TORNAR

SILECOM Anoia, 8 anys treballant per la integració laboral de les persones amb discapacitat

Durant el 2009 es van formalitzar 80 contractes nous a persones amb discapacitat

Dijous, 11 novembre 2010. 01:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El SILECOM Anoia és un dels 11 Serveis d’Integració Laboral que la Fundació ECOM té repartits pel territori català i que treballen per afavorir la incorporació al mercat ordinari de treball de les persones amb discapacitat. L’activitat de la Fundació ECOM en l’àmbit de la inserció laboral va començar el 1992, i concretament a la comarca de l’Anoia l’any 2002.

Equip Tècnic de la Fundació ECOM Anoia: Judith Alemany, Bernat Castells ¡ Lidia Gumà

Els SILECOM actuen, d’una banda, amb la persona amb discapacitat, donant-li suport i acompanyant-la en el procés de cerca de feina; i, de l’altra, amb l’empresariat, per sensibilitzar-lo sobre la importància d’inserir laboralment les persones amb discapacitat i assessorar-les i acompanyar-les en els processos de contractació.

Un servei gratuït

Els Serveis d’Integració Laboral d’ECOM són un servei gratuït tant per a les persones amb discapacitat com per a les empreses. Estan finançats per la Generalitat de Catalunya amb la col·laboració de les Administracions Locals i Comarcals.

Durant el 2009, els SILECOM van formalitzar 946 contractes nous a persones amb discapacitat en empreses no protegides. Els equips dels SIL van entrevistar i valorar un total de 1.713 persones amb discapacitat i van visitar prop de 500 empreses per informar-les sobre la inserció laboral de les persones amb discapacitat.

Treballant al territori

A la comarca de l’Anoia, durant el 2009 la Fundació ECOM va formalitzar 80 contractes nous a persones amb discapacitat. Durant aquest 2010 un dels objectius del SIL ha estat l’expansió pel territori de la comarca, és a dir, poder atendre en els principals municipis d’on arriben usuaris: Masquefa, Piera, Sta. Margarida de Montbui i Vilanova del Camí. S’ha signat conveni de col·laboració amb aquests ajuntaments i actualment es dóna atenció individualitzada en aquests territoris desplaçant un educador de forma itinerant.

La Fundació ECOM forma part del grup ECOM, un moviment associatiu, integrat per més de 170 associacions de discapacitat física de tot l’Estat, que té els seus orígens a l’any 1971. El seu objectiu és la defensa de l’exercici dels drets de les persones amb discapacitat física i la millora de la seva qualitat de vida així com el foment de la seva autonomia personal i la seva plena participació a la societat.

El SILECOM Anoia forma part de les entitats que estan dins del conveni UEA –INCORPORA per tal de potenciar la inserció laboral de totes aquelles persones que més ho necessiten.

SIL-Anoia

Edifici IG-Nova

Mestre Muntaner, 86

08700 Igualada

Tel.: 93 803 38 67

Correu electrònic: siligualada@ecom.cat

Fundació ECOM

Gran Via de les Corts Catalanes, 562, pral. 2a

08011 Barcelona

Tel.: 93 451 55 50

Fax: 93 451 69 04

www.ecom.cat

Mesures legals per afavorir la integració laboral de les persones amb discapacitat

La legislació vigent a l’Estat espanyol estableix que les empreses de 50 o més treballadors han d’incorporar un 2% de treballadors/es amb discapacitat a la seva plantilla. Quan no és possible trobar persones amb les característiques i les competències que requereix el lloc de treball ofert per l’empresa, la llei estableix que les empreses poden portar a terme altres mesures alternatives també afavoridores de la inserció laboral dels treballadors/ores amb discapacitat.

Per poder optar per aquestes mesures alternatives que preveu la llei cal que les empreses hagin obtingut la declaració d’excepcionalitat, que només la poden obtenir aquelles empreses que es trobin en alguna de les circumstàncies següents:

• Inexistència de demandants d’ocupació amb discapacitat en relació amb les ofertes efectuades per les empreses davant les oficines de treball de la Generalitat de Catalunya, o que s’acrediti que els treballadors/ores inscrits no estan interessats en les condicions de treball de l’oferta.

• Que l’empresa acrediti davant l’Administració dificultats de caràcter productiu, organitzatiu, tècnic o econòmic per incorporar persones amb discapacitat a les seves plantilles.

Obtinguda aquesta declaració d’excepcionalitat, les empreses poden optar per portar a terme alguna de les mesures alternatives següents:

• La celebració d’un contracte mercantil o civil amb un centre especial de treball (CET) per al subministrament de matèries primeres, maquinària, béns, etc., per un valor de tres vegades l’IPREM (indicador públic de renda d’efectes múltiples) anual per cada plaça de treballador amb discapacitat no coberta.

• La celebració d’un contracte mercantil o civil amb un treballador/a autonòm/a amb discapacitat per a la prestació de serveis per un import mínim igual al del punt anterior.

• La realització de donacions i accions de patrocini, sempre de caràcter monetari, per al desenvolupament d’activitats i inserció laboral i de creació de llocs de treball per a persones amb discapacitat, per un import no inferior a 1.5 vegades el valor de l’IPREM per cada plaça de treballador amb discapacitat no coberta. L’entitat beneficiària d’aquestes accions de col·laboració ha de ser una fundació o una associació d’utilitat pública, l’objecte social de la qual inclogui la formació professional i/o la integració en el mercat de treball de les persones amb discapacitat.

• La constitució d’un enclavament laboral, prèvia subscripció de contracte amb un centre especial de treball, d’acord amb el Reial decret 290/2004, de 20 de febrer, per un import mínim de 3 vegades el valor de l’IPREM anual per cada plaça de treballador amb discapacitat no coberta.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.