TORNAR

La diàspora anoienca cerca solucions per poder votar el 21 de desembre

Davant la manca d’operativitat dels consolats, alguns opten per venir i votar aquí

politica
Dimarts, 21 novembre 2017. 03:00. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

Les dificultats que hi va haver amb el vot dels catalans a l'exterior de cara al referèndum -calia estar inscrit al cens de les ambaixades de la Generalitat- es poden reproduir de cara a les eleccions convocades pel govern estatal del 21 de desembre. La majoria d'anoiencs contactats pel nostre mitjà manifesten la seva voluntat de votar aquella jornada, però empraran sistemes molt diferents davant diverses dificultats. 

L'important volum de persones nascudes a l'Anoia que viuen a l'estranger tornen a estar convocades a les urnes a penes tres mesos després del referèndum. En aquesta ocasió, es repetirà el procediment que se segueix en les convocatòries que segueixen el marc estatal. Ara bé, després de les dificultats de recepció de part dels vots de l'exterior de fa dos anys, a les eleccions del 27 de setembre de 2015, alguns d'aquests anoiencs i anoienques que viuen fora de l'Estat espanyol optaran per tornar a Catalunya a votar. 

Una urna de les darreres eleccions al Parlament, el 2015El col·laborador d'AnoiaDiari Jordi Marcé comenta que "votaré al consolat espanyol d'Hamburg els tres dies disponibles que hi ha, del 17 al 19 de desembre". Marcé ha emprat el sistema de 'voto rogado' i ha fet efectiva la seva petició a la representació de l'Estat a Alemanya ha través d'una firma digital. Té la sort d'estar en una de les ciutats germàniques on hi ha consolat, Hamburg, i podrà votar en persona, mentre que altres ciutadans catalans rebran un sobre i hauran de fer efectiu el vot a través de correu. Ara, fins a final d'aquest mes, hi ha el període d'al·legacions per a tots aquells que no apareguin a les llistes. Marcé apunta que "els problemes per votar els tenen sobretot aquells que no estan inscrits al Cens Electoral dels Residents Ausents (CERA) estatal, perquè s'han d'inscriure".

En unes eleccions convocades des de l'Estat la tarda del 27 d'octubre per menys de dos mesos i enmig d'un clima de confusió, "el cert és que molts amics catalans s'han trobat que tenen poc marge per fer els tràmits, sobretot si treballen. La majoria de gent que viu a fora és per motius de feina i estudis i no és senzill posar al dia els papers". La sensació "que es copsa, quan he fet els tràmits al consolat, és que hi haurà un important augment del vot exterior".

Per als no inscrits al CERA, l'opció és viatjar a Catalunya i votar. És el cas de Verònica, també al centre d'Europa, i que "he agafat bitllets perquè no volia córrer el risc" ja que no tenia temps material per fer la inscripció en aquest moment. Explica que "per votar al consolat hauria destar registrada a l'ambaixada com a espanyola resident a l'exterior" però això la desvincula "de tenir la meva residència a catalunya i qualsevol Estat Català". Cada cop que cal votar "agafo bitllets per fer-ho". Li consta que "tots els moviments des de l'ambaixada s'agafen amb pinces, i si tens sort, funciona, però si no, doncs et quedes amb les ganes". Sospita que "això passa bastant sovint als catalans" i recorda que "la primera vegada, tenia tots els tràmits fets, amb els segells, però el sobre el van rebre els meus pares a Igualada".

A l'important grup d'anoiencs que són a Londres, Marc Pujol explica que "he optat pel 'vot rogat' i encara estic esperant que em confirmin si processen la sol·licitud". Fins ara, la petició de vot sempre l'havia fer via 'fax', ara en aquesta ocasió "és per internet i no sé si el sistema funcionarà correctament". Remarca que "en estar inscrit al CERA, la meva única opció és votar des de Londres". Li consta també que "en molts casos, sobretot de gent que no figura al CERA si no a l'ERTA, el registre de temporals, hi van haver molts vots que no van arribar correctament el 2015". 

En altres casos com la igualadina Laura, que resideix a França, el problema més clar és la inscripció al consolat: "les hores d'atenció al públic són molt limitades: van de dilluns a divendres de 9 a 1. Així que buscar un moment per passar-hi quan treballes és molt difícil. De fet, la data màxima d'inscripció ja ha passat, així que no podré votar des de fora". Els problemes s'incrementen per la data triada, un 21 de desembre que és dijous: "un diumenge hagués pogut anar a Igualada pel cap de setmana. Però com que és un dijous i jo treballo, no podré venir a votar. Així que l'única cosa que puc fer i que intentaré és baixar un cap de setmana i intentar votar per correu des d'Igualada".


1 Comentaris

magi-rovira

Magí Rovira

jorba

21 de novembre 2017.08:25h

Respondre

Molta desinformació I també molta mala llet. L’Oficina del Cens electoral va informar fa temps que els residents-absents havien d’estar inscrits al CERA i haver comunicat a l’Ambaixada els... Llegir més canvis d’adreça si s’havia produit. A primers de novembre, els que teniem els papers en regla, vàrem rebre el formulari per demanar el vot. El vàrem tornar firmat per correu amb una còpia del Passeport Estem esperant que abans del primer de desembre l’Oficina del cens ens enviarà la documentació i les llistes del partits. Com sempre ha sigut. El que passa és que sempre hi han ”listillos” que pensen que es viu millor sense que l’Estat et tingui controlat. ”Jo a l’Ambaixada no hi vaig” hem sentit a dir moltes vegades. I llavors quan venen les eleccions tot són curra-cultes. Jo he votat sempre a totes les eleccions democràtiques sense cap problema. . Parlem clar i català.

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.