Dilluns, 6/6/2016
2485 lectures

I tu, ets d'esquerres?

Benvolguts amics, darrerament em trobo francament incòmode quan algú em pregunta si sóc de dretes o d’esquerres. Anys enrere ho tenia clar: d’esquerres! Ara començo a dubtar perquè no sé què entenem avui dia per ser de dretes o d’esquerres. M’explicaré.

Quan he començar l’article he pensat que els d’esquerres ara dirien benvolguts i benvolgudes. Jo, tradicional, no ho he fet. He buscat al diccionari la paraula persona i no he trobat el plural “personos”, la paraula gossa i m’ha sortir gos, i per acabar he mirat cadira i no he trobat els “cadiros”. Si sóc d’esquerres he de dir que les “persones” i “personos” de casa ens hem assegut a “cadires” i “cadiros” al costat dels gossos i gosses? Hi ha una diputada de la CUP que quan parla de persones i coses bones parla en femení, però quan sóndolentes usa el masculí. El meu molt admirat Otegi en la seva magnífica compareixença al Kursaal de Donosti va parlar dues hores de “nosotras” per referir-se a tothom qui estava amb ell.

Quan la legislació espanyola va acceptar el divorci i després el matrimoni entre dos homes i dues dones, jo pensava que ser d’esquerres era que es cremessin els registres de matrimonis, i qui volgués discutir temes de diners anés al notari, tot permetent que cadascú visqués o practiqués el sexe amb qui millor li semblés. Doncs no, ser d’esquerres és permetre que es casin dos homes però no tres homes i dues dones, o una dona i dos homes. La “infidelitat sexual” és mal vista, l’altra no, i el més important ésqui paga el divorci, qui es queda el pis o renta els plats.

Ja se’m ha esvaït l’eufòria que vaig sentir el dia que varem tenir policia pròpia, els Mossos, llavors vaig creure que ja tindríem un cos de ciutadans disposats a jugar-se la pell per defensar la llibertat, la seguretat, la propietat i els drets del poble, enlloc d’empaitar-nos a cavall per la Gran Via o torturar-nos a les comissaries. Ara, si soc d’esquerres, ben encaputxat, els he de tirar farina, insultar-los, llençar-los pedres o còctels mentre cremo els contenidors, els cotxes i les motos dels treballadors que no es poden pagar un aparcament i trinxo els vidres de les botigues mentre rapinyo el que puc. Lògicament si ens ho volen impedir son uns criminals opressors i hem de filmar-los immediatament per poder enviar-ho a les Tv “feixistes que no diuen mai la veritat”. Si soc d’esquerres no soc responsable de re del que trenco, el mobiliari urbà que el pagui el poble, o sigui nosaltres. Les botigues, les motos i els cotxes que les pagui el poble, o sigui cadascú el seu. I els Mossos si fossin bons, enlloc de permetre que la gent passegi pel barri, els treballadors i botiguers puguin fer la feina i els avis seure als bancs per veure com passen les noies, el que haurien de fer es defensar i ajudar als manifestants a trencar-ho tot, i amb les armes que tenen fins i tot podrien atracar algun banc...

Aquests dies molts treballadors han hagut de llevar-se dues i tres hores abans per poder arribar a l’hora a la feina, a les fàbriques, a les botigues, on els esperaven altres treballadors per produir o comprar. Jo em pensava que fer vaga consistia en forçar al capital, al propietari o a l’administració de l’empresa a pactar unes condicions laborals acceptables. I per això la vaga havia de posar contra les cordes al capital, al propietari o l’administració fins el punt que veiés en perill els seus excessius ingressos, la seva propietat o el seu sou monumental. Doncs no, si sou d’esquerres heu de tocar els collons als vostres companys treballadors i enlloc de portar-los a la feina sense cobrar-los el bitllet, els feu llevar dues hores abans i que embussin la circulació amb els seus utilitaris. Enlloc de tirar tomàquets als cotxes de luxe i oficials que arriben còmodament dues hores tard a la feina foteu un gec d’hòsties al company que no esta d’acord amb vosaltres. Els piquets son sagrats! Per cert sabeu que a Espanya nomes hi ha un 17,5 % de afiliació sindical? A Islàndia son el 80%, a Dinamarca el 68% i a Suècia el 67%. No em puc imaginar qui mante l’aparell sindical al nostre país. Potser un d’esquerres no s’ha de fer aquestes preguntes. Tampoc es d’esquerres pensar que tot el que ens gastem en mantenir a una vintena de futbolistes i totes les hores que dediquem a manifestar-nos, destruir i vaguejar ho invertíssim en obra social i publica i a treballar pel poble, potser no ens caldria ocupar re per tenir locals socials i serveis de qualitat.

