TORNAR

Igualada impulsa la comissió que haurà d'estudiar la viabilitat de la municipalització de l'aigua

El govern igualadí anuncia que els regidors que estan al Consell d’Administració d’Aigua de Rigat deixen de cobrar retribucions

politica
Dimecres, 20 novembre 2019. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El punt que no es va tractar en el ple d'octubre, i que es va deixar damunt la taula per motius jurídics, referent a l'inici del procediment per a l'exercici públic de l'activitat econòmica relativa a la prestació del servei públic d'abastament domiciliari d'aigua potable a Igualada i la creació d'una Comissió d'Estudi encarregada de la redacció d'una memòria justificativa sobre aquesta gestió i els possibles models, s'aprovava en la sessió de novembre, celebrada aquest dimarts al vespre. Aquesta comissió presentarà, en un termini de tres mesos, a comptar del dia 15 de gener de 2020 i fins al 15 d'abril de 2020, una memòria que "no és vinculant però que legitima al ple per prendre una decisió futura sobre la gestió del servei". Després d'un intens debat, sobretot a partir que Esquerra i Poble Actiu aportessin uns informes jurídics externs i demanessin deixar novament el punt damunt la taula, aquest es va aprovar tots i els vots contraris d'Esquerra i Poble Actiu i amb els vots a favor de Junts per Igualada, Ciutadans i Igualada Som-hi, que va incorporar una esmena que contempla la creació d'una taula participativa sectorial de l'aigua, paral·lela, que acompanyi el treball de la Comissió d'estudi, i que incorpori les entitats Aigua és Vida, la Plataforma dels Afectats per la Hipoteca (PAH) i CCOO, deixant la porta oberta a altres entitats.

El govern igualadí portava al ple l'aprovació de la creació de la Comissió d'Estudi que -integrada per regidors del consistori, tècnics i representants dels consells de districte- haurà de redactar i presentar una memòria, un treball que haurà de servir de base per a la resolució de l’expedient, havent de contemplar aspectes socials, financers, tècnics i jurídics de l’activitat, la seva forma d’exercici i gestió, entre d’altres, que justifiquin el millor règim i forma de gestió del servei de l'aigua. Aquesta memòria haurà de tractar, en definitiva, la conveniència o viabilitat o no de la titularitat pública del servei d'aigua potable per part de l'Ajuntament d'Igualada.

El punt es va aprovar i també va prosperar la proposta d'Igualada Som-hi, de crear una taula sectorial en què s'incloguin entitats com la PAH, CCOO i Aigua és Vida, deixant-la oberta, si s'escau, a altres entitats. Van votar a favor Junts per Igualada, Igualada Som-hi i Ciutadans. I van votar en contra Esquerra i Poble Actiu.

Hores abans d'aquest ple, la plataforma Aigua és Vida havia emès un comunicat on instava a l'oposició -ERC, Som-hi i Poble Actiu, partits que havien firmat durant la campanya un compromís- que no permetessin la constitució d'aquesta Comissió d'Estudi si no s'hi incloïa la plataforma ecologista. Finalment, després d'atendre un dictamen dels juristes de la corporació (que Aigua és Vida considera "parcial"), l'entitat, juntament amb CCOO i la Plataforma dels Afectats per la Hipoteca, queden excloses de la Comissió d'Estudi.

En el Ple del passat mes de novembre, Poble Actiu va presentar una esmena amb relació a la composició de la Comissió d’Estudi en què "demana que s’incorpori, com a membres representants dels usuaris els següents: Un representant dels treballadors del servei, un representant de l’entitat Aigua és vida i un representant de la PAH en representació del sector social afectat per la pobresa energètica, en aquest cas, els talls de subministrament d’aigua".

Ja abans del ple, el regidor de Sostenibilitat, Miquel Vives, explicava que "en el ple d'octubre hi havia el punt de l'inici del procediment per a l'exercici públic de l'activitat econòmica relativa a la prestació del servei públic d'abastament domiciliari d'aigua potable", un procés que s'inicia després de rebre diversos estudis fets per assessories i advocats especialitzats i, finalment, "aquest juliol vam rebre el dictamen sobre la situació jurídica del servei d'abastiment. I amb la seguretat de la feina ben feta, ara comencem amb la comissió d'estudi que redactarà la memòria per la resolució d'aquest expedient. La memòria ha de tenir en compte aspectes tècnics i econòmics, també jurídics i socials. No serà una memòria vinculant, però sí que dóna legitimitat al ple. Justificarà perquè s'aconsella un règim o altre. Es portarà al ple per aprovar i es posarà a exposició pública on tots els ciutadans poden fer esmenes o aportacions".

La Comissió constarà de sis tècnics, sis regidors de diferents grups i sis representants dels consells de districte, segons Vives. El regidor afegia que "segons el dictamen dels serveis jurídics els representants han de ser ens locals i usuaris de l'aigua. Es basen en el ROM i que s'ha aprovat en ple. L'informe indica que les associacions (Aigua és Vida) no compleixen les condicions per formar part de la Comissió d'Estudi. Però també hi ha l'esmena que proposa Igualada Som-hi, que permetria incorporar les entitats que sol·licitava Poble Actiu (l'esmentada plataforma ecologista) i d'altres". Vives anunciava també que "per esborrar qualsevol ombra de dubte, renunciem a rebre retribucions com a membres del Consell d'Administració d'Aigua de Rigat", del que l'Ajuntament forma part en tenir quasi una tercera part de les accions de la companyia.

Esquerra: "Fa falta voluntat política."

El portaveu d'Esquerra i cap de l'oposició, Enric Conill, va insistir en la incorporació d'Aigua és Vida en la comissió d'estudi, acusant l'equip de govern de "no tenir voluntat política per fer-ho. No es creu en la participació sobretot quan és d'aquells que no pensen com tu". Conill va retreure l'equip de govern de no incloure aquestes entitats "perquè defensen amb claredat la gestió pública de l'aigua". Esquerra també va deixar la porta oberta a la inclusió de més entitats. Conill va demanar deixar damunt la taula aquest punt. "Fa falta voluntat política i temps. Nosaltres tenim voluntat, i demanem temps".

Igualada Som-hi: "No hi ha altres vies per desbloquejar aquest tema"

Jordi Cuadras, portaveu d'Igualada Som-hi, va celebrar l'inici d'aquest procés que ha de regularitzar el servei, ja que "l'empresa que actualment el gestiona no té contracte de concessió, tal com va destapar Aigua és Vida fa quatre anys". "Sempre hem demanat que s'incorporessin aquestes entitats, però ens trobem en una situació de bloqueig, no podem saltar-nos l'informe dels juristes de l'Ajuntament" va assenyalar Cuadras. Igualada Som-hi fa presentar una esmena, com a alternativa. La creació d'una taula sectorial "de debat, de participació, amb un funcionament similar a la comissió d'estudi." Va remarcar que "aquesta no és la via que més ens agrada, la que haguéssim volgut, però no hi ha altres vies possibles per desbloquejar aquest tema". Cuadras va insistir que Igualada Som-hi defensa la municipalització del servei, a l'espera dels resultats de la memòria de la comissió, insistint tanmateix en el fet que "la decisió final serà d'aquest ple." Cuadras també va demanar que, davant l'anunci del govern de renunciar a les retribucions dels regidors per participar en el consell d'administració d'Aigua de Rigat, "aquests diners no vagin a engreixar els beneficis de l'empresa."

Poble Actiu: "No es tracta d'una qüestió jurídica, sinó política" 

Poble Actiu va demanar l'ajornament del punt per poder valorar els informes externs presentats per Esquerra i per Poble Actiu i per donar temps a l'entitat Aigua és Vida per complir els requisits restrictius que planteja l'equip jurídic de l'Ajuntament. La regidora Eva Pedraza va criticar "l'interès del govern per no incorporar aquestes entitats i que es faci a correcuita. Comencem malament...". "Quina por tenen?" va preguntar Pedraza a Castells. Sobre l'esmena presentada per Igualada Som-hi, Pedraza va assenyalar que "deixem de fer fintes enganyoses. La taula legítima és la de la comissió. Estan trencant el pacte de l'aigua, estan enganyant els seus votants." Pedraza va remarcar que "no es tracta d'una qüestió jurídica, sinó política" i va denunciar "la supressió de la veu d'una part de la ciutadania perquè no reconeix Aigua és Vida com una veu vàlida." "Vostè té el costum de manar i no de governar" va adreçar a Castells. També va llençar un dard a Igualada Som-hi, assenyalant que "han venut la sobirania per un pacte a la Diputació de Barcelona."

Marc Castells: "Iniciem un procés que sigui bo per als interessos de l'Ajuntament i per als interessos dels ciutadans

L'alcalde va retreure a Conill que l'informe a partir del qual basaven els arguments jurídics els republicans, ha estat redactat per un advocat d'Esquerra i que, per tant, "és un informe de part". També va retreure que "fan un debat jurídic quan hauria de ser un debat polític. Això és un greu error." Castells va manifestar que l'esmena d'Igualada Som-hi "no ens agrada però és possibilista i permet la participació d'aquestes entitats en un procés que és molt complex." El batlle igualadí va assenyalar que "s'ha avançat més ara que en 40 anys. Ara fem un pas endavant, podríem quedar-nos còmodes sense fer res. D'aquí a uns mesos podrem debatre políticament i no jurídicament sobre les conclusions de la comissió, un debat que és el que Igualada necessita." Castells va animar els partits a "iniciar un procés que sigui bo per als interessos de l'Ajuntament i per als interessos dels ciutadans. Fem-nos dignes que surti bé, de fer la feina que ens pertoca."

 

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.