TORNAR

El Consell Comarcal anima els municipis de la Conca a fer una revisió del Pla Director

L'equip de govern tomba la moció a favor de la Zona Franca

politica
Dijous, 1 desembre 2011. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
El polígon de la Zona Franca segueix generant polèmica a la comarca. Després que la moció presentada  per l’oposició a l’Ajuntament d’Igualada fos acceptada amb l’abstenció de l’equip de govern, al Consell Comarcal la resolució va ser ben diferent. El vot en contra de CiU i ERC va impedir que la moció prosperés amb la sorpresa i indignació dels grups de l’oposició que havien presentat la moció conjuntament. El Consell Comarcal s'ofereix per treballar conjuntament amb els municipis de la Conca per fer una revisió del Pla Director aprovat el 2008 que faci possible la implantació de sòl industrial.

Ple del Consell Comarcal

L’autonomia municipal i la necessitat de crear sòl industrial en una comarca castigada per l’alt nivell d’atur van ser els temes més recurrents en l’intens debat que va allargar-se fins passades les 11 de la nit.

Amb els vots en contra de l’equip de govern –CiU i ERC- l’oposició no va poder aprovar la moció presentada per defensar el polígon de la Zona Franca, una decisió que tant PSC com ICV, PP i PXC lamenten profundament i consideren que és una ‘llàstima’ i una manera de ‘tornar a perdre el tren’. Per la seva banda, l’equip de govern reitera que està a favor del polígon de Can Morera ja que el considera ‘un projecte estratègic per la comarca’ però defensa el seu vot en contra la moció per considerar-la ‘partidista’ i una intromissió en ‘l’autonomia municipalista’.

Contradicció en les votacions

Dos dels consellers de CiU van votar de manera diferent a l’Ajuntament d’Igualada i al Consell Comarcal, es tracta de Jordi Pont i Jordi Batalla que es van abstenir en el ple de l’Ajuntament i van votar en contra la mateixa moció al Consell Comarcal. Teo Romero, portaveu del grup socialista al Consell, apunta que és una contradicció que la Moció prosperés en municipis com Igualada o Montbui i en canvi el Consell la tombés.

Posem en perill l’interès de la Zona Franca?

Joan Agramunt, líder comarcal del PP, lamenta l’actitud de l’equip de govern i creu que ‘amb actituds així és fàcil que la Zona Franca perdi l’interès’. Segons Joan Agramunt, la decisió del govern mostra una manca de visió i de voluntat política.

Fer malbé territori

Eusebi Alonso, cap comarcal d’ICV, també posa l’accent en la Zona Franca evocant la confiança en aquest ens fent referència a la seva solvència i repetint que l’Anoia és una comarca especialista en ‘trinxar’ territori: ‘El resultat de que cadascú vagi a la seva és que tenim polígons petits i buits, hem d’anar tots a la una’.

Revisar el Pla Director

L’equip de govern repeteix que defensa la Zona Franca però titlla de ‘partidista’ la moció i explica que amb el seu vot contrari vol garantir la ‘neutralitat’ de l’ens. De fet, el problema podria trobar-se en un petit matís, i és que la moció parlava de ‘l’entorn de Cal Sanador’, una part del terreny, que, segons el Pla Director, aprovat el 2008, no es pot desenvolupar fins l’arribada del tren.

En aquest sentit, l’equip de govern afirma que no pot donar suport a una moció que demani quelcom fora de la llei i es mostra obert a poder obrir un diàleg entre els 11 municipis de la Conca per poder modificar el Pla Director i recorda que nou d’aquests municipis ja s’han mostrar favorables a fer aquesta revisió: 'el Consell s’ofereix als 11 municipis de la Conca d’Òdena per treballar conjuntament per revisar i modificar aquest Pla Director amb el màxim consens i fer possible la implantació d’aquest sòl industrial'


