TORNAR

La dicotomia entre política i moviments socials es trasllada al DdD

La desena i darrera sessió del 2014 deriva en un debat intens

politica
Dimecres, 10 desembre 2014. 03:00. Francesc Vilaprinyó i Albareda.
D'un cop d'ull

Amb Joan Subirats, catedràtic de Ciències Polítiques de la UAB, i una de les veus més autoritzades sobre l'actual efervescència dels moviments socials com a ponent, va començar la desena edició de Dimarts de Diàlegs (DdD) a l'Ateneu. Els moviments socials van portar un debat ric en matisos, sobre els propis moviments i la nova i vella política

Amb el títol "Els ciutadans tenim poder?", la darrera sessió de Dimarts de Diàlegs del 2014 va encetar-se en una Sala de Socis plena a vessar. Joan Subirats, el convidat, va fer afirmar en primer lloc que "el poder institucional ha quedat capturat per altres forces" i que l'opció de l'apoderament ciutadà guanya força i que ha de representar una disminució de l'àmbit i el poder dels polítics, si aquests mateixos polítics desatenen els ciutadans. Va remarcar que "públic no és institucional" en el sentit que "públic és de tots". Subirats va reivindicar el poder de "canviar les coses des de les ciutats" esmentant casos com Gamonal (Burgos) o les accions a Nova York o Sao Paulo. Va posar sobre la taula també la creació de béns col·lectius: "la wikipedia demostra que es pot crear un bé comú al marge del mercat". Des de la Fila Zero es van encetar les intervencions que generarien una posterior resposta del públic.

Jordi Cuadras, presentador, al costat de SubiratsDes de la PAH, Mireia Villarroel va afirmar que el clàssic igualadí (i igualadina) conservador ha donat pas a gent que s'implica més en les lluites, com ha viscut ella a la associació. Sílvia Romeu, d'Atlas i més tard Joan Torrents, de l'Ateneu, van reivindicar el canvi de perspectives dels col·lectius i les entitats de sempre en el nou paradigma social. Les intervencions de Maribel Nogué, sobre el moviment de defensa dels drets de les dones, de Carles Duran (Espai pels Somnis) i Joan Domingo (Òmnium) van ser les que van ocasionar el posterior debat. Domingo va rememorar el suport de la política local i del govern municipal a les votacions del 25 d'abril del 2010, en la consulta popular. Va subratllar que les forces que ho van vetar ara s'han unit al sobiranisme. Afegia que "posicionar-te implica conseqüències, per això és bàsica la solidaritat i que era exemple d'un nucli de persones que "amb una acció genera canvis". Carles Duran va reblar la posició recordant implícitament com durant les manifestacions Anti-Bolonya, Saura com a conseller d'Interior va tenir un paper repressor "com també fa la dreta".

Des del públic, Montserrat Roca -pròxima a ICV- va defensar que "hi ha coses bones, no es pot atacar a tots els partits per igual". Pep Solé, alcalde d'Òdena, va defensar que les coses no es poden canviar "només" des dels moviments socials i va remarcar que la seva entrada en política li ha permès veure-ho des dels dos costats. Àngels Chacón, la Segona Tinent d'Alcalde igualadina, defensava també que la capital intervé en projectes com Urbact "d'Innovació Social". La Fila Zero va tancar tot reivindicant de nou la importància de les accions des de petits col·lectius, abans que Joan Subirats i Jordi Cuadras cloguessin l'acte.


0 Comentaris

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.