TORNAR

La CUP proposa canvis per fer "més eficient i ecològic" el model de gestió de residus a Igualada

Els cupaires reclamen ”major compromís ambiental” en diferents propostes del govern municipal

politica
Dissabte, 2 juliol 2016. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Aprofitant el debat sobre l'adhesió d'Igualada a una declaració de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, el grup municipal de la CUP va incidir en el darrer ple en tot un seguit de qüestions ambientals que els porten a considerar que el govern de CiU mostra una "baixa implicació en matèria de sostenibilitat" a la ciutat. L'esquerra independentista considera l'actual model "ineficient".

Un dels punts del passat ple igualadí, l'adhesió a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, va servir a la CUP igualadina per posar sobre la taula diverses crítiques a la línia que segueix l'actual govern. Tot i mostrar-se favorables a l'adhesió al manifest, els cupaires van fer un toc d'alerta a diversos aspectes municipals que consideren que "cal redreçar si no es vol que aquest tipus de compromisos esdevinguin 'paper mullat'", i van emfasitzar la necessitat d'apostar per una economia circular "no només per una millora ecològica sinó també econòmica de la ciutat, ja que comporta estalvi i alhora la creació de llocs de treball en diverses àrees". Entre els principals punts de les seves crítiques, el trasllat de residus per part de FCC a l'abocador de Tivissa.

Gestió de residus

El cupaire Albert Mateu, amb la seva companya Eva Pedraza a l'esquerre, en una intervenció el passat novembreUn dels problemes sobre el que més han insistit i que marquen com a més urgents a resoldre és el model de gestió de residus. La CUP apunta que l'actual model resulta "ineficient i manté la ciutat constantment bruta, fa que Igualada es situï a la cua en matèria de reciclatge dels municipis catalans". Al seu parer "és un sistema molt car per la quantitat de tones que porta a l'abocador i pel baix retorn de diners per materials reciclats", i afegeix que "és important tenir present que l'empresa que recull els residus és alhora propietària de l'abocador on es llencen, a 140 quilòmetres d'Igualada. Tenint en compte que es paga tant com residus no separats s'hi aboquen", els cupaires es pregunten "quin incentiu pot tenir FCC en fomentar el reciclatge? Cal actuar urgentment en això i activar polítiques que ens permetin tancar el cercle".

Manteniment del medi

El grup també proposa el manteniment del medi "com a possibilitat de creació de llocs de treball" i mostra especial preocupació per l'"escàs manteniment dels arbres de la ciutat", que consideren un perill, per les "continues incidències que es van succeint de grans branques que cauen per l'excés de pes o per la manca de revisió del seu estat". Denuncien que a Igualada "s'aboquen grans quantitats de recursos públics a uns sectors econòmics mancats de dinamisme, però que no s'observa cap mena d'aposta cap a sectors de l'economia circular que estan experimentant forts creixements en altres països europeus".

Durant el debat, la regidora Eva Pedraza també va tenir paraules per recordar "la inexistència d'un Consell Mediambiental (eliminat per CiU el 2012)", les queixes "per la qualitat del sòl dels horts urbans" posats a disposició de la ciutadania, o la incoherència d'"adherir-se a declaracions ambientals si el proper Nadal es torna a instal·lar una pista de gel a ple sol amb una insostenible i desproporcionada despesa energètica". També denuncien que el gran espai natural d'Igualada, el riu Anoia i el tram d'anella verda que el travessa, "dibuixin una passejada que permet observar el pèssim estat de conservació del riu. Un riu al que se li aplica, per tal de matar la canya invasora, el perillós biocida glifossat, conegut com a potencial destructor d'ecosistemes".


4 Comentaris

A

Adela

Igualada

3 de juliol 2016.14:23h

Respondre

Ja era hora que algú fes una proposta seriosa en aquest tema. Igualada sempre ha estat ”off” en mediambient.

P

Pep I.

Anoia

2 de juliol 2016.10:09h

Respondre

Caram cupaires! Des que envieu a la paperera presidents escollits democràticament us heu convertit en experts en reciclatge?!!? Vinga, ànims, estem delirosos de les vostres aportacions...

M

Moha Vidal

2 de juliol 2016.13:12h

Fer un país nou -i millor- també implica fer-lo.més sostenible. Però bé, hi ha qui aposta per continuar destruint el territori amb BCNWorlds i l’economia de casino

J

Josep A.

2 de juliol 2016.19:49h

Hi ha unes quantes d’aportacions per part de la CUP en aquest article senyor Pep I.:
1) investigar el reciclatge de FCC
2) millorar l’atenció dels arbres d’Igualada
3)... Llegir més millorar el riu

Si llegeix l’article encara en trobarà més de propostes...

Que l’indepedència no el cegui sobre les necessitats quotidianes...ho dic si per les retallades va vosté caminant un dia i li cau una branca al cap.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.