17 Comentaris

T

Torrent

Òdena

15 de desembre 2011.21:24h

Respondre

Joan,
quan diu ”hagim” suposo que parla en representació d’un col.lectiu. Bé, el treball en equip a vegades respon a la defensa d’uns interessos particulars, per bé que sembli altra... Llegir més cosa.
A mi també m’agrada la natura. De fet no conec ningú que no li agradi o que no s’estimi la natura.
Però la natura dòna per aprofitar la seva riquesa, que és molta, no cal condemnar ara les indústries. I hem de reconéixer que si l’Anoia va donar un pas endavant unes `décades enrera va ser gràcies a la indústria.
Quan parlo -en singular- de Zona Franca no estic pensan en magatzems buits, sóc optimista i penso que en surtirem d’aquesta, i que hem d’estar preparats per sortir-ne i per millorar després. I això no serà amb magatzems buits.
Per què serà que quan hi han opinions diferents sempre acaba sortint la parula ”demagògica”?

j

joan

13 de desembre 2011.17:16h

Respondre

Torrent,
Gràcies per ”il·lustrar-nos”,
resumint: tenim molt d’atur, tenim molts polígons buits, gent que treballa a fora i sòl rural no urbanitzat. Res que no hàgim repetit mil... Llegir més vegades!.

Salut i disfruti amb la seva idea de fer més magatzems buits (ara que encara és només una idea). Espero que la seva profunda capacitat de reflexió li permeti arribar a descobrir la component demagògica de les refelxions que li indiquen de que es tracta ”Òbviament d’una nova fòrmula de creixement”, que ens ha de portar ”el màxim de benestar”.

T

Torrent

Òdena

12 de desembre 2011.22:38h

Respondre

Joan:
Vaig llegit atentament el seu comentari, i em va fer pensar molt seriossament. Tant, que vaig anar fins al punt més alt de Les Maioles, ja en el terme de Rubió, per meditar donant un cop... Llegir més d’ull a la Conca d’Òdena.
I des d’aquell indret, meditant a fons, observant la realitat geogràfica i fent un repàs a la demografia econòmica de casa nostra, vaig arribar a la conclusió de que:
- A la Conca d’Òdena ja pràcticament no li queda terreny per a l’agricultura i la ramaderia, tot està ple d’indústria pesada.
- A la Conca d’Òdena no es pot ni respirar, la contaminació que produeixen les xemineies de les fàbriques de la indústria pesada és brutal.
- La qualitat de vida, és mínima o practicament nul.la, aquesta indústria pesada s’ens ha mengat els valors tradicional i la salut.
- No tenim boscos, no tenim espai per pasejar, tot és asfalt i formigó.
- Però malgrat tot això, el nivell econòmic dels anoiencs es bò, molt bò, per sobre del nivell mitjà del pais.
- I per què es tant bò el nivell econòmic -que no la qualitat de vida- dels anoiencs?. Per què la indústria pesada anoienca dòna treball a un percentatge altíssim de famílies. L’Anoia, podríem dir, no coneix l’atur. Tothom treballa al costat de casa.
- I com que l’Anoia no coneix l’atur, òbviament no cal cercar noves fòrmules de creixement, ja tenim el màxim de benestar, malgrat la contaminació.
- Això, en qualsevol cas, és cosa d’altres . Aqui, a l’Anoia, ja estem bé.

j

joan

9 de desembre 2011.18:38h

Respondre

Torrent,
Llançar-se a cosntruir les hectàrees de sòl dels projectes de la zona franca i gran europa és negar l’activitat agropecuaria actual. Això és un disbarat. Que et pensens que no... Llegir més treballa ningú els camps? d’on et penses que surt el menjar. Conill, pollastres, porcs, xaix, cabrits, gallines, ous, cereals (farina, pa, ...), ametlles, olives, oli, ... que et pensens que ve del cel?. Cap país pot renunciar al sector primari. Que no saps que la indústria alimentària és la que genera més ingresos al país i la que menys ha davallat per la crisis? Quan no tinguem més sòl industrial perquè està ple, després, podria ser el moment de plantejar-se si hi ha alguna activitat econòmica amb tant valor afegit que justifiqui renunciar a l’activitat actual. De moment, el que tenim és la millor inversió, amb diferència, perque a més a més ens manté un entorn envejable indispensable per una bona qualitat de vida.

