Dilluns, 4/5/2015
1385 lectures

"Pirulins" digitals

Hi ha un element de la geografia de les nostres ciutats que per més que passi el temps i els avenços digitals, segueix mantenint-se en peu. Recordo que de petit ja s'alçaven orgullosos i avui en dia encara ho fan majestuosos a Igualada o en altres ciutats de la comarca, sense que ningú els faci massa cas i sense que el pas del temps els alteri en absolut.

Són els "pirulins", aquestes construccions en forma cilíndrica amb l'únic objectiu de mostrar-nos allò que passarà (a vegades, fins i tot, allò que ja ha passat) a la ciutat. Xerrades, festes, circs, conteses electorals, competicions esportives, trobades, tot s'hi val. Però a diferència dels telèfons o dels rellotges (perdoneu, dels smartwatch), els "pirulins" no han caigut a la temptació del món digital i continuen tan analògics com ara fa 40 anys. 

Qui ho havia de dir... el món digital, tan veloç i omnipresent, no ha estat capaç de seduir els "pirulins". La seva forma és tan perfecta que no li cal cap renovació ni evolució. Perquè hauríem de posar pantalles digitals quan els "pirulins" (paraula, per cert, fantàstica) gasten tones i tones de paper que en el millor dels casos acabaran per terra?

I què farien els aparadors de les botigues tancades sense cartells? Què farien les parets perdudes de la Rambla o de l'entrada de l'aparcament de Cal Font sense les activitats de la ciutat? La ciutat perdria el color que s'escampa per parets i façanes com si fos "xapapote". Com que ningú les recull, les taques s'agafen a la ciutat i passen a formar part del nostre paisatge quotidià.

I que poc emprenedors són els pirulins, que no volen veure una gran oportunitat de fer negoci. Imagineu una ciutat que convertís els "pirulins" en grans pantalles digitals, que cobrés per les activitats comercials i que oferís el seu espai gratuït per a les activitats socials i culturals. No són capaços de trobar l'inversor que ho vulgui tirar endavant? Potser serà que les empresa privades ja no estan tant de moda i ningú vol crear la Societat Igualadina de Pirulins Municipals (SIPA). De fet, ja hi ha qui ha fet el pas, però ningú més el segueix.

Quina enveja, "pirulins", sou els únics objectes de la ciutat que mai us tornareu smart. Per molts anys!

Altres articles de Marc Mañé

2 Comentaris

O

O.

Igualada

4 de maig 2015.13:54h

Respondre

Em sembla la cosa més estupida que he llegit mai. Els pirulins no s’actualitzen perque hi ha una cosa anomenada Facebook en la que la gent pot ficar els events i adreçarlos directament al... Llegir més potencial client.

Atentament,
Un lector que esta fins els pebrots de aquestas tonterias de que tot lo digital es dolent.

marc-mane

Marc Mañé

5 de maig 2015.12:59h

Qui ho diu que tot allò que és digital és dolent? Al contrari! Si volem tenir smartcities de veritat, els ”piruluns” han de ser també smarts. A més, si encara existeixen, és perquè no... Llegir més tothom té Facebook. En el món actual, hem d’arribar al nostre públic per tots els canals: Facebook i ”pirulins” inclosos!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.