TORNAR

La CUP i Decidim censuren al govern d'Igualada per la política mediambiental

Argumenten que no s’ha assolit els objectius del pla mediambiental vigent

politica
Dijous, 22 novembre 2018. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

El ple d'Igualada va aprovar, amb una sola abstenció, el Pla d'Acció  de l'Energia Sostenible i el Clima (PAESC) que proposava el govern. Amb tot, des de l'oposició es va assenyalar que algunes de les mesures "ja s'haurien d'haver iniciat".

La CUP i Decidim, en dos comunicats dels seus respectius grups, consideren que les polítiques que contempla el PAESC aprovat aquest darrer ple "són necessàries, però l'Ajuntament ha de complir amb algunes de les mesurs que estaven fixades per aplicar ja abans del 2018". Els cupaires van votar a favor del document del PAESC, però  matisen que "el 15% de les les mesures que contempla el document previstes per abans del 2018 no han estat iniciades".

L'esquerra independentista apunta que "més que aprovar el document, cal aplicar les mesures que se'n detallen". Lamenten que, segons el redactat, "hi ha actuacions urgents i de gran incidència que estaven previstes i que a dia d'avui encara no s'han complert", cas de "les calderes de biomassa previstes pel 2020 i l'ús d'energies renovables a edificis com l'hospital, la piscina de les Comes o al complex Pare Vilaseca encara no s'han dut a terme".

Creuen que altres accions haurien de ser dins el PAESC, com "un model recollida de residus alternatiu a l'actual que sigui econòmicament viable i ecològicament sostenible, una revisió de la mobilitat de la ciutat, l'objectiu del qual sigui la reducció de l'ús del cotxe i es fomenti l'ús de la bicicleta". En aquest sentit, els cupaires subratllen la importància de generar zones de vianants a la ciutat i la necessitat d'un POUM que planifiqui adequadament la ciutat segons les necessitats actuals. Demanen que "es reactivi el consell mediambiental d'Igualada per tal de fer el seguiment i així dotar-nos d'un òrgan de participació ciutadana per vetllar pel compliment de les mesures en aquesta matèria".

El PAESC és un document que serveix com a full de ruta dels ajuntaments per complir els objectius que marca la Unió Europea de reducció del 20% gasos d'efecte hivernacle (GEH), l'increment en un 20% de les energies renovables i l'increment del 20% l'eficiència energètica al municipi. A banda, el PAESC també determina que s'han de fer audiències públiques de seguiment del compliment de les actuacions que se'n detallen per tal de conèixer el grau de compliment de les actuacions iniciades i la seva calendarització. 

Decidim: "van lents"

En termes similars s'expressa Darío Castañé, portaveu de Decidim. Els cupaires i ell coincideixen en censurar "accions de despesa com la pista de gel si el que es vol és estalviar". El portaveu de la plataforma de confluència ciutadana, Dario Castañé, afegeix que "ens trobem a dos anys de l'horitzó 2020 i ens venen a proposar més accions a realitzar, ara amb l'horitzó al 2030. Només s'ha executat el 40% de les actuacions programades el 2008".

El membre dels Pirates conclou que "esperem sincerament que en aquests dos anys assoleixin els objectius plantejats, perquè el planeta no ens espera. És urgent prémer l'accelerador i fer una aposta més atrevida i radical". Per a Decidim, aquest PAESC va en la línia però cal encara més. El portaveu considera que "ens hauriem de plantar al final de la pròxima legislatura, al 2023, amb tots aquests deures fets".

 


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.