T

Torrent

Òdena

8 de desembre 2011.13:11h

Respondre

Resulta curiós llegir comentaris sobre la inutilitat del projecte de la Zona Franca, amb arguments com ”projectes que no aporten res”, o ”construcció de naus per a vendre”, etc.etc.
I... Llegir més resulta curiós veure que es diu no a un projecte important a llarg termini amb la motivació d’omplir les naus buides de l’actualitat. Una cosa no treu l’altra, i dir que no al projecte de la Zona Franca sense oferir alternatives és negarse per negarse.
El projecte de Gran Europa no impedeix el desenvolupament del projecte Zona Franca, però després de la reunió que hi va haver a l’ajuntament d’Òdena i que tothom ha pogut veure a la TV, podem estar segurs de que Gran Europa es plantejarà fer la maleta i ubicarse a un altra indret. I ens quedarem sense cap dels projectes. Conclusió: els treballadors a fer molts quilòmetres diaris per a fer les seves vuit hores de rigor,però continuarem tots molt contents perquè continuarem vivint al Paradís.Clar que el Paradís no es tal com ens ho volen fer veure uns determinats ulls de l’Espelt. No és ni tan sols un oasi.

j

joan

5 de desembre 2011.11:13h

Respondre

Si ho entenc bé vostè em diu: com que al seu dia es van parcel·lar els polígons en parcel·les petites, doncs hem de fer nous polígons amb parcel·les enormes. Jo dic, que abans de fer nous... Llegir més polígons s’ha de treballar per reparcel·lar els existents. No entenc quina és la raó per la qual hem de deixar de banda la possilitat de gestionar els polígins actuals millor. Perquè no podem reparcel·lar els polígons segons les necessitats. És tant demanar que els governs treballin per solventar les través de la reparcelació?. No és la feina dels polítics treballar per solucionar els problemes de gestió?. No podria, per exemple Montbui, oferir el seu polígon sencer una empresa enlloc de vendre parcel·letes?
El Polígon té 28 Ha. En només 10 hectàres (100.000m2) (menys de la meitat del polígon) hi caben 20 parcel·les de 5.000 metres quadrats. No hi veig el problema en oferir a les empreses el sòl que necessitin. Si que veig un altra problema, de que no hi ha empreses interessades. Ni en parcel·les petites ni en grosses. També veig un altre problema: hi ha qui vol seguir fent negoci requalificant els seu sòl i ens diu que sinó hi estem d’acord anem contra la creació de riquesa i llocs de treball. Això és una mentida indecent.
Finalment també veig amb certa preoculpació la incapacitat d’alguns en valorar la importància del sòl rústic.

Seguixi vigilant, my friend, i si localitza una empresa interessada la seva vigilia haurà tingut sentit.

E

Estem vigilant

2 de desembre 2011.12:23h

Respondre

Sr Joan, vosté ho diu ven clar, no sap de que va, no té informació, ningú li ha explicat....És molt valent opinant.


Diu: ”Mentrestant, anem més ben servits de sòl industrial que mai.... Llegir més Aquest no és, malauradament, el problema.”