També m’havia ben cregut que ser d’esquerres era acceptar el vot de la majoria (no parlo del Cup, la Anc, ni de cap altre grup independentista, que confesso, son els meus). Permetre de votar lliurement a persones o idees en lloc de llistes tancades. Forçar que totes les lleis que afecten directament al poble siguin votades pel poble. Entendre que quan uns representants populars no son capaços de complir el seu programa, resoldre els problemes del país o governar, han de plegar i deixar pas a altres que potser ho poden fer millor (a Espanya hi ha més de 40 milions de persones, no pot ser que nomes 350 siguin els únics salvadors de la pàtria).

Estimat lector, ja em torno a passar... Mira, si vols no em llegeixis més, però no em puc estar de dir que els 337.794 catalans que van votar la Cup estan d’acord amb que la majoria mereix un respecte i que, sobretot, Catalunya ha d’arribar a la Independència sense fer pena. Potser no sóc prou d’esquerres. I tu?

Altres articles de Òscar Miró

16 Comentaris

o

oscar miro

santa cristina

8 de juny 2016.15:31h

Respondre

Gràcies per haver respost tant be la meva pregunta. I pels vostres insults, penso que tinc una mica de raó.

o

oscar miro

santa cristina

7 de juny 2016.23:41h

Respondre

Gràcies a tots per haver respost tant vehementment a la meva pregunta. Gràcies.
Entendreu que no respongui mes. La meva capacitat de suportar insults s’ha exhaurit. Haureu de fer-vos-ho tots... Llegir més sols. I un darrer consell, no odieu, l’odi no deixa pair i retorna tot sol.

a

alberto

9 de juny 2016.10:48h

I tu dones consells, sobre no tindre odi!!!!!
cinic!!!!!

r

ramon

7 de juny 2016.20:03h

Respondre

Catalunya ha d’arribar a la Independència sense fer pena. ( Sr Oscar Miro, el de la fragata Sarmiento. de Balboa F36, en historias de la puta mili))

Oscar ni arribarem a la Independència, i tu... Llegir més ja fa temps que fas pena.
Por fa !!!!Sigues mes breu, que canses !, amb las teves dissertacions, de il·luminat de pa sucat amb oli !!!!)

M

Marta Valls

7 de juny 2016.23:27h

Una cosa és argumentar a favor o en contra d’una opinió i treure conclusions, altra cosa és l’insult gratuit, totalmenr reprovable

