TORNAR

La gastronomia anoienca rescata l'arròs paperer

Diverses entitats col·laboren en la recuperació del plat, que es presentarà el dia 28

gent
Dimarts, 16 juny 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Un guisat de carn i arròs que es va perdre i ressorgeix aquest cap de setmana, en motiu de FirAnoia: l'arròs paperer. La col·laboració entre diverses entitats de la comarca com el Museu Molí Paperer, la Unió Empresarial i la Unió Turística permet tornar a la llum aquesta recepta

Els paperers de fa tres segles utilitzaven una recepta que va passar a la posteritat com arròs paperer. Constava de carn i arròs, amb vi de la zona, també tomàquet, ceba i el llaurer que sorgia a la vora del riu. Durant les maratonianes jornades de feina de l'època, abans i durant la Revolució Industrial, calien plats nutritius per als obrers que estarien hores a les fàbriques. Aquest n'era un. Ara, 19 restaurants de diferents localitats de la comarca recuperen aquest plat propi dels anoiencs.

Els obrers de fàbrica eren els beneficiaris de la recepta Amb l'arròs paperer es vol recuperar l'embranzida gastronòmica, i de pas de vessant turística, que es va tenir durant anys amb el Cigronet de l'Alta Anoia. L'arròs paperer, que torna a les taules gràcies a la cooperació de diferents actors com la Diputació, Paella d'Or, el Museu Molí Paperer, la Unió Empresarial, l' UTA i Anoia Turisme, ha reaparegut després de la tasca de Montserrat Miquel, vinculada a la família de Miquel y Costas, que va traslladar el seu coneixement l'any 2008 al Museu Molí Paperer. El Museu va rebre un fons d'imatges d'ella, a la vegada filla dels fundadors de l'equipament. 

La presentació de l'arròs serà el dia 28 de juny, amb la presència de Carme Ruscalleda i representants de la Fundació Alícia. L'elaboració de la recepta és de tres hores i té com a ingredients, per a sis persones, llard de porc, un quilo i mig de vedella o xai, un parell de cebes, tomàquets, vi blanc i de xerès, sal, pebre negre, llorer i -lògicament- l'arròs. Bon profit!

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.