Doncs sàpiga que no hi ha oferta de sòl industrial de parcel.les de més de 5.000 m2, apta perquè s’instal.lin empreses per crear riquesa i llocs de treball.
El sòl industrial de la Conca d’Òdena, es limita a parcel.les petites per fer naus i tallers, (aquestes que volen fer en la zona protegida els de Gran Europa), i és cert que hi ha molta oferta.(el polígon de Can Parera està vuit, i d’altres...)
La Conca no és capaç de donar sortida a aquesta oferta de sòl industrial.
Si volem que vinguin empreses de fora, hem de tenir el sòl preparat, amb parcel·les grans.
Algú pot pensar que la ZF invertirà per a obtenir parcel.les industrials com les actuals de la Conca ???

j

josep

1 de desembre 2011.20:25h

Respondre

Sr Duram.
Em sembla que tenim un diàleg una mica absurd.
1.- El que s’ha de renovar són les estratègies. No parlo de renovar el representant sindical.
2.- Em sembla collunut que hagin volgut... Llegir més recolçar aquells projectes que consideràvem generadors d’ocupació i riquesa per la comarca. El que li dic és que s’han equivocat estrepitosament en quins són els projectes generadors d’ocupació i riquesa. Ho sento, però els han enserronar o potser s’han deixat ensarronar. Ara, no són els únics ensarronats. Molts ciutadans s’han cregut que eren rics gràcies a les elevades hipoteques que contreien amb els bancs (per pagar pisos a preus inflats pels mateixos bancs que ens deixaven diners). I la gent es creia que era una bona manera de funcionar. Ara que ja molts estan engantxats per un pis que ha perdut valor se n’adonen del que ha passat. De la mateixa manera els grans projectes basats en el totxo que queden a la comarca no són el que sembla a primera vista. Costa d’entendre que després del que hem vist i a on hem arribat encara no se n’hagin adonat. Les oportunitats no estan en el polígon de la zona franca. Sembla extrany que amb tanta reflexió no s’ho àgin ensumat.
3.- Si l’estratègia de futur es construir més polígons logístics, hauré de seguir marxant de per vida.

j

joan

1 de desembre 2011.19:40h

Respondre

estem vigilant,
t’estàs confonent. Deu ser per animadversió cap el govern actual d’Òdena. Sino, no s’entén que em parlis de Gran Europa, un projecte que ha tret a la llum aquest govern i... Llegir més que jo no he esmentat. No sóc regidor i no sé de que va aquest projecte: ningú m’ho ha explicat i no tinc informació.Qualsevol macro proposta que impliqui la destrucció del territori l’evaluaré de la mateixa manera que a la ZF. Si gran Europa és un projecte logístic, poc en podem esperar per solventar cap dels problemes greus de la comarca. A més, també li demanaré, per sentit comú i respecte al l’entorn (que és un element important de benestar), que utilitzi el sòl disponible als polígons existens. Tenim sòl i naus buides per anys i panys. Si algún projecte tenen en cartera més empreses que sòl disponible (recorda que la ZF ni té cap empresa en cartera ni vol construir de seguida perquè la situació està parada i no podrien vendre res) després serà el temps de plantejar requalificacions. Mentrestant, anem més ben servits de sòl industrial que mai.Aquest no és, malauradament, el problema.

S

Severiano Durán

1 de desembre 2011.18:34h

Respondre

Josep,si una cosa hem fet els sindicats és reflexionar (massa temps) i argumentar.PERO SOBRE TOT HEM FET UNA COSA, RECOLÇAR aquells projectes que consideràvem generadors d’ocupació i riquesa... Llegir més per la comarca. Hem fet pinya amb les administracions, partits, empresaris, prioritzant l’interés general I LA NECESSITAT DE CREAR OCUPACIÓ, i no ara, si no fins i tot, abans de que esclates aquesta crisi. Davant del tema que ens ocupa, podria coincidir en plantejaments de la Unió de Pagesos, però la situació com vosté ja deu saber, es tan greu que el Polígón deL Consorci de la zona Franca representa una gran oportunitat per la comarca, que unit a l’Eix Transversal Ferroviari i al Corredor Ferroviari Mediterrani ens situaría en una de les comarques amb més possibilitats de creixement econòmic de Catalunya.
Que es té que apostar per altres models productius, d’acord, ho podrá trobar en milers de documents sindicals, fins i tot, el que porta l’arxiu va treure fa uns dies un document de,l’anterior crisi en la que ja parlàvem i exigiem al govern, apostar per la fomarció, la investigació i el dessenvolupament, però Sr. Josep, paralellament també apostem per la industria nostra, els curtits, el que queda del téxtil,.....etc. el que tenim i que ens duri. Per cert Sr. Josep, si vosté té que marxar a treballar fora és perque aquesta comarca no li ha donat la posibilitat de ferl.lo.
AH, jo no en fico si a casa seva le portan el botano o no, i la renovació la fan els afiliats.

