Exercit Popular

Telf. 93.869.80.72 / 637811427

Web: www.exercitpopular.org

Camins de Vent (Vols en globus)

Telf. 679.47.95.22 / 629.385.757

E-mail: info@caminsdevent.com

Web: www.caminsdevent.com

Pàgines relacionades

- http://www.altaanoiaenruta.com/ (per a descarregar aquesta ruta al teu GPS o PDA)

- http://www.altaanoia.info/

- http://www.pujalt.cat/municipi/pujalt.php


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.