Dimecres, 28/9/2016
12430 lectures

Silenci sorollós a l’Hospital

Ja ha fet un mes de la malaurada mort del jove futbolista igualadí de 24 anys, Gabriel Pérez, a causa d'una apendicitis mal diagnosticada a l'Hospital d'Igualada. Amb aquest fet tràgic del 22 d'agost vam arribar a la recta final de l'estiu, just el dia en el qual començava la Festa Major de la ciutat. Coincidència agredolça. Des d'aleshores la família està demanant una resposta de què va passar i del perquè no va ser fins a la tercera visita a urgències que es va detectar el motiu del mal de panxa del seu fill. Fins ara l'única explicació pública que hem escoltat és que "s'està investigant". Quan els mitjans de comunicació hem preguntat, la resposta de l'Hospital i del departament de Salut de la Generalitat és "s'està investigant". I d'aquí no aconseguim passar.

Però ja ha transcorregut un mes i amb el risc que el tema s'apagui o perdi rellevància informativa, crec que com a ciutadans hem de continuar demanant una explicació del què va passar. El departament de Salut i el mateix Hospital haurien de ser els primers interessats a donar-la per tres motius: primer, per oferir una resposta a la família. En segon lloc, perquè molts ciutadans que des del 22 d'agost han perdut o reduït la seva confiança en l'Hospital d'Igualada, la tornin a recuperar. I en tercer lloc, per protegir l'equip de bons professionals de l'Hospital davant dels rumors i històries que durant aquests darrers dies s'han extés.

En un temps en el qual es predica la transparència i tenint en compte que fa tres diumenges prop de 1.000 persones es van manifestar davant l'Hospital demanant una explicació, no s'entén aquest silenci. L'únic que provoca és que la pilota de la desconfiança es faci més gran. Va ser un error humà? Va ser un error d'un protocol d'atenció? Era mèdicament difícil detectar l'origen del mal de panxa? S'ha reduït la capacitat dels equips d'urgències a causa de les retallades? Hi ha hagut altres casos similars, tot i que sense un final tràgic? Són preguntes que es poden fer a partir de converses que tots hem sentit aquests dies a la ciutat, segur que algunes amb més fonament i altres amb menys, però precisament per dissipar dubtes calen respostes per totes i cada una d'elles.

L'Hospital d'Igualada, a les portes del 10è aniversari de l'estrena del nou equipament, mereix i necessita que sigui un servei públic en el qual tots puguem confiar al 100%. Ho mereix pel fet de ser una institució primordial de qualsevol estat del benestar i pel treball de l'equip humà que el fa funcionar, el qual té tot el nostre reconeixement per fer una feina que segur que moltes vegades no és gens fàcil. Què va fallar i què es farà perquè no torni a passar? De vegades, hi ha silencis que esdevenen sorollosos i cal acabar amb el soroll que envolta aquest silenci.

17 Comentaris

a

aaqualata

29 de setembre 2016.22:32h

Respondre

El primer dia es va anar a l’hospital i el van fer tornar per un mal de panxa. Es fácil mirar l’informe mèdic, quines proves es van fer i si hi va haver mala praxis o error de diagnostic.

El... Llegir més segon dia s’hi torna a anar. Cal tornar a mirar l’informe mèdic, analitzar síntomas, proves que, es van fer i resolució médica. Es molt fàcil, de vell nou, veure si hi ha hagut mala praxis o error de diagnostic. Pel que ens diu la familia i les informacions que es tenen, aquest segon dia es el mes greu i on creuen que es comet l’error irremediable.

Tercer dia: la problemàtica ja es molt avançada. La operació no funciona gens bé. Cert es que la situació era ja greu. Caldria analitzar si hi ha algun error operatiu. O si s’havia d’haver anat a un altre hospital mes ràpidament. Tot i que atès el retard provocat, sembla pel segon dia, l’error principal i irremediable ja era engegat.

Senyors caps de la Sanitat Igualadina, Comarcal i Nacional: si us plau, no maregin més la perdiu i actuïn.

La memoria d’un bon noi, i per què cada dia sigui mes difícil que això torni a passar: Llum i taquígrafs

a

alberto

B Montserrat IGUALADA

30 de setembre 2016.11:07h

Aqualata, et descuides dels responsables Polítics del Hospital, que mentre passaven aquest tristes fets, estaban de Festa Major, visquent la gresca, A TOPE!!!!!
VERITAT SR cASTELLS!!!!!, COM... Llegir més ESTAVA EL ARROS A LES RAMBLES?
So va passar be?

e

ernest

29 de setembre 2016.15:48h

Respondre

Un consell per la famía i parella d’en Gabri.