e

estem vigilant

1 de desembre 2011.17:07h

Respondre

Si senyor Joan, Gran Euopa és una empresa que estira,que innova, que porta valor afegit, que respon a les necessitats dels ciutadans i que la seva activitat estimula l’economia i com a... Llegir més conseqüencia genera llocs de treball. Vols enganyar a algù o també ests dels que volen ”sucar”

j

joan

1 de desembre 2011.16:58h

Respondre

Estimat urbanista,

No sóc regidor, no sóc de l’Espelt, i malgrat tot, rebutjo aquest polígon que no aportarà res del que vostè pregona amb tanta demagògia.


La Comarca amb més atur de... Llegir més Catalunya no pot permetre’s el luxe de malmetre el seu territori en un polígon que no genera res. Necessitem empreses que estirin, que innovin, que portin valor afegit, que responguin a les necessitats dels ciutadans i que la seva activitat estimuli l’economia i com a conseqüencia es generin llocs de treball. Ara tenim els polígons buits i les empreses toquen el dos.

La ZF vol construir naus per vendre. Naus per logística o sigui magatzems (magatzems que es poden ja encabir en les naus buides dels polígons existents o construir-se en les extenses parcel·les buides). Per què no ho fan?. Perquè certs interessos exigeixen que sigui a can Morera i perquè, segons deia el senyor Royes, només construirien i posarien a la venda naus quan l’economia remontés.
Necessitem inversions que ens facin remuntar ja. Aquest polígon és una camama com una casa de pagès. No hi ha més cec que el que no vol veure.

U

Urbanista

1 de desembre 2011.14:11h

Respondre

Ès increible, n’estic segur que l’Anoia passarem a l’història per prendre les decisions més nefastes pel territori. La Comarca amb més atur de Catalunya, no vol una inversió de milions... Llegir més d’euros, que tots els territoris envegerien, En època de recessió, si un està disposat a invertir, li em d’impedir?, amb quins arguments? . Si el Consorci de la Zona Franca inverteix, no creieu que buscarà la manera de crear empreses i llocs de treball ?
Molt em temo que hi ha enveges personals. Es trist tanta moguda per un caprici del regidor d’Odena, que viu a l’Espelt.A dedicació completa, amb sou public, i esmerçant tot el seu esforç en impedir una actuació bona per la Conca.
Aquest regidor no vol polígons enlloc, ja que la proposta de traslladar la inversió del Consorci, segons plànol publicat en aquest diari és inviable per ser en terreny ”protegit territorialment d’interés estratègic”, i a més hi ha la carretera C-15 que passa pel mig.
Es trist

o

oriol

igualada

1 de desembre 2011.12:35h

Respondre

Increible i sense comentaris, estic amb el sr. Durán. Ens donen oportunitat d’ ubicar la ZF i la deixarem pasar.

j

josep

1 de desembre 2011.11:28h

Respondre

Exactamentn senyot Duran, és el que haig de fer jo cada dia. Emigrar cap a Barcelona a treballar perquè els liders sindicals i empresarials de la comarca, amb el suport d’un polítics visionaris... Llegir més sense bola, s’han concentrat en fer una conca de magatzems i polígons buits que potser algun dia algú de fora voldrà omplir. En diuen polígons estratègics, quina aixecada de camisa. Les oportunitats lligades a la creació de valor afegit s’han d’anar a buscar a fora d’aquí. Feliç vostè que encara no ha hagut d’emigrar dia sí, dia també.

