TORNAR

Antoni Dalmau signa el manifest per demanar un gir sobiranista al PSC

Aplaudeix la moció del PSC Igualada

politica
Divendres, 5 octubre 2012. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
145 militants socialistes, del sector més catalanista, han signat un manifest per reclamar al partit un gir sobiranista i que en el programa electoral s’inclogui la creació d'una Catalunya estat. Entre els signants hi ha l’igualadí Antoni Dalmau amb qui anoiadiari.cat ha parlat sobre la qüestió.

Antoni Dalmau

El manifest demana al candidat socialista Pere Navarro que lideri un projecte d'esquerres que doni resposta a les exigències nacionals de Catalunya. El text pretén fer visible una ‘esquerra catalana forta’ que pugui fer front ‘al nacionalisme conservador de la dreta’. Tot i que no esmenta la paraula ‘independència’ el text demana a la direcció actual un gir sobiranista, que defensi un pacte amb l'Estat on es reconegui una relació bilateral amb Catalunya, el dret a convocar un referèndum per l'autodeterminació i la revisió de la relacions Catalunya-Estat.

El manifest ha estat signat per destacats membres del partit com ara l'alcalde Àngel Ros i els exconsellers Marina Geli, Antoni Castells i Ernest Maragall. A la llista també hi apareix l’igualadí Antoni Dalmau.

Per què has signat el manifest?

He signat perquè estic d’acord amb el document i perquè crec que convé que la gent sàpiga que a dintre del PSC hi ha veus favorables al dret a decidir i a la màxima llibertat per al nostre poble. I perquè crec que la Catalunya que ara construïm continua necessitant una força política que sigui el pal de paller de l’esquerra social. En aquesta època de crisi, necessitem les mans lliures com a país, però també necessitem polítiques que defensin els drets socials i l’estat del benestar que ara estan desmantellant, a Barcelona i a Madrid.

No apareix la paraula independència

Nosaltres parlem més aviat d’un pacte de sobiranies, de la necessitat d’un reconeixement clar de Catalunya com a nació i com a subjecte de sobirania pròpia en un marc federal europeu. Si això és possible, magnífic; si no ho és, els catalans hem de poder decidir amb llibertat el camí que vulguem seguir pel nostre compte.

Estàs a favor de convocar un referèndum encara que sigui fora de la legalitat?

Crec que s’ha de consultar el poble de totes totes, i en un marc democràtic no hi pot haver Constitució ni lleis que impedeixin aquest dret. Si es troba una forma d’entesa, perfecte; si no, el Parlament de Catalunya ja ens dotarà del marc legal necessari

Pere Navarro tindrà en compte el manifest a l’hora de confeccionar el programa electoral?

La posició oficial del PSC, avui per avui, no és la del nostre document. Hem de veure, doncs, com evolucionen les coses.

Si no el té en compte, votaràs igualment PSC?

Naturalment, de cara al dia de les eleccions, no em sento subjecte a cap obligació política, de manera que votaré lliurement l’alternativa que més s’atansi al que explico.

Ets l’únic socialista anoienc que has signat. Sorprès?

Suposo que ha anat així perquè no s’ha pretès una gran campanya de recollida de signatures, sinó buscar el suport de determinada gent. El que sé del cert és que molts afiliats del PSC de l’Anoia signarien el document de dalt a baix.

Com veus els PSC a l’Anoia?

Jo vull dir amb tota rotunditat que em va complaure moltíssim l’actitud del grup municipal d’Igualada, que no coneixia prèviament, al presentar una moció a favor de la convocatòria d'un referèndum. Els felicito, de debò. Crec que han estat valents i que han sabut estar a l’altura del que cal fer en aquesta hora històrica per a Catalunya


8 Comentaris

j

jaume rodriguez enrich

igualada

6 d'octubre 2012.07:51h

Respondre

Ara no toca es tard durant molts anys els sobiranistes del PSC en deixat mans lliures Montilla´s i ara es tard . El que toca, mantenir-se federalista per si pe aquella possibilitat que es... Llegir més possible, el referèndum no tingues un resultat suficient . Es quant Catalunya necessita un partit que no sigui el PP per dialoga amb Espanya I el PSC en serà el únic possible.
Estratègicament el que toca ara que els independentistes s uneixin , i el PSC mantingui els seus vots que en el en cinturo industrial son molts i no regalar-los el PP o Ciutadans evitan el seu creixement . No hem considero ni de bon tros un analista polític però pensin-ho i si no quedin-se en allò desi no ”he vero he ben trovato”.
I ja, en la Independència ja tindrem temps per tot . i mes. Es la meva simple opinió.

