TORNAR

La coalició independentista, la més votada a nivell històric a l'Anoia

Supera amplament el màxim de vots d’un partit registrat, el PSC del 2008

politica
Dilluns, 28 setembre 2015. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

La mobilització anoienca de vots de Junts pel Sí és la més important feta mai per un sol partit. Junts pel Sí frega els 30.000 vots i rebenta tots els registres. Els resultats de la CUP són també els millors a nivell històric: 5.506. I a Igualada, amb 1.819 superen en quasi 300 els seus excel·lents resultats de les municipals.

Els 29.715 vots que va assolir Junts pel Sí ahir diumenge són els resultats més importants aconseguits per una sola força en unes eleccions a la comarca. La coalició que uneix CiU, ERC i personalitats de la societat civil catalana ha estat a tocar dels 30.000 vots. La importància d'aquestes xifres creix si es comparen amb algunes cites refrendàries com el 2005, amb la Constitució europea, quan van ser uns 9.000 electors menys els que es van decantar per votar un 'sí', 20.897. El resultat de la coalició que encapçalava Raül Romeva és molt superior als millors resultats del PSC en unes generals, les del 2008, quan va treure 24.333 vots. El millor resultat de CiU a la comarca a la història recent, els 21.753 vots de les autonòmiques de fa cinc anys, també queda lluny.

L'ascens de C's és espectacular a la comarca i multiplica per tres i mig els seus resultats del 2012: eren 3.274 i ara 10.861. I no menys excepcional és l'ascens de la CUP, que gairebé també triplica els seus guarismes de fa tres anys, quan va tenir 1.977 vots. Ara, es projecta fins a 5.506. I a Igualada, en concret, arrenca 300 vots més respecte als seus ja bons resultats de les municipals.

L'efecte Podemos, limitat

L'ascens lleu de Catalunya Sí que es Pot partint dels resultats d'ICV-EUiA del 25N indica que el vot de l'esquerra alternativa ha confiat en la CUP per davant de l'opció de Lluís Rabell. De fet, malgrat el potent altaveu mediàtic de Podemos i Pablo Iglesias, CSQEP s'ha quedat en 4.956 vots, uns 432 més que en les darreres. I és que el PSC, que podia ser víctima de la seva irrupció, ha resistit de nou i ha crescut en termes absoluts, fins més enllà de 8.400 vots. La candidatura de Rabell queda com a sisena força a l'Anoia, fins i tot per darrere d'un PP que ha acabat amb unes desenes de vots més.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.