Dijous, 19/11/2020
3368 lectures

350 milions per l’Anoia

La Unió Europea té a punt un fons de recuperació històric davant les conseqüències socials i econòmiques de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19. Aquest fons dotarà, del 2021 al 2026, els països del nostre continent d’una gran capacitat per reconvertir la seva economia i crear ocupació. Espanya rebrà 140.000 milions d’euros i la Generalitat ha calculat que Catalunya pot optar a 30.000 milions. Fent servir els mateixos criteris que ha utilitzat el govern català, a la comarca de l’Anoia hauríem d’aspirar a captar 350 milions d’euros.

Des del Consell Comarcal de l’Anoia fa mesos que treballem en la creació de l’espai de concertació social i econòmic que permeti impulsar projectes per optar a aquests fons. Ja hem anunciat el primer pas com és la creació del Pacte d’Acció Econòmica i Social de l’Anoia amb els principals agents socials i econòmics de la comarca, a més dels Ajuntaments i els grups representats al Consell. Un equip tècnic de la institució ja està dedicat, des d’aquest mes de novembre, al 100% a aquest projecte que tindrà tres fases: diagnosi, creació de projectes i sol·licitud dels fons.

La crisi de la Covid-19 és la tercera que viu l’Anoia sense haver aconseguit resoldre les anteriors. Plou sobre mullat, tenim un atur cronificat que castiga, majoritàriament les dones, els joves i els majors de 45 anys. Vam encadenar la crisi del tèxtil de finals dels anys 90 i principis dels 2000 amb la financera del 2008 i ara encadenem aquestes dues amb la del coronavirus. Hem de sortir d’aquesta dinàmica i preparar la comarca per trobar les oportunitats que aquesta crisi pot donar-nos i evitar que, una vegada més, l’Anoia se situï a la cua i no a la locomotora de la recuperació.

Hem de ser capaços de captar els Fons Europeus que arribaran al país amb projectes concrets i provocar el salt endavant de la comarca, tantes vegades ajornat, que ens faci entrar de ple en tot allò que demanda l’economia del segle XXI i la creació d’ocupació que se’n deriva. És el moment de repensar l’economia de l’Anoia i fer que se situï al capdavant de projectes de canvi. A més d’apagar l’incendi actual, el Pacte que impulsem ha de ser un tallafocs per prevenir futurs incendis. L’afrontem amb aquesta mirada posada al mitjà termini.

Els Fons Europeus de la Recuperació marquen tres línies: transformació digital, transformació verda i feminisme i cohesió social. En una primera fase de dos anys, l’Estat preveu destinar els Fons a 10 grans polítiques tractores, que el president Pedro Sánchez va anunciar fa un mes, vinculades a aquests àmbits. Estem plenament al·lienats en concebre una recuperació digital, verda i feminista i social a aquesta crisi, per això ens compremetem a treballar perquè aquestes apostes es tradueixin en garantir un bon futur econòmic i, per extensió, també social del nostre territori. Ho necessitem urgentment.

Ja avisem: el Pacte que impulsem no volem que sigui l’enèsim document que serveix per planificar la comarca i que queda en un calaix, ja n’hi ha hagut prous al llarg de les darreres dècades. El compromís i el finançament que tenim és per executar les mesures que s’acordin. El Consell Comarcal impulsa aquest Pacte d’Acció Econòmica i Social de l’Anoia perquè tot el que es planifiqui per avui sigui útil pel demà i esdevingui la veu de la comarca a l’hora de fer arribar a les administracions superiors les nostres demandes.

Creiem en el teixit productiu del nostre territori i en la capacitat d’adaptació de les persones treballadores de la comarca. I, sobretot, creiem que se’ns obre una gran oportunitat per a reconvertit l’economia de l’Anoia tot creant projectes acordats entre sector públic, privat i agents socials i econòmics per aixecar el dit i dir que volem els Fons Europeus de la Recuperació per a impulsar-los.

2 Comentaris

J

Jessica

Igualada

28 de novembre 2020.10:18h

Respondre

’’Fent servir els mateixos criteris que ha utilitzat el govern català, a la comarca de l’Anoia hauríem d’aspirar a captar 350 milions d’euros’’ Suposadament d’aquests diners... Llegir més Igualada també rebria una part, uns diners que segurament no utilitzaran per esterilitzar els gats del carrer, formar colònies legals, desparasitar-los, protegir-los, etc. Perquè a Igualada els animals no importen, no els importa que els gats morin als carrers per una  malaltia i/o atropellats. Aquesta és l’altre cara de la moneda, la imatge real que s’amaga darrere les bones paraules. I que pot dir l’ajuntament quan una té proves que els gats s’estan morint i ningú  fa res... Cap excusa serveix. Està molt bé parlar d’indústria i de diners, d’economia i producció, medi ambient i feminisme, però només són paraules buides, la realitat sempre és un altre. Igualada abandona els seus animales, no dóna feina a les persones que no tenen enchufisme, es a dir, ’Como no te conozco no te doy trabajo’ ’Como no tenemos conocidos en común no te doy trabajo’ , tenen al REC abandonat ple de brutícia que s’està caient a trossos, etc. La realitat sempre és un altre que la que volen vendre. No tot ens deixem enlluernar per les bones paraules, ni podem fer veure que no veiem res. Això si, molt bon article, les paraules queden bé.

