TORNAR

La CUP s'estén a l'Anoia “per canviar-ho tot”

La formació, amb tres regidors a Capellades, també es presentarà a les municipals de Masquefa, mentre a Igualada es fan els primers moviments

politica
Dimarts, 20 maig 2014. 02:45. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull
Les Candidatures d'Unitat Popular estan arrelant arreu del territori, i l'Anoia no n'és una excepció. La comarca compta des del 2011 amb tres regidors de la CUP a Capellades. A més, recentment l'assemblea de Masquefa, creada fa dos anys, ha decidit presentar-se a les eleccions municipals. A Igualada, una sèrie de persones s'han començat a reunir per crear un “grup amb perspectiva transformadora des de l'àmbit municipal”.

En aquests moments hi ha 109 assemblees locals de l'organització, un 10% més que l'any passat. La CUP també ha multiplicat el seu número de militants; actualment són 1.325 persones, un 30% més que fa 8 mesos. A les darreres eleccions municipals, la CUP va obtenir un total de 101 regidors arreu de Catalunya, repartits en 46 grups municipals. Tres d'aquests regidors són de Vila de Capellades-CUP, l'únic municipi de l'Anoia on aquesta força té representació.

Per tal de donar suport a les diferents campanyes de l'organització a nivell nacional, també es va crear el Grup de Suport de la CUP a l'Anoia. Des d'aquest àmbit es va fer ressò de la campanya per les eleccions al Parlament de Catalunya, i s'han organitzat nombrosos actes i conferències.

La CUP de Masquefa comença a caminar

Ara fa dos anys es va constituir a Masquefa l'assemblea local de la CUP. El moment clau per a la formació va arribar el passat 11 d'abril, quan es va convocar una assemblea oberta per debatre si presentar-se a les properes eleccions municipals. Segons expliquen els seus membres, “la resposta va ser unànime i es va decidir que havia arribat l’hora de donar un pas endavant”.

El programa i la llista electoral “seran oberts a tota la ciutadania i col·lectius que hi vulguin col·laborar i creguin en el projecte i filosofia de la CUP”, expliquen. La formació també organitzarà trobades amb els diferents barris, entitats i col·lectius “per tal de recollir les reivindicacions i donar vida al programa, emplaçant tothom a formar part del projecte”. La CUP de Masquefa reivindica així el seu paper “de portaveu i no de representant, amb un peu a l’ajuntament i l’altre al carrer, per no perdre de vista les lluites i necessitats que allà hi neixen”.

Aleix Auber: “No ens interessa que surtin CUPs com bolets, preferim anar a poc a poc i bona lletra”

A més de Masquefa, hi ha altres municipis de l'Anoia que “estan en procés de veure quin potencial tenen i de quina manera poden tirar endavant el projecte”, explica Aleix Auber, regidor de Vila de Capellades-CUP.

Pel que fa a aquesta expansió, “som partidaris de treballar molt des de la base, i no crear projectes fantasma ja que ens donen poques garanties de durar en el temps”, explica. “No volem que surtin CUPs com bolets, preferim que es faci a poc a poc i bona lletra”, afirma Auber.

“La prioritat és garantir que el nucli pugui treballar bé”, destaca. Si bé en un poble petit es pot tirar endavant el projecte amb un grup reduït de persones, “a Igualada hi ha moltíssims temes i cal tenir molta gent i molta capacitat”, considera el regidor capelladí. En aquest sentit, cal “dedicació i interès, a més de tenir un nucli potent amb capacitat i que estigui en contacte amb les entitats”.

Igualada tempteja la opció

Les darreres setmanes s'han fet moviments que podrien portar al naixement d'una candidatura d'unitat popular a la capital de l'Anoia, però encara no hi ha res en ferm. “Hi ha hagut unes primeres trobades i hem fet diverses reunions per crear un grup amb perspectiva transformadora des de l'àmbit municipal, però és un procés embrionari”, diu un dels implicats.

Així, no s'han engegat els processos per a constituir-se com a assemblea local de la CUP, i és que també hi ha la possibilitat que aquest grup comenci a funcionar de manera autònoma i no s'inclogui en la formació. Tampoc està decidit si la nova entitat política es presentarà a les eleccions municipals. “Hi ha molta feina a fer i s'ha de fer molt bé”, explica aquesta mateixa font.

“S'està intentant fer un projecte amb cara i ulls, sense que el temps sigui un impediment. Així, si no s'arriba a les municipals es deixarà que el projecte maduri”, completa Aleix Auber. “El mateix passa en altres poblacions anoienques, que estan en el procés de posar les forces sobre la taula i valorar-ho segons la conjuntura de cada poble”.

“Valorem molt positivament aquests processos”, conclou el regidor de Vila de Capellades. “En una comarca de 33 municipis, fins ara érem la única CUP, tot i tenir molts suports”, explica el capelladí. “El fet de poder compartir el projecte i la feina és molt positiu”, afirma Auber. També ho celebra en el sentit polític: “significa que es va estenent el projecte, entenem que el teixit social de la CUP es va reforçant i per tant té més capacitat d'influir”.

Anna Suárez


2 Comentaris

L

Lola

20 de maig 2014.21:17h

Respondre

No fa falta dir res més? Doncs jo crec que sí. Fa falta dir que a Igualada hi ha molt atur, molta pobresa i que durant anys i panys no s’ha fet res. Parlo dels dirigents. Amb la ciutadania... Llegir més escanyada farem CUP? Au va, sobreviure és la prioritat. Sobreviure o marxar, oi Joel?

j

joel grau llucià

manresa

20 de maig 2014.10:30h

Respondre

I que en fa d’anys que a Igualada es vol intentar de fer una CUP!!!
...però com que les formacions les creen les persones...no fa falta dir res més, oi?

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.