Dimarts, 24/2/2015
2281 lectures

Tres mesos per a les municipals

Avui dimarts 24 de febrer queden tres mesos justos per a les eleccions municipals del diumenge 24 de maig. A jutjar pels moviments que hi ha hagut fins ara, no sembla massa que estiguem en plena precampanya. De moment, només CiU, Socialistes d’Igualada (PSC-PM) i ERC han començat a fer-se sentir i tots ells han posat èmfasi a explicar els punts forts que poden destacar de cada candidatura i a dissimular els febles. Això és el que es palpa, almenys, després dels primers actes, rodes de premsa i declaracions.

En el cas de CiU, la campanya sembla que girarà a l’entorn de destacar la figura de l’Alcalde com a gran actiu. És a dir, votar qui volem que lideri la ciutat per a aquests propers 4 anys, destacant el paper d’una persona que ho ha estat aquests quatre últims amb un discurs i tarannà propis. Pel que fa a Socialistes d’Igualada el nom ja ho deixa clar: destacar el component ideològic i de pensament a partir del qual fer política (han anat repetint paraules i conceptes com esquerra, progressisme i socialisme, a més de destacar l'experiència de govern). I en el cas d’ERC, amb un candidat que porta 12 anys sent l’alcalde del poble veí de Jorba, posen l’accent en l’equip de persones provinents de diversos àmbits i deslligades, fins ara, de la política igualadina que l’acompanyen.

Segurament la gràcia seria aconseguir la suma de tots tres elements, que són ben necessaris en política: un líder, una ideologia concreta i un equip. Sense un líder destacat, un municipi de gairebé 40.000 habitants difícilment pot plantar cara i els seus ciutadans tenir un referent; sense ideologia, es renuncia a una part fonamental de qualsevol programa polític i de projecte de ciutat i, sense un equip, és més inconcreta la gestió de cada departament. Un experiment sociològic interessant: els igualadins què prioritzarem? Cadascú es pot anar fent aquesta pregunta al cap i veure com resolem aquest dilema a l’hora de decidir el vot: líder, ideologia o equip?

A tres mesos per a les municipals, un altre experiment sociològic és el de veure com diversos igualadins han obert l’armari i han escollit una jaqueta diferent a la que havien portat fins ara. Per això aquestes eleccions també poden ser les eleccions de l’amnèsia per a unes quantes persones que ja s’han pronunciat a favor d’un o altre candidat i treballen per a formacions polítiques diferents a les que havien tingut com a predilectes fins ara. Moviments interessants, no sé si interessats, que testimonien com el sacseig de l’escena política general també aterra i modifica els suports a la política igualadina.

Paral·lelament al lideratge, la ideologia i l’equip, que les tres formacions que han obert la cursa ja han posat damunt la taula i utilitzen com a “marc mental” per fer entendre el seu missatge, caldria que cada una comencés a desgranar, ja, quin és el seu projecte per Igualada. De moment de propostes concretes n’hem sentit molt poques i és aquí on hauríem de parar més atenció per saber quin és el camí que cada partit té per a la ciutat i escollir amb consciència. Ens esperen tres mesos que, desitgem, siguin apassionants, tal i com reclamava també en Jaume Farrés fa us dies en un article en aquest mateix diari.

Altres articles de Jordi Cuadras

2 Comentaris

M

Maria

Ig

28 de febrer 2015.11:13h

Respondre

Només dir que: ideologia, bons propòsits,” bons” equips, etc. etc. ens han portat on som. Ha arribat l’hora de reflexionar sobre el passat, com s’han comportat els partits polítics en els... Llegir més darrers anys, com ha estat la seva gestió, aplicar el sentit comú i la reflexió personal, i a partir d’aquí valorar el vot.

M

Miquel

Igualada

24 de febrer 2015.22:14h

Respondre

Una reflexió perfecte!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.