E

Eduard Ruiz

Igualada

22 de novembre 2020.09:13h

Respondre

Magnífica exposició, i intencions, per part de Jordi Cuadras (sempre he admirat el seu tarannà des de que el vaig conèixer com co-organitzador i conductor de DIMARTS DE DIÀLEG en ... Llegir més l’ATENEU).

He quedo amb varies frases (que jo numero) a continuació:

1. La Unió Europea té a punt un fons de recuperació històric

2. Espanya rebrà 140.000 milions d’euros i la Generalitat ha calculat que Catalunya pot optar a 30.000 milions. Fent servir els mateixos criteris que ha utilitzat el govern català, a la comarca de l’Anoia hauríem d’aspirar a captar 350 milions d’euros.

3. Un equip tècnic de la institució ja està dedicat, des d’aquest mes de novembre, al 100% a aquest projecte

4. La crisi de la Covid-19 és la tercera que viu l’Anoia sense haver aconseguit resoldre les anteriors. Plou sobre mullat, tenim un atur cronificat

5. Hem de sortir d’aquesta dinàmica i preparar la comarca per trobar les oportunitats que aquesta crisi pot donar-nos i evitar que, una vegada més, l’Anoia se situï a la cua i no a la locomotora de la recuperació.

6. el Pacte que impulsem no volem que sigui l’enèsim document que serveix per planificar la comarca i que queda en un calaix, ja n’hi ha hagut prous al llarg de les darreres dècades.

7. creiem que se’ns obre una gran oportunitat per a reconvertit l’economia de l’Anoia tot creant projectes acordats entre sector públic, privat i agents socials i econòmics per aixecar el dit i dir que volem els Fons Europeus de la Recuperació per a impulsar-los.


Pel que fa al punt 3 desitjo al Equip tècnic del Consell Comarcal un bon treball, el repte és considerable ((diagnosi, projectes, sol.licitud) i pel que fa al 6, em temo que si s’arriba a redactar el document serà l’enèsim + 1 i fins i tot si “sortirà del calaix”.

Els precedents que tenim, no inviten a l’optimisme (recordem: pesimista, l’optimista ben informat). El més recent: el debat en curs del PDUAECO, i en un àmbit territorial reduït de la Conca d’Òdena.

Tal com he manifestat altres vegades, també recentment en aquest diari digital, https://anoiadiari.cat/-29/futur-empresa-quins/


Sembla que i ha un consens generalitzat de que la INDÚSTRIA, I ELS SERVEIS VINCULATS A LA INDÚSTRIA, és la única activitat que pot generar riquesa, ocupació de llocs de qualitat i benestar, fomentant les condicions para recuperar indústries deslocalitzades i crear de noves més innovadores i eficients, tal com s’ha posat de manifest en diferents instàncies internacionals i nacionals, de forma reiterada i especialment arran de la greu crisi sanitària, i de retruc econòmica i social, que estem patim.

Un del darrers, el Comunicat el de la Comissió Europea, del 25/5/2020: EL MOMENTO DE EUROPA: REPARAR LOS DAÑOS Y PREPARAR EL FUTURO PARA LA PRÓXIMA GENERACIÓN

I mentre tant els nostres polítics i organitzacions de la Conca d’Òdena incapaços de posar-se d’acord , de CONSENSUAR, per crear les condicions (urbanístiques, infraestructures, formatives i estímuls varis) per consolidar la INDUSTRIA existent i atraure noves inversions, pensant també per la propera generació, tot aprofitant l’excel.lent situació al “rebufo” (que no al rebuf) de l’àrea metropolitana de Barcelona, i treballar amb la promoció de uns usos industrials, que respectin la seguretat i salut de les persones i el medi ambient. compatibles també amb un “desenvolupament econòmic basat en usos agrícoles, d’oci i lleure” que alguns col.lectius proposen i defensen legítimament,


Val a dir que en la comarca crec que tenim altres mancances importants per recuperar la vitalitat industrial de l’Anoia perduda (recordem que a Igualada se l’hi va denominar la “Detroit Catalana”), que ens tindrem de “posar les piles” i corregir. Però això serà objecte de altres debats. De moment el PDUAECO és un dels pilars essencials, que no podem construir feble amb el perill de que tota la “construcció” (del model d’activitat industrial, respectuós amb la seguretat i salut de les persones i el medi ambient, l de qualitat i sostingut) o no s’aixequi o s’ensorri en quatre dies, en un mon global i molt competitiu.

UN ALTRE “TREN”, UN ALTRE OPORTUNITAT PERDUDA, que afectarà a les properes generacions, que lamentarem quan sigui massa tard ?

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.