Dimecres, 24/4/2013
1126 lectures

Mobilitat exterior

Avui estava preparat per explicar-vos algunes de les novetats que es van presentar a la passada fira Consumer Electronics Show, de Las Vegas, però he canviat una mica d’idea, donat que fa uns mesos que es va acabar i ja estaríem passats de moda, però sobretot perquè avui he vist una notícia que m’ha cridat una mica l’atenció: es cerquen candidats per colonitzar mart.

Sí sí, no mireu el calendari, no som sants innocents. Es tracta d’un projecte pioner a la terra i, en teoria, seriós. Mars One és una fundació sense ànim de lucre que s’ha posat com a objectiu establir una colònia a mart l’any 2023 tot integrant tecnologies actuals de les empreses capdavanteres en els seus sectors.

La cosa no acaba aquí. Més enllà del que puguem pensar, sobre la vessant científica del projecte, hi ha un potent grup d’inversors (aquests amb ànim de lucre) que tenen adquirits tots els drets d’explotació d’aquesta iniciativa. Des de les fases d’entrenament dels candidats marcians fins el seu dia a dia al planeta vermell. Si bé es cert que la primera sensació que podem tenir és de rebuig al capitalisme que tot ho embruta, sembla ser que el futur dels viatges a l’espai passa, obligadament, pel capital privat. S’han acabat els temps de les grans inversions públiques per missions interplanetàries i el monopoli de l’espai per part dels governs. Perquè... de qui és propietat l’espai? Així, empreses i ens com els comentats poden ser l’esperança per a la continuació de la carrera al cosmos.

Tornant al projecte Mars One, i si heu llegit bé el paràgraf on parlo dels drets d’explotació d’aquest experiment, us haureu adonat que la intenció de tot plegat, més enllà de la ciència, és la de fer un nou Gran Hermano, aprofitant un esdeveniment que, igual que quan l’home va trepitjar la lluna, captarà l’atenció pública durant una bona època.

La cosa va començar al 2011, però és ara, al 2013, quan se’n coneixeran més detalls, doncs ahir mateix va començar l’acceptació de “voluntaris” per establir-se a mart. Han de ser persones majors de 18 anys, en bon estat físic i que, a més, acceptin un entrenament que sembla ser que durarà 7 anys. Abans de llançar-los al viatge, que dura 7 mesos, rebran entrenament en una base simulada a la terra, en un lloc el més semblant possible al seu destí final, amb la finalitat de posar a prova l’equipament tècnic i la psique humana.

A les fases finals del projecte, i uns mesos abans del llançament, està previst que hi hagi uns sis grups de quatre astronautes preparats pel viatge. Com que tot això es vol que sigui el més mediàtic possible, la decisió final sobre quins seran els quatre humans que trepitjaran per primer cop mart es prendrà de forma conjunta i democràtica: els que ens quedem a la terra podrem votar quin dels grups ens representarà més idòniament en aquesta primera colònia extraterrestre.

Us imagineu? Mesos i mesos d’imatges en directe, de “trifulques” entre els candidats, de votacions al més pur estil dels reality shows actuals... De fet, el que més es buscarà és la difusió per aconseguir el màxim d’ingressos. Des de merchandising (que ja trobem a la pròpia Web del projecte), fins a canals de pagament 24 hores, passant per tot tipus de patrocinis i publicitats al llarg de les emissions.

Què us sembla? Com ho veieu? Us hi apuntaríeu? Crec que aquest és un bon tema per una sobretaula, que planteja moltes més qüestions que no pas només les relacionades amb la moralitat o no de convertit tot això en un gran espectacle de medis. Hi ha coses que ens poden fer anar més enllà d’aquest simple fet, com per exemple pensar en quina estructura social es crearà a mesura que s’enviïn més habitants a la “ciutat dels mòduls”, o bé quina religió hi hauria d’haver, si és que n’hi ha d’haver alguna. I, si ens podem reproduir a mart (cosa que s’està parlant també), privarem als nostres fills de conèixer la terra? Com podria afectar l’ambient marcià a la nostra salut, física i mental?

Ja teniu tema per estona. Ah, i amb tot això, us haig de dir que existeix una quota de registre (que pot variar de 5 a 73 dòlars depenent des d’on es faci), per si voleu afegir un punt més a la sobretaula engegada. Podeu registrar la vostra candidatura a http://applicants.mars-one.com/

Amb els peus a la terra, i en la situació actual, això ens pot servir per ampliar una mica més l’àmbit de mobilitat exterior al que algun polític fa referència. N’hi haurem de dir mobilitat exterior interplanetària?

Altres articles de Manel López i Seuba

0 Comentaris

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.