El millor és contractar un advocat que sigui capaç de posar entre les cordes tant l’Hospital com el departament de Salut.
Que les declaracions... Llegir més només les faci ell. Si les fa el pare, són emocionals, pero no efectives. És important passar a l’acció de veritat. El facebook serveix per mantenir l’esperit seu present, però no fa ni tremolar l’Hospital. Menys el departament de salut.
Cal un advocat que traci una estratègia. I si la família ha de fer tremolar l’hospital, el que ha de fer és una acció molt contundent: vaga de fam, acampada fins que se’ls doni accés a la investigació.
No hi haurà res que els faci tremolar més. En una vaga de fam, la notícia si que dona la volta al món i venen les teles de tot arreu.....

m

maria

28 de setembre 2016.17:11h

Respondre

I aquest alcalde, que no te ni sang, per donar la cara, i donar una explicació , com a responsable polític del hospital, corrent a la marxa, contra el Alzheimer, fent el pallasso , i rodejat de... Llegir més nens.
CASTELLS, EST UN POPULISTA.....QUE VIUS A COP DE FOTO I PALLASSADES .
NO ENS MEREIXES CAP CONFIANÇA, FUM, FUM I FUM. I MOL MORRO!!!! NO HI HA MES!!!!!

J

Joan T

IGUALADA

28 de setembre 2016.12:23h

Respondre

Fa dos anys que aquest mateix Hospital es vantava que, per segon any, assolia el “Premi a la Innovació en Gestió per la Unió Catalana d’Hospitals”. Abans, molt abans, ens van explicitar les... Llegir més avantatges constructives -tot i el menor número de llits en respecte a l’Hospital vell- i no diguem el ridícul en el plantejament de l’heliport per on no passaven, per l’estretor, els camillers ...
Felicitats per als Premis que surten –amb foto- als mitjans però el que volem els igualadins i per extensió, tota la comarca, no és un Hospital maco, ni que tingui una premiada administració. El que vol la Comarca de l’Anoia és tenir un Hospital de referència on lo primer sigui el servei, la diagnosi i la cura del pacient.
Haig de suposar que els professionals que van atendre el Gabri estan penedits i no els hi és agradable la pressió dels familiars i amics en concentració, silenciosa, a l’Hospital. Però es que per això les organitzacions tenen un Gerent, un Administrador que –a banda d’oferir-se per sortir en les fotos del premis- ha de donar la cara i explicar lo inexplicable: que et puguis morir d’apendicitis en el món modern. Que és un informe ! no una poesia que precisi tanta preparació. O potser si que cal amaniment ...
Ah! I l’Alcalde, que es diu de tots els ciutadans i te cadira al Consorci, que ja fa tard, ha de sortir al pas.
Senzillament vergonyós.

j

joan

28 de setembre 2016.17:02h

Tenim uns poliquets, entre ells, el mes populista de tots, com el Castells, que sols surten a fer-se la fotos, per vendre Fum,quan, han de donar la cara com a responsables polítics, i explicar uns... Llegir més fets tan lamentables, demostrant lo que son. UNS COVARDS, SENSE SENTIMENTS.
CASTELLS, PONT, CHACON, NO TENIU PERDO, ....DIMISIO !!!!!!!!

i

igualadí

28 de setembre 2016.09:23h

Respondre

Cal acabar amb el soroll que envolta aquest silenci, o millor cal donar-li veu a aquest silenci? Perquè fer callar aquest silenci sona a ”hem de fer callar a aquesta gent que fa soroll i es... Llegir més manifesta amb una explicació que se la creguin i ens deixin en pau”.

L’article és sancionalistament molt bo, però té una manca de contingut molt gran: hi manca una contextualització amb les retallades de sanitat, hi manca la pregunta sobre les homologacions dels equips mèdics, hi manca la falta de recursos en ambulància, etc. Fins i tot sembla ser que el ”soroll” que pot fer canviar les coses molesti a l’articulista perquè considera que cal acabar amb aquest soroll en comptes de fer sonar al silenci...joc de paraules? ho dubto...

