Dimecres, 4/6/2025
645 lectures

Mossèn Massana i la recerca dels espais comuns

Dissabte a la tarda l’església de la Soledat es va omplir de gom a gom per acomiadar mossèn Josep Massana després de 25 anys de servei a la nostra ciutat. L’agraïment que tanta i tanta gent vam voler mostrar-li el dia de la seva jubilació és l’evidència de que és una persona que no només ha contribuït a la comunitat cristiana d’Igualada sinó que ha contribuït a la ciutat sencera.

Els adjectius d’obert, dialogant i bo són tres adjectius que s’han anat repetint per a definir-lo i per il·lustrar l’exemple que ens deixa com a rector, en diferents etapes, de la Basílica de Santa Maria i de l’església de la Soledat en el quart de segle que ha exercit de mossèn a la nostra ciutat. El seu és l’exemple d’un home no enclaustrat, sinó connectat amb la societat, potser perquè, a més de rector, al llarg de la seva trajectòria, també ha estat professor i director d’escola. Ara jubilat, viurà a Vic al mateix lloc on viu mossèn Salvador Mundó, que també va deixar una forta petjada a Igualada com a rector de Santa Maria i amb qui Massana va fer un tàndem molt especial durant diversos anys.

En un moment de polarització i d’extremismes que coincideix amb un moment de secularització de les nostres societats, els valors que encarna mossèn Massana i que sempre ha practicat dirigint-se tant a creients com a no creients, haurien de ser exemple per qualsevol de nosaltres. El vaig poder entrevistar a Canal Taronja Anoia el 2018 on s’explicava així: “Ens convé, des de la laïcitat o des de la religiositat, arrelar amb valors profunds que puguem compartir amb persones de diferents creences i mentalitats però que trobem objectius comuns de justícia de cara al bé de la nostra societat que ens puguin unir”.

Precisament aquesta empatia cap els altres, escoltar sense jutjar i acompanyar han estat altres de les característiques de mossèn Massana donant una dimensió social al fet religiós i no només predicant una església oberta, sinó fent-la. Un exemple d’això és aquesta altra cita seva: “Cal que entenguem la diversitat no com un obstacle per l’entesa i el diàleg, sinó com un enriquiment. És molt important que sapiguem posar-nos a la pell del altres, als criteris, marc mental, conviccions i valors que té l’altre. I segur que, a partir d’aquí, trobarem molts punts en els que puguem coincidir i treballar plegats”.

Amb aquesta recerca dels espais comuns, m’agradaria destacar també, la  seva voluntat de propiciar el diàleg interreligiós a Igualada. Ho va fer essent el primer a dir-me sí quan al Dimarts de Diàlegs de l’Ateneu Igualadí vam convocar, per primera vegada, totes les religions d’Igualada a participar conjuntament a un acte públic. Després també va proposar, a través de Càritas, algunes trobades de pregària entre les diferents confessions religioses de la nostra ciutat per trobar camins de diàleg i de col·laboració, i fins i tot va cedir els locals parroquials de la Soledat a un col·lectiu de l’església protestant perquè hi poguessin fer les seves celebracions.

No es pot parlar de mossèn Massana sense destacar, també, la contribució que ha fet en actualitzar i conservar el patrimoni que l’església té a Igualada. En són un exemple els nous locals parroquials de Santa Maria, el nou accés a la Basílica, la rehabilitació interior i exterior de l’església de la Soledat i, sobretot, la capacitat d’obrir aquests grans espais al conjunt de la ciutat com els múltiples concerts que acull Santa Maria que, a falta de que Igualada tingui un auditori, exerceix com a tal. També cal destacar la perseverança que ha tingut, malgrat les dificultat que s’ha trobat i tot i no ser encara una realitat, en donar nous usos a l’antic Casal Interparroquial del Passeig.

Mossèn Josep Massana ha fet servir la religió no com un fi sinó com un mitjà, en aquest cas per buscar espais comuns i per contribuir a la societat i a la nostra ciutat. Tot agraint-li aquest exemple i el seu humanisme, apliquem-nos la seva ensenyança: que l’espai comú sigui sempre el punt de trobada per anar endavant.

1 Comentaris

E

Eduard Ruiz

Igualada

5 de juny 2025.07:55h

Respondre

Magnífic article sobre del pas per Igualada de Mossèn Massana, i del qual destaco dos frases que reflexen el seu tarannà:

“Ens convé, des de la laïcitat o des de la religiositat,... Llegir més arrelar amb valors profunds que puguem compartir amb persones de diferents creences i mentalitats però que trobem objectius comuns de justícia de cara al bé de la nostra societat que ens puguin unir”.

“Cal que entenguem la diversitat no com un obstacle per l’entesa i el diàleg, sinó com un enriquiment. És molt important que sapiguem posar-nos a la pell del altres, als criteris, marc mental, conviccions i valors que té l’altre. I segur que, a partir d’aquí, trobarem molts punts en els que puguem coincidir i treballar plegats”.

i que tindrien de estar gravades en algun làpida com exemple proper i estímul per un mon solidari millor, entre mig de tantes ideologies, creences, interessos excloents.

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.