El seu comentari ”sense comentaris” diu molt de la manca de refelxió i argumentació en que han anat caient el sindicats. Necessitem una autèntica renovació i innovació en tots els estaments socioeconòmics i polítics per afrontar aquests moments tan difícils conseqüència d’un model de creixement econòmic que s’ha desplomat pel seu propi pes. L’animo a deixar-se de frases lapidàries al servei d’una visió arcaitzant. Necessitem més iniciatives, com el rec.o que sobre la base del que tenim i el que som apliquin el treball de qualitat (no de quantitat) amb els recusos existents. Aquests són els projectes estratègics sòlids i de futur i no els contes de la lletera sense cap valor afegit patrocinats per interessos molt determinats de cosntructors amb un peu dins de l’administració públics. Per favor.

J

Josep M. Torras Payerol

Igualada

1 de desembre 2011.09:10h

Respondre

Encara que no m’estranya (al l’ajuntament ho ha fet durant tota la passada legislatura excepte en casos puntuals), quan el PP vota al costat de ICV i PSC em fa tuf al nas. En aquest cas tanta... Llegir més demagógia vuida de contingut, hauria de ser explicada degudament. No penso escriure més sobre la manca de àrguments valids, simplement es defensa el poligon amb falàcies, que poden ser desmontades una a una amb tota facilitat.
Sobre el cas he trobat aquest post al FB de Òdena oberta que es prou esclaridor.
Ara bé si hi han altres interesos que no tenen res a veure amb la defensa aferrisada que si fa, aleshores, cadescú amb la seva consciencia sabrà el que es fa.

“ZONA FRANCA , EL MONSTRE QUE S’ENS MENJARÀ A TOTS
El polígon mal anomenat Zona Franca té una extensió prevista de unes 370 hectàrees, una quantitat de metres suficient per ubicar un gran numero d’empreses. Aquí us detallem la llista més actualitzada a dia d’avui:
-
-
-
-
-
No patiu, el vostre ordinador funciona correctament, a dia d’avui no hi cap empresa que hagi manifestat la seva intenció d’establir-se a ZF.
Llavors?
Tindrem 370 hectàrees de camps de gespa amb vorera i fanals.
I quina era la idea?
Que un promotor faci el polígon i un pic fet, (i sense empreses), el cedeixi a l’ajuntament, (només els carrers).
I?
A partir d’aquest moment, tu, el teu veí i jo mateix, passem a pagar el manteniment, l’enllumenat, la depuradora, la seguretat, etc.
Com!
Això que segurament les taxes pugin per mantenir un polígon gegant i desert.
Aquest era el model que es feia servir fins ara i funcionava, un promotor feia un polígon i venia els terrenys, en una situació econòmica de creixement i amb un area metropolitana col•lapsada, el polígon es venia ràpid. Però això a canviat, des de el 2007 hi ha milers d’hectàrees i naus buides, (només us heu de donar una volta per el Bages).
En resum, aquest model com tants altres del passat, a dia d’avui no és pot aplicar, Si apliquem el sentit comú, que és els menys comú dels sentits en les files socialistes de l’Anoia, hauríem de fer les coses diferents.
Poder en cinc punts:
1. Contactem amb empreses “ofegades” d’espai i prou importants com per necessitar molts terrenys.
2. Els hi oferim, preu en taxes, ajuda en la tramitació i mà d’obra disponible.
3. Obtenint suficients compromisos formals per iniciar el projecte.
4. Fem un projecte més a mida i dissenyat segons la tipologia de les empreses.
5. I “voilà”, ja podem tirar endavant la nova zona industrial.
Vacunat contra la demagògia del PSC Polígon sense contingut”
Crec que el’escrit te prou sentit comú, com per reflexionar-hi.

S

Severiano Durán

Igualada

1 de desembre 2011.09:07h

Respondre

Sense comentaris, Decisions dificils d’entendre i de compartir.
Sempre ens quedarà la posibilitat d’emigrar.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.