El menú halal o la caixa de Pandora

Obrir la caixa de Pandora. Això és el que ha fet la negativa d’una escola religiosa d’Igualada a oferir un menú halal als nens musulmans. El col·lectiu Compartim Ciutadania ho denuncia com una discriminació religiosa i afirma que no es van oferir els impresos a una família per demanar la beca menjador perquè el menú inclou porc.

No ens enganyem, les ajudes a les persones d’origen immigrant cada vegada aixequen més polseguera. Són comentaris que anys enrere eren políticament incorrectes, però cada vegada es fan més obertament. La crisi ha fet que tothom sigui cada cop més conscient del què valen les coses i recursos bàsics als que abans la immensa majoria tenia accés ara es fan costa amunt.

El ciutadà exigeix saber encara amb més detall on van els seus impostos, els seus diners.  Perquè costa arribar a final de mes. El discurs del repartiment solidari per cobrir les necessitats bàsiques a tothom no convenç en temps de dificultats econòmiques. Què són necessitats bàsiques? Qui fixa els requisits? Qui els compleix? Qui demana les ajudes? Com s'assignen?

El resultat és que l’esquerda es converteix en esvoranc i es veu a l’altre com un enemic, i això és molt perillós. La idea s’instal·la , s’afiança, s’estén i un dia explota en forma d’un president com Trump. El pitjor és fer veure que no passa res quan sí que passa. Les persones d’origen immigrant se senten maltractades i discriminades, i els que s’hi enfronten (que potser també són d’origen immigrant però no tant recents o de no tan lluny) defensen que ells ho tenen tot molt difícil mentre la resta té ajudes per a tot sense ni molestar-se a buscar feina.

Evidentment la solució no és fàcil, sinó no s’hauria arribat als extrems que hem vist en molts països. Però, com en la majoria de situacions a la vida, generalitzar és simplista. Una bona dosi d’empatia, de posar-se en el lloc de l’altre i pensar què faríem nosaltres en la seva situació, ajuda a agafar perspectiva i a ser més justos. Tots som ciutadans del món i volem tenir dret a escollir on volem viure i treballar.

Per ser justos, calen drets, sí. Però, com a societat, hem de tenir clar fins on podem arribar perquè els recursos són els que són i a cap de nosaltres ens agradarà que ens diguin que no queda res per jubilacions, per exemple. I, per suposat, també calen deures. Durant massa anys només s’ha parlat de drets, perquè els deures són impopulars, no porten vots i és força més fàcil exigir que esforçar-nos. 

5 Comentaris

G

Glòria

Igualada

12 de juny 2017.11:59h

Respondre

Ja era hora. Per fí comencem a parlar clar. L’article n’ és una mostra.
Com el comentari d’en Francesc, el qual el subscric tot (amb el seu permís).

Espero que aquest comentari meu ... Llegir més me’l publiquin i no passi com els altres que, quan no els hi ha agrada (concretament no sé a qui), me’ls han censurat o els han publicat a última hora (que també és una mena de censura)

F

Francesc

Igualada

12 de juny 2017.05:51h

Respondre

Deures,aquesta es la paraula,no es pot generalitzar pero tampoc siguem ximplets,aquesta gent ha apres a exigir i demanar pero no a integrarse i cumplir amb deures basics de la nostra societat.No soc... Llegir més racista pero no vull tampoc q a casa meva jo tingui q sentirme el discriminat.

R

Ramona Valls

13 de juny 2017.01:14h

Si parlem de drets i deures, obrim el focus: Cas Castor, Amnistia Fiscal a corruptes, milions per rescatar bancs sense cap contrapartida...
Si, la ciutadania en temps de crisi mirem més on... Llegir més van els calers. Però hem de vigilar a on mirem i que no ens distreguin interessadamemt la mirada.

R

Ramona Valls

13 de juny 2017.01:15h

Em sap greu dir-t’ho, pero sí: ets racista

F

Francesc

Igualada

13 de juny 2017.09:22h

Pots afegir referendum,gurtel,palau,malaya,etc....
Pero estem parlam de un altre tema i no soc racista porto el meu fill a l’escola mes integradora d’igualada i estic orgullos ,content i... Llegir més satisfet,pero la majoria quant els cridas l’atencio lo primer q et diuen es ”tu racista”.No et confongui tu el racisme ve de l’origen.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.