D

Dolors

igualada

28 de setembre 2016.13:11h

Et recomanaria que el tornéssis a llegir i entenguéssis les metàfores que hi ha al text...--

e

el sr ramon

rambles del Castells, (Igualada)

28 de setembre 2016.16:49h

Igualadi.
Com sempre defensant lo indefensable, es nota que est del ”equip” del Molt il·lustre, Alcalde de Igualada.
VERGONYA

E

Eduard

Igualada

28 de setembre 2016.17:01h

També soc de l’opinió de la Dolors, que l’article és impecable i que en Jordi està per esbrinar fins allà a on calgui del cúmul de causes que varen provocar la mort de Gabriel, per... Llegir més adoptar les mesures adients perquè no torni a passar, i no per acabar amb el soroll.

Tots tenim errades en la nostre professió. Però en l’exercici de la medicina, i en una situació d’urgències en que tot succeix de forma molt ràpida, el resultat pot ser irreversible, fatal, com en aquest cas.

Cal, doncs, una investigació rigurosa i unes conclusions clares el més aviat possible, per retornar la confiança, també ”el silenci”, a la familia i també a la nostre petita comuninat, que en aquest dies les estem expressant la nostre solidaritat i dolor compartit.

i

igualadí

28 de setembre 2016.19:51h

he entès perfectament les metàfores, perquè precisament la metàfora diu de fer callar al soroll, és a dir, donar explicacions. Però jo no crec que només necessitem explicacions, sinó també... Llegir més fets. Em sembla que és un article sensacionalista i que li manca contingut.

és tant important que l’hospital doni resposta, com que la familia denucii, com que es faci una crítica al tema des de la causa, que em sembla que té molt a veure amb la devallada econòmica que ha patit la nostra sanitat, de la que el nostre alcalde n’és còmplice per ser de CiU i sumar-se al carro de les retallades.

però també crec que les cares visibles, com la del autor d’aquest article, han de posicionar-se d’una manera més contundent, no només dient el que ja tothom ha dit. Aquest article agrada perquè només reafirma la indignació de tots, però no aporta res de nou

e

ernest

igualada

29 de setembre 2016.15:38h

Si us plau. No utilitzeu la mort d’en Gabri per fer política. Prou.
Uns intentant convertir la mort d’en Gabri pel tema retallades.
D’altres utilitzant les dades del Ministre... Llegir més Fernandez sobre enfonsar la sanitat.

Prou prou prou! Deixeu de fer política! En Gabri no us ho ha demanat!

El que es demana és que l’hospital doni una explicació. Que es faci pública l’investigació. I que s’assumeixin responsabilitats.

No sé que tenen a veure les retallades o que un jutge hagi dit que el PP va enfonsar la sanitat catalana en el fet de que un nano anés tres dies a urgències i els metges de torn fossin incapaços de detectar-li una simple apendicitis.

Tres visites! Tres! Qué cony té a veure això amb unes retallades o amb el que va dir un Ministre. Prou de demagògia.

No sigueu corbs. Utilizeu altres coses que assolir els vostres interessos polítics.

I el que la majori que ens estimem en Gabri són respostes. Però sobretot responsabilitats. Ell no tornarà. I això és el que els devem.

i

igualadí

30 de setembre 2016.16:03h

senyor ernest, s’equivoca...aquest article utilitza la mort d’en Gabriel de forma política...

R

Roser Penyes

28 de setembre 2016.09:07h

Respondre

A mi , ara com ara, l’efecte que em fa és que investigació consisteix en buscar i trobar la forma de tapar les vergonyes i de salvaguardar el cap d’algú... I així es perd tota la credibilitat... Llegir més i ens allunyem encara més de la confiança que ens han de generar els professionals mèdics i polítics que estan obligats a vetllar per la nostra salut. Paguem els impostos per això, oi?

F

Félix

28 de setembre 2016.06:24h

Respondre

Els culpables som tots quan varen escoltar el ex president de la oficina anticorrupció afirmà que s’havien carregat la sanitat catalana i vàrem quedar callats .I la Generalitat no va presentar... Llegir més denúncia davant el fiscal general del Estat espanyol.

p

pepe

28 de setembre 2016.10:12h

Fèlix. tu creus que els culpables són aquests?
Perdona, però crec que tires tort.
No se si per ignorància, o mala fe!!!!Però tires tort!!!!!

U

Un respecte, Felix, un respecte!

29 de setembre 2016.20:12h

Llegint comentaris, com el del Felix, ens hem de donar compte a què extrems de baixesa moral, i roïndat ens a portat aquest fanatisme visceral, alimentat en el odi de aquest, que es creuen estar... Llegir més per damunt del be i del mal.
No tot si val, Felix ,comentaris com el teu,demostra, lo baix que pot caure una persona, adoctrinada com tu, que fins i tot, perd, la capacitat de pensar per ell mateix.
No oblidarem, sabem qui sou,

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.