//Plugins sense CDN ?>
El Pacte Comarcal de l'Anoia pel Dret a Decidir, impulsat des de l'ANC i l'AMI, compta amb el suport de més de dues-centes entitats locals i comarcals de caire esportiu, cultural, social i econòmic, la majoria dels ajuntaments, sindicats com UGT, CCOO o STE-USTEC i un llarg etcètera. Podeu veure aquí la llista de les entitats que han donat suport a la iniciativa.
Cinquanta de les entitats adherides són d'Igualada. Un altre municipi amb presència destacada és Capellades, amb 32 associacions, seguida de Calaf, amb 18. En quart lloc se situa Carme, amb 14 entitats.
Montbui és el cinquè municipi amb més entitats adherides i l'únic on l'ajuntament no signa el pacte
La iniciativa promoguda des de les seccions anoienques de l'ANC i l'AMI ha aconseguit el suport de 32 dels 33 ajuntaments de la comarca. L'únic que no ha signat és l'Ajuntament de Santa Margarida de Montbui, encapçalat per l'alcalde Teo Romero. Malgrat tractar-se de l'únic municipi de l'Anoia on l'Ajuntament no s'ha adherit al pacte, cal destacar que Montbui és la cinquena localitat on el pacte ha rebut més suport, amb 13 entitats.
Així mateix, l'acord l'han signat les diputades Maria Senserrich (CiU) i Alba Vergés (ERC) i els màxims representants anoiencs de partits polítics com ERC, ICV, EUiA i CUP. Per part del PSC, el primer secretari del partit, el mateix Teo Romero, no ha donat suport al document, però sí que ho ha fet el secretari d'organització socialista, Xavier Figueres.
Ferran Civit (ANC): "Una gran mobilització l'11 del 9 farà possible la consulta el 9 del 11"
Per tal de segellar el pacte, ahir es va celebrar un acte al teatre de l'Ateneu, on hi van ser presents els representants de les diferents organitzacions de la comarca que s'han adherit a la iniciativa, així com els alcaldes de tots els municipis que l'han signat.
La carmetana Núria Vinyals, membre d'ANC Anoia i representant de les comarques centrals al Secretariat Nacional de l'Assemblea, va destacar que es continuaran reunint adhesions fins els volts de l'11 de setembre, data en què es presentarà el pacte al Parlament. Vinyals va ser l'encarregada d'obrir els parlaments, i va desitjar que “l'acord que avui segellem el mantinguem viu i vigent, i ens porti a aconseguir allò que ens uneix: que el 9 de novembre votem i, tan de bo, guanyem”.
Tot seguit va prendre la paraula Ferran Civit, membre del Secretariat Nacional de l'ANC i una de les ànimes de la Via Catalana. Civit va destacar la implicació de tots els agents socials en el pacte i en el procés, fet que permet que aquest “no estigui liderat, sinó col·legiat, i el protagonitzem entre tots”. Per arribar a celebrar la consulta, Civit va demanar una gran mobilització el proper Onze de Setembre, ja que “l'11-9 possibilitarà el 9-11”. En darrer lloc, va argumentar que “hi ha una legalitat constitucional que ens frena, però per sobre d'això hi ha la legitimitat democràtica, que és imparable com la marea, perquè contra la voluntat popular no hi ha res a fer”.
Vila d'Abadal (AMI): "Només unida, Catalunya serà independent"
L'alcalde de Vic i líder de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, va destacar que “tant les institucions polítiques com la societat no tenim costum de pactar, i és necessari que ens hi comencem a acostumar”. Per a Vila d'Abadal, “ser lliures passa per fer un gran pacte, i això vol dir unitat i generositat”. D'altra banda, l'alcalde vigatà va destacar que amb el Pacte pel Dret a Decidir “estem dient que volem defensar junts un dret que tenim com a poble, però també estem dient que volem exercir-lo”.
Per a Vila d'Abadal, el proper pas després de signar el pacte és “reclamar la unitat d'acció i de projecte” als partits polítics amb “fets concrets, governs d'unitat i candidatures unitàries, que facin que sigui creïble el procés”. En aquest sentit, va lamentar que no es presentés una candidatura unitària de les forces sobiranistes a les passades eleccions europees, fet que va considerar una "gran oportunitat perduda" i un "desastre".
Per tot plegat, l'alcalde vigatà va recalcar que “si no votem a la consulta haurem d'anar a les plebiscitàries, i unes plebiscitàries sense unitat, no tenen sentit”. "Només unida Catalunya serà independent", va concloure.
Aquesta sorprenent i inèdita estampa de consens entre la societat civil de tota la comarca va culminar amb una emocionant interpretació d'Els Segadors a càrrec de tots els presents, que va servir per tancar l'acte.
M’agradaria equivocar-me però tots sabem que no servirà de res tanta parafernàlia. El 10-11 ja em direu com gestionaran alguns tanta frustració i decepció. Soc independentista com el que més,... Llegir més i vull la independència. Però amb aquestes elits de poder que només miren la pela no hi ha res a fer. O hi ha una mobilització gegantina i fem les coses ”per collons” o no aconseguirem res. Els catalans, lamentablement, som pactistes i gens lluitadors, i així ens va per ser tan fenicis i porucs...
Trobo curiós que en tot l’ escrit no s’ esmenti l’ alcalde d’Igualada, en Marc Castells, que en va ser un dels protagonistes, i impulsor de la trobada...
No m’estranya que el Teo no firmes, deu esta molt enfeinat signat poders judicials.
Juan Carlos Garcia
1 d'agost 2014.15:35h
I com és que el Consell Comarcal de l’Anoia encara no forma per de la Associació de Municipis per la Independència?
Cal que aconseguim la independència l’abans possible.