E

Ester Vich

Igualada

5 d'octubre 2012.15:10h

Respondre

Gran notícia. Féu un pas endavant i sigueu valents!

F

Francesc.

Igualada

5 d'octubre 2012.12:54h

Respondre

Sr. Antoni Dalmau. A la vida per sort tots tenim un pasat i cal tenir memória, ( no selectiva ). Vosté a tingut càrrecs importants en l’àmbit de la vida política tan a la nostre ciutat com a... Llegir més Catalunya. El temps pasa i escriu la historia de cada persona. Si el que fa alguns anys era ?, ara no pot esser ?. Catalunya serà el que el poble. Tingui clar, es pugui o vulgui fer, es deixin d’una vegada per totes interesos partidistes i personals de costat. Sr Dalmau, amb tot el respecte, que li tinc, deixem de marejar la perdiu i si és posible fem possible entre tots una societat el la que no estiguem dia a dia buscan de qui és la culpa. El temps és tan curt que no ens podem permetre buscar, ” GALGOS O PODENCOS ”. Bon dia.

A

Antoni

Igualada

5 d'octubre 2012.11:57h

Respondre

Benvolgut Sr Dalmau. Celebro que s’apunti plenament al dret a autodeterminació de Catalunya. També li haig de dir, que el seu partit, el PSC, que mai a Madrid ha tingut cap problema per seguir... Llegir més votant amb el PSOE, el pas més lògic que podia fer ara, és el que ha fet el Sr Navarro. És a dir, un partit que mai ha tingut cap conflicte amb Madrid, quan són lògics i evidents els conflictes entre Catalunya i Espanya, és d’esperar que ara es converteixi en una mena de PP, però d’esquerres.
Ara bé, el que em sorprèn una mica, tot i que li reitero la benvinguda al grup dels que creiem en l’autodeterminació a Catalunya de forma explícita, que aquest manifest em sona una mica a teatrelització.
Em sona com aquell home, que viu amb la seva senyora, però és conscient que aquesta, de tant en tant, té una alegria amb un altre senyor. Però com que la senyora li posa el plat a taula cada dia, de moment no en fem massa cas, ni massa escarafalls. I ara, quan la seva senyora s’ha de decidir per un o altre, ara fem el gran escàndol i diem que la senyora és adúltera, i que no estem disposats a seguir convivint amb aquesta senyora. Però, potser la cosa arriba una mica tard, tota vegada que m’ensumo que aquesta senyora ja ha dit que a partir d’ara, el plat a taula li posarà a l’altre senyor.

M

Maria Ll.

Igualada

5 d'octubre 2012.11:10h

Respondre

Montse, precisament el problema es que el PSC a l’Antoni Dalmau i a molts com ell fa temps que el va defenestrar i ara ho esta fent amb els que encara hi quedaven Maragall, Castells, Tura etc. etc.

C

Cesca

Igualada

5 d'octubre 2012.10:01h

Respondre

Teo,
He votat socialista des l’any 77.
Sempre he cregut en la teva il•lusió de fer de l’anoia i sobretot de Montbui un poble on viure, no una ciutat dormitori. Fa anys vas deixar de ser el meu... Llegir més alcalde, però el me vot sempre ha estat socialista. Sóc federalista no separatista i és per això que amb els referents de PSC ha Igualada no me’n sento representada.

M

Montse

Igualada

5 d'octubre 2012.09:19h

Respondre

Enhorabona per aquest pas endavant. El PSC necessita molts Antonis Dalmaus: valents i capaços de comprometre’s pel país!

M

Maria Ll.

Igualada

5 d'octubre 2012.09:14h

Respondre

Votaré lliurement l’alternativa que més s’atansi al que explico diu Dalmau. Ja seria hora que els socialistes veritablement catalans o catalanistes, si el seu partit no els hi fa cas, donin un... Llegir més pas endavant hi creïn el seu propi partit lluny de les tesis espanyolistes del PSOE que com s’ha vist en els últims anys els ha portat a ells a perdre tot el pes que tenien dins del partit i a aquest a una greu situació de desprestigi en el panorama polític del país

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.