//Plugins sense CDN ?>
La Diputació de Barcelona presenta un nou fons extraordinari de 75 milions d'euros destinat als ajuntaments i a les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) de la província.
L'ajut s'aprovarà el dijous 9 de novembre i estarà dividit en dues fases. La primera, dotada amb 50 milions d'euros, es pagarà durant el mes de desembre i permetrà que les corporacions municipals puguin tancar l'any i els seus exercicis pressupostaris sense dèficit; mentre que la segona, dotada amb 25 milions d'euros, es destinarà als governs locals l'any 2024 per tal que puguin començar l'any amb la liquiditat necessària.
En aquest sentit, Moret ha recordat que «el més important és garantir els serveis públics» i , per aquest motiu, ha explicat que la Diputació treballa per posar en marxa «d'una forma decidida, un sistema estable de suport als ajuntaments i, sobretot, a la seva autonomia local a l'hora de desplegar polítiques, a l'hora de desplegar serveis públics».
És per aquest motiu que la presidenta també ha recalcat que «no podem obviar que hi ha una necessitat d'abordar les mancances estructurals del finançament municipal» i ha definit la reforma del sistema de finançament local com «un tema estructural».
La Diputació de Barcelona ha remarcat el paper que tenen "a l'hora de treballar per tal que cap municipi hagi de fer un pas enrere en la prestació de serveis públics de qualitat. Així com de continuar vertebrant un sistema cada cop més robust i flexible de suport als governs locals i contribuir a enfortir l'autonomia i dinamisme locals i deixar enrere el llast d'uns anys