M

Marta Valls

7 de juny 2016.16:47h

Respondre

No Hase falta disir nada mas

”Si algun dia et cau a les mans l’estadística de morts per errors mèdics, o del fracàs escolar, et semblarà que el número de Mossos que son mals... Llegir més professionals o criminals, potser es molt inferior al d’altres professions de risc. No obstant penso que gaudim d’una bona sanitat, d’un bon ensenyament i d’un bon cos de Mossos”.
Sanitat cada cop més privatitzada i un servei públic nefast, ensenyament: cada cop s’aboca més diners a l’escola privada i deixem descoberta i descuidada la pública, Mossos: parlem de tortures? de morts? de ferits? d’encobriments? de racisme? de feixisme?, molt d’esquerres tot plegat si, molt.
”jo continuo pensant que no hi ha cap justificació per triturar el mobiliari urbà o cremar-nos els vehicles i botigues”
mira les imatges i veuras qui destrossa el mobiliari i els vehicles, porten uniforme, endevines qui?
”cap justificació per insultar i maltractar a premsa (saps qui trenca càmeres i atonyina periodistes, porten uniforme, endevines?) i policia (”a mi no me des que soy de los tuyos”, secreta dixit) quan treballen”
Per cert que masclisme i feminisme NO SON el mateix, wikipedia t’ajudarà a diferenciar-ho
”el nivell de cultura d’aquest 99% sigui una mica mes alt que el que veiem avui pels nostres carrers i mitjans de comunicació”.
Quina és la ”cultura correcta” que hem de tenir tots? la que dona la universitat?, la que dona la tv3? i què vol dir tenir poca cultura? totom té una cultura per definició, o hem de dir coses com només tinc un 70% o un 40% de cultura, la resta és un buit existencial?.
De debó que cal revisa conceptes dreta-esquerra i ens preguntem si son postureo o si sabem del que parlem. L’Empar Moliner deia que ella quan era jove i rebel fumava porros i era pacífica i que això és el que s’ha de fer, docs jo penso que si ara estem així és per que aquella generació de joves apolítics no es va responsabilitzar de la societat que construien i va viure en el comfort del benestar i això ens ha portat a la pèrdua de drets que patim i a interioritzar els discursos de dretes com si fossin nostres. O ens desfem de les nostres pràctiques dretanes o anem reconeixent que no som tant d’esquerres com ens agrada creure.

J

Juan

10 de juny 2016.11:16h

No Hase falta disir nada mas !!!

Marta tan mal hablan los castellanos parlantes ?
Tanta poca cultura tienen?
Suerte tendremos de tu gran cultura de respeto, al que habla... Llegir més diferente!

M

Marc

Igualada

7 de juny 2016.13:52h

Respondre

Y nadie dice que ser de izquierdas de verdad, tambien significa rechazar a la institución mas pecaminosa que existe que es la Santa Iglésia Católica, pero veo luego muchos conciudadanos de la CUP... Llegir més y de ERC bautizando a sus hijos y perdiendo el culo por saludar al ”Mossen” cuando se lo encuentran por la calle. Hipócritas. Eso si que lo son.

o

oscar miro

santa cristina

7 de juny 2016.01:20h

Respondre

Estimada Laura, t’agraeixo la bona voluntat d’haver-te interessat per les meves quatre ratlles. Pel fet de ser una mica maldestre amb això de les lletres em passa força sovint que hi ha lectors... Llegir més que no m’acaben d’interpretar i a vegades, fins i tot, interpreten el contrari del que pretenc dir.
Et ben asseguro que no pretenc ridiculitzar a ningú i quan parlo de Otegi t’asseguro que es veritat que l’admiro molt i que el seu discurs al Kursaal em va emocionar gratament. Quan parlo del que em sembla una continua confusió entre el gènere gramatical i el sexe animal i el us que en fan els polítics, només dic el que escolten les meves orelles, constato. Molt menys vull provocar debats sobre el patriarcat, ni tampoc sobre el matriarcat, pretenc parlar de la humanitat, siguin mascle o femella, masculí o femení, o neutres. I en aquest cas, del us de la gramàtica i la llengua com a eina per entendre’ns.
Referent als Mossos vaig dir ”vaig creure que ja tindríem un cos de ciutadans disposats a jugar-se la pell per defensar la llibertat, la seguretat, la propietat i els drets del poble, enlloc d’empaitar-nos a cavall per la Gran Via o torturar-nos a les comissaries”. ”Defensar la llibertat” no es el mateix que dir ”ens portarien la llibertat” que tu m’atribueixes. La llibertat l’hem de aconseguir i portar-la cadascú de nosaltres, i no ens la portarà ningú. Defensar-la si que es feina de qualsevol policia del mon civilitzat. Que la gent pugui circular sense perill, agressions, que no els cremin el cotxe, o la casa, i pugui gaudir dels seus drets, entre els quals hi ha el de manifestar-se i el de fer vaga.
Si algun dia et cau a les mans l’estadística de morts per errors mèdics, o del fracàs escolar, et semblarà que el número de Mossos que son mals professionals o criminals, potser es molt inferior al d’altres professions de risc. No obstant penso que gaudim d’una bona sanitat, d’un bon ensenyament i d’un bon cos de Mossos. Els nostres companys metges, mestres o policies, son gent que majoritàriament es juga la pell per nosaltres.
Tot i això, jo continuo pensant que no hi ha cap justificació per triturar el mobiliari urbà o cremar-nos els vehicles i botigues, cap justificació per insultar i maltractar a premsa i policia quan treballen i ni tu ni jo hem de pagar amb els nostres Impostos els fanals, banc o contenidors, ni la indemnització de 300.000 € de la Ester Quintana. Penso que qui ha de pagar cada cosa es exactament la persona que ha fet la maldat, el manifestant, el mosso, o el polític responsable de l’historia. El poble no. La responsabilitat es de qui la fa, sigui qui sigui. Parlem de totes les violències, totes. Però sobretot, les unes no excusen les altres.
Per cert, a finals dels anys 60, jo era Secretari del Ajuntament i Jutjat de Pau de Ivorra i anava sovint a veure a la Guardia Civil de Tora, davant de la gasolinera. En aquell temps ja estava fitxat per ”rojo, separatista”. A lo millor ara els Mossos em tenen per ”simplista de dretes”.
Resumint, si vaig escriure aquest article es per dir el que tu dius a la teva ultima frase: ” som el 99% i ens governa l’1%!”. Doncs no penso parar fins que el 99% governi i que el nivell de cultura d’aquest 99% sigui una mica mes alt que el que veiem avui pels nostres carrers i mitjans de comunicació.
Una forta abraçada.

p

pep

7 de juny 2016.15:20h

Pesat, Oscar est un pesat.
He de reconeixe, que escrius be, pero a part de aixó, est un pesat, un engrait, i et creus que tu est la veritat.
”Per la boca muere el pez”... Llegir més /> Oscar, repeteixo est un sumia truites, pero, que mol mol PESAT!!!!

J

Joan

Igualada

7 de juny 2016.00:59h

Respondre

Hola Òscar!

Una dada: els mossos d’esquadra (Escuadras de Paisanos Armados) varen ser fundats al segle XVIII per l’administració borbònica per mantenir l’ordre públic i acabar amb els... Llegir més miquelets (l’administració borbònica de la qual amb la Independència et vols separar....).

Segon, deu ser que estàs cansat de la vida i que ja no tens ni perspectiva per veure amb claredat que és ser d’esquerres i què no.
Tingui bon dia company!

M

Marta valls

7 de juny 2016.00:34h

Respondre

Doncs deu ser per que queda malament dir ”soc de dretes” però a la pràctica ho ets. Ningú d’esquerres confia cegament en un cos de seguretat al servei de l’estat oligàrquic, només per... Llegir més que a la jaqueta del mosso porta una bandera que ens agrada, no és gaire d’esquerres negar el masclisme, tampoc és d’esquerres preocupar-se més pels aldarulls que pels drets perduts, és una imatge molt burgesa aquella de : la guerra per els altres la pau per mi.
suposo que les darreres dècades amb tenir un discurset esquerranos ja valia per creure’s realment d’esquerres, això es cura llegint.
Sincerament el proper article l’hauries de titular : em fa vergonya reconèixer que soc de dretes

o

oscar miro

santa cristina

7 de juny 2016.11:30h

Apreciats Marta Valls i Joan XX (o Joan ??), us estic molt agraït que m’ajudeu a reflexionar i m’ajudeu a aprendre. Voldria resumir-vos la intenció del meu article que pel que sembla es poc... Llegir més afortunat:
La violència i la corrupció dels rics la paguem sempre els pobres, i la violència i corrupció dels pobres també la paguem els pobres. O sigui que els rics caguen avall per emmerdar-nos i els pobres tirem la nostra merda amunt per tocar-los i la llei de la gravetat ens la torna a la cara. Volia dir que si no som corruptes, ni violents i no volem emmerdar a ningú, potser trobarem eines mes intel·ligents per alliberar-nos de les opressions i tindrem una petita part del problema resolta.
Joan diuen que la humanitat ve dels monos, i els mossos dels borbons. Jo no crec que siguem monos.
Marta, he repetit moltes vegades que jo no crec cegament en re, tampoc en els Mossos, per això t’agrairé que no parlis per mi. Però si que penso que tots els pobles tenen una policia i que aquest son ciutadans, treballadors i a voltes d’esquerres tant com el que mes.
Masclisme i feminisme son exactament el mateix, els uns teòricament defensen els drets dels homes i els altres de les dones. Els homes també tenen drets? Els homes hem de ser feministes? Jo parlo de humanisme i penso que els nens, els avis, els homes, les dones... tots tenim igualtat de drets i deures i malament si la lluita es del poble contra el poble, el que cal es solidaritat i un respecte absolut.
Gràcies, repeteixo, per les vostres lliçons de l’esquerra pura.
No estic cansat de la vida, tot el contrari. No em faria vergonya dir que soc de dretes si ho penses i estic molt content de que vosaltres si que sabeu que sou. Heu respost totalment al meu article. Gràcies ”companys”.

R

RO

6 de juny 2016.10:01h

Respondre

Ja em perdonareu, però jo he deixat de parlar i de definir-me en base al binomi dretes-esquerres. És un concepte obsolet, vàlid per al S.XIX i la primera meitat del XX, però ara en un món tan... Llegir més divers com el nostre (eld’aqui i el de fora), des del meu punt de vista , ja no serveix. Prefereixo parlar de conservadors, progressistes , lliberals, social-demòcrates, radicals, radical-totalitaris... En fi, filar una mica més prim i concretar per tal de no ferir sensibilitats, que n’hi ha quasi tantes com persones.
Pel que fa al contingut del teu article, doncs ben bé el podria haver escrit jo mateixa perquè, llevat del darrer paràgraf, la resta -o sigui, la major part- la subscric plenament.
Salut.

o

oscar miro

santa cristina

7 de juny 2016.00:22h

Benvolgut Ro, trobo molt encertat el teu comentari. Com molt be dius ”hi ha tantes sensibilitats com persones” (jo he tret el ”quasi”) Per aquest motiu miro de no assenyalar-ne cap i parlar... Llegir més en termes generals, un pobre article no dona de si com un llibre. Esquerres i dretes, maniqueista, pot ser si. Diria mes, simplista. Per mi es d’esquerres qui te feina a viure i arribar a fi de mes i de dretes qui te propietats i ingressos que excedeixen les seves necessitats o la seva capacitat d’administrar-ho en benefici del poble.
Ro, tot i el meu simplisme hi ha lectors que no m’entenen i sovint s’enfaden pel que no dic... Sincerament, gràcies.

L

Laura Vilarnau

6 de juny 2016.09:30h

Respondre

Hola Òscar,
doncs, la veritat és que jo tampoc sé què vol dir ser d’esquerres.

Però crec que ridiculitzar a qui parla en femení per provocar debats sobre el patricarcat... no és gaire... Llegir més ser d’esquerres.

Però crec que creure que els ”Mossos”, per sé, ens portarien a la llibertat... és ser una mica redaccionista. Pregunata-li a l’Esther Quintana, al Juan Andres Benitez la Patricia Heras, als de ”l’escamot dixan” o, més a prop, als joves de Torà si amb ells també se’ls ha esvaït l’eufòria que vaig sentir el dia que varem tenir policia pròpia. Potser no saps de quinjs casos et parlo, és que ”la tele 3” (la nostra?) no sé per què, però no n’ha parlat gaire.

També crec parlar de ”violència” només per parlar de contenidors és molt simplista. Hi ha moltes violències, el què passa és que a la tele només n’expliquen algunes. I que consti que jo, no en justifico cap.

I sí... és una llàstima que mai es faci cas a la majoria... ja se sap: som el 99% i ens governa l’1%!

Deixa el teu comentari

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.