TORNAR

'Anem per tot el Sudan del Sud per comprovar que el procés electoral es faci amb rigor democràtic'

La igualadina Mar Aguilera ens explica la seva experiència com observadora del referèndum

politica
Dijous, 13 gener 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Sudan del Sud es troba en ple procés de referèndum per decidir sobre la independència del Nord. El passat dia 9 es van iniciar les votacions, i una missió de la Unió Europea formada per una seixantena de persones són al país per verificar que el procés es faci de manera democràtica i es compleixin tots els requisits legals. La igualadina Mar Aguilera és al Sudan com a observadora internacional i explica a anoiadiari la seva experiència.

Mar Aguilera, al Sudan

Mar Aguilera respon a la primera al telèfon: es troba al Nord del país en un antic camp de refugiats que després de 20 anys des de la seva formació ja s'ha convertit en un poblat de Sud Sudanesos. Tapada amb un vel per complir la 'Xaria', la llei islàmica que s'aplica de manera parcial al nord del país, explica com es viu el procés d'independència i la seva funció com a observadora de la Unió Europea.

El referèndum que va començar el passat dia 9 estava previst en els acords de pau signats el 2005 entre el nord i el sud del Sudan per posar fi a dècades de conflicte armat. El règim de Jartum, encapçalat pel president Omar al Bachir, s'inclina per mantenir la unitat però les autoritats del sud s'han mostrat favorables a la separació.

Enmig d'aquest clima, Mar Aguilera explica que la missió de la Unió Europea va als països que volen iniciar un procés cap a la democràcia o que es troben en una situació de post-conflicte i que els conviden per tenir un aval internacional com és el cas del Sudan. D'aquesta manera, l'observadora explica que no van a països com la Xina o l'Iran on no hi ha cap interès per afavorir la democràcia. Aguilera recorda casos com els de Togo, on els observadors van haver de ser evacuats després que el president es proclamés guanyador abans de la finalització del recompte.

Mesures de seguretat

Els observadors de la Unió Europea van en un 4x4 monitoritzat des de la Unió Europea i compten amb mesures de seguretat molt estrictes: Un botó al vehicle que han de pitjar en cas d'emergència, telèfons que funcionen per satèl·lit —en alguns casos les autoritats dels països han bloquejat les comunicacions per mòbil—, ràdio connectada al canal 6... Amb totes aquestes mesures els observadors s'agrupen per parelles (normalment un dels membres és del sud d'Europa i l'altre del Nord) i visiten els diferents col·legis electorals per verificar que el procés s'està duent a terme de la manera correcta.

La situació del país

Mar Aguilera no pot fer valoracions de com està anant el procés ja que la veu de la Unió Europea està unificada en la cap de la missió. Des de la seva independència, Sudan ha viscut múltiples conflictes i el 1983 va esclatar la segona guerra civil.

Segons Mar Aguilera, es viuen moments surrealistes: els sudanesos del Sud que estan vivint al Nord han iniciat èxodes per tornar a la seva terra però a vegades les condicions són molt precàries: 'Fa dos dies ens vam trobar amb un grup de gent que esperaven des de feia 10 dies que el govern del Sud els vingués a buscar', explica.

Sudan és el desè país més gran en territori del món, i el sud n'ocupa una tercera part. Un total de 3,9 milions de persones estan cridades a les urnes per decidir la independència del Sudan del Sud i perquè el resultat sigui vàlid es necessita un 60% de participació.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.