L’exemple d’Extremadura per unir la Conca d’Òdena

Pels que creiem i defensem que la Conca d’Òdena podria esdevenir la ciutat més important al centre de Catalunya, diumenge va ser un dia per guardar a la memòria. Va ser el dia en el qual dues ciutats d’Extremadura, Villanueva de la Serena i Don Benito, van votar convertir-se en un únic municipi. Sumaran 63.000 habitants tot compartint una mateixa unitat administrativa per a ser més competitives. Quin gran exemple: votar per unir i no per dividir.

Es tracta d’una iniciativa molt positiva que a la Conca d’Òdena ens hauríem de mirar amb especial atenció perquè podríem seguir un camí semblant. L’exemple d’Extremadura demostra que no és cap quimera i que és possible la unió. A ningú se li escapa que, a la pràctica, entre la ciutadania, la Conca ja és una ciutat única: els rius o rieres que separen Igualada, Vilanova, Montbui i Òdena són creuats cada dia per moltíssima gent que els passa d’una banda a l’altra per anar a la feina, a estudiar, a gaudir de l’oci o per agafar aire tot caminant o pedalant.

Si a aquest ús real de ciutat única i adaptéssim l’ús administratiu voldria dir convertir-nos en una ciutat de 70.000 habitants. La més important entre Barcelona i Lleida. Una ciutat amb força per fer-nos sentir i lluitar pels projectes que necessitem i volem com el tren gran, la generació de llocs de treball o tenir un lloc destacat a qualsevol taula de presa de decisions. Només convertint-nos en un municipi únic podem aconseguir molt més del que som i deixar, a la propera generació, una ciutat preparada pel futur.

No és un procés fàcil, és complex. Però és un procés en el qual hi guanyem, no hi perdem. En el qual no renunciem a cap identitat, sinó que les sumem per compartir-les. Les ciutats avancen quan afronten els grans debats de cara i aquesta és una de les grans oportunitats que tenim per a ser més forts i millors. Poques ciutats del nostre país tenen una opció com aquesta: unir allò que, en molts àmbits, ja funciona com una unitat per a fer un salt endavant. Tan senzill com això: endreçant allò que ja tenim, multipliquem les nostres forces.

Amb el treball fet per la Mancomunitat Intermunicipal de la Conca d’Òdena des de la seva posada en funcionament a l’any 2001 sumat a l’exemplar coordinació dels municipis durant l’esclat de la pandèmia, el camí traçat ens porta a poder seguir fent passos endavant fins a poder plantejar i guanyar aquest debat per guanyar un millor futur. Pas a pas, aquest és un tema que Igualada ha de liderar amb moltíssima generositat cap als altres municipis. O millor dir: ha de coliderar amb Vilanova, Montbui i Òdena. D’això depèn que fem o no fem un enorme pas endavant.

Altres articles de Jordi Cuadras

12 Comentaris

A

Albert

Suecia

14 de març 2022.19:47h

Respondre

Certs comentaris no s’aguanten per enlloc. La idea és viable i només cal passejar-se per Europa per veure que això ja fa temps que rutlla. He viscut a Alemanya i Suecia, on es gestionen els... Llegir més municipis des d’un sol i únic sistema comunal. L’experiència? doncs molt millor que el sistema que tenim nosaltres. Les comunitats permeten una millor planificació del territori, son gestores de tots els centres educatius, balancejant recursos en funció de la demanda, establint estratègies de creixament econòmic, involucrant la ciutadania mitjançant consultes…., si comparem, quan a la conca ens volem posar d’acord en una sola cosa, poden passar anys per finalment o no fer res o acabant fent cadascú la seva, un exemple molt clar, “poligonets repartits per la conca”.
Quan llegeixo “ Vostès s’imaginen un ajuntament centralitzat a Igualada preocupant-se pels problemes dels nucli antic de St. Margarida de Montbui o dels veïns del Raval d’Aguilera a Ódena?”, no se plorar o riure, el problema recau en un fet cultural, les persones a l’administració tenen el deure i obligació de que això precisament no passi, si passa potser hem de cuestionar si realment aquestes persones son vàlides per fer la feina que fan, i aquí podríem generar la segona gran idea, per quan la supressió del funcionari com a element de l’administració per passar a contractar personal com qualsevol altre empresa? Comunitats, personal de l’administració no lligat a funcionariat, gestió de les escoles per part de la comunitat, gestió del territori per part de la comunitat (la comunitat decideix on crear un polígon, no el sr Incasol)…en fi, un somni que malauradament mai serà realitat, el sistema actual permet una serie de luxes i comoditats els quals certs individuals no volen renunciar.

J

Joan

Alemanya

19 de març 2022.08:50h

Totalment d’acord. Espero que el pronòstic no sigui encertat i anem més aviat que tard cap a un sol sistema comunal.

Clar, bastants del qui ho han de decidir perderien la cadira,... Llegir més i molts no tenen ni ofici ni benefici, però potser les coses acaben caient pel seu propi pes.

I sí, també d’acord amb la gestió privada i control públic dels serveis. Molts petits ajuntaments tenen en la contractació una eïna de captar vots, una espècie de vasallatge al s XXI

A

Antoni

Òdena

14 de març 2022.10:28h

Respondre

Podem començar amb fusionar Vilanova del Camí i Montbui que son els que tenen més facilitat i coincidència per fer-ho. Una vegada fet aquest pas és podria ajuntar el barri de Sant Pere... Llegir més d’Òdena, si els veins ho consideren positivament, que te límits comuns amb Vilanova. Si te èxit, que n’estic segur, podríem expandir la fusió. Mentre és pensi de fer-ho tot a la vegada és fer un brindis al Sol
Referèndums per unir i separar… ideològic i fora del test
Que tinguém un bon dia

F

Francesc

Igualada

2 de març 2022.13:45h

Respondre

De tota la vida el que proposa és una OPA hóstil on el gran es menja els petits que passen a ser ”centres cívics”... Podria tenir sentit si en un futur la demogràfia canviés molt el panorama... Llegir més actual. O si el Consell Comarcal funcionés eliminem tots els Ajuntaments i centralitzem encara més. O carreguem-nos les comarques i anem per Vegueries o administracions Provincials. I habilitem que tot es pugui fer per Internet i no cal que tinguem funcionaris en un edifici específic sino que poden treballar des de casa per a l’Administració Pública...

Com ja he dit, no inventa res de nou, però amb la mentalitat, tecnològia, demogràfia i burocràcia actual és inviable i son més problemes pels residents de zones aillades o no integrades als ”nuclis”.

P

Paco

Igualada

28 de febrer 2022.20:46h

Respondre

Molt bona idea.!! Ni cas dels comentaris negatius,. cal gent amb la mirada llarga, atrevida i projectes de futur com aquest.

J

JOAN MARTI

IGUALADA

28 de febrer 2022.11:20h

Respondre

Es una qüestió, la de unió municipal, a estudiar per un futur. Hem d’anar preparant el territori i les poblacions per en un futur poder fer una unió com cal, ponderant els inconvenients i les... Llegir més avantatges de la mateixa. Però en un futur si la ampliació demogràfica continua es tindrà que estudiar el tema de la Unió, per a rendibilitzar els serveis municipals i millorar els mateixos.

M

Marc

Igualada

25 de febrer 2022.13:39h

Respondre

La proposta sota el meu punt de vista és inviable...Aquest senyor s’ha mirat l’extensió dels termes municipals i la quantitat de veïns que viuen fora dels nuclis de població? Vostès... Llegir més s’imaginen un ajuntament centralitzat a Igualada preocupant-se pels problemes dels nucli antic de St. Margarida de Montbui o dels veïns del Raval d’Aguilera a Ódena? Segur que de la unió en sortiria una doble administració: un ajuntament central i un altre de districte i més burocracia...

Per cert la part de l’article on diu: ”Quin gran exemple: votar per unir i no per dividir.” quanta demagògia, doncs jo no conec cap tipus de votació que no divideixi els participants, en aquest cas: els partidaris del si, i els del no... I vull dir que, personalment aquesta frase m’ha fet mal, doncs de forma implícita fa referència al referendum de l’1-O i venint d’un senyor que ”representa” a un partit, el PSOE (el PSC ja no existeix com el coneixíem), que va aplaudir les actuacions de la GC i que sense ell no hagués estat possible l’aplicació del 155... em fa fàstic.

O pot ser creu que la única forma que té per ser alcalde és unir tots els vots dels fills i nets de la immigració del segle passat que viuen a Sant Maure i Vilanova del Camí i que tradicionalment han votat PSOE, plogui, nevi o pedregui... Doncs que s’afanyi en la seva gran idea unificadora...doncs aquesta gent canviarà aviat el seu vot vermell per un de verd...doncs mentalment els prima més l’eix nacional que el d’esquerra-dreta...

J

Joan

Igualada

25 de febrer 2022.10:20h

Respondre

Això hauria de passar, però no passarà.
Unir els 4 municipis de la Conca d’Òdena és el somni humit dels socialistes.
En els 3 municipis que envolten Igualada el vot és majoritàtiament... Llegir més socialista, és un cinturó roig.
Igualada no farà mai cap pas.
Game over.

N

Nati

Igualada

25 de febrer 2022.13:08h

Quin comentari tan simple i pobre... per culpa d’actituds com aquesta estem on estem. Sense futur.

R

Raul

Igualada

24 de febrer 2022.13:11h

Respondre

Llegir aquest article és aire fresc. Necessitem propostes agosarades i valentes,.. A favor de que la Conca d’Òdena sigui una ciutat única. Felicitats!

F

FRANCISCO

Òdena

24 de febrer 2022.10:25h

Respondre

Interessant iniciativa que hem d’abordar des de tots els angles socials i econòmics. Ens hem de donar temps, però som obligats a explorar el camí.

J

JOSEPM

IGD

24 de febrer 2022.09:27h

Respondre

Primer de tot, felicitar-te per dir en veu alta allò que tothom veu, tothom que no es tapa els ulls. Quan t’acostes a la Conca d’Òdena, cap forà diria que dins el clot hi conviuen 6 municipis.... Llegir més
Segon, als 4 municipis que anomenes jo hi afegiria Jorba per descomptat i probablement també Castellolí.
I un únic retret al teu partit. Si realment creieu el que dieu, per què quan heu tingut responsabilitat de govern a Igualada no heu col·laborat amb el Consell Comarcal de l’Anoia. No oblidem que a 2022, si algú te necessitats socials a d’anar a Pl Ajuntament si és ”igualadí”· o Pl St Miquel si és forà. I això es repeteix amb gestió de residus, ensenyament, etc, etc. És bo tenir bones propostes, però és millor dur-les a terme quan es te govern. Altrament dona la sensació que tot és màrqueting o pitjor, generar poltrones on aparcar culs grossos. Per què és evident que l’agregació de serveis donaria economies d’escala -menys ”caps”- i per tant més eficiència.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.