//Plugins sense CDN ?>
Per a obtenir un compost de bona qualitat, cal l'aportació tant de matèria humida (restes de la cuina) com de matèria seca (fulles, palla, branques, etc...). Els veïns abocaran les seves restes orgàniques al compostador sense bossa de plàstic, o en tot cas, amb bossa compostable. Les restes de poda o gespa, en generar-se en grans quantitats, no es podran portar directament al compostador sinó que els veïns hauran de trucar a l'Ajuntament per sol•licitar la recollida d'aquest material.
El control i manteniment periòdic dels compostadors ho realitzarà el "compostaire", que en aquest cas se n'encarregarà el propi agutzil del poble. Serà ell l'encarregat de dossificar la matèria seca i de remenar la pila de compost. En total, s'han repartit 9 compostadors d'entre 750 litres i 1.050 litres entre Pujalt, Conill, la Guàrdia Pilosa i l'Astor, i es preveu completar-ho amb compostadors individuals de 450 litres a les masies aïllades i de 750 litres a les cases de turisme rural i restaurants. Als assistents a l'acte se'ls va obsequiar amb un cubell per separar la matèria orgànica a la cuina, un imant per la nevera i un díptic informatiu.
Cal recordar que el compostatge comunitari permet recollir i tractar les restes orgàniques de la cuina i el jardí en el propi lloc on es generen evitant costos de transport i reduint costos de tractament. A més a més, permet mantenir i respectar la manera de ser dels nuclis petits i seguir amb l'activitat tradicional del femer. La campanya d'implantació de la separació de la matèria orgànica a Pujalt s'ha dut a terme entre l'Ajuntament i l'empresa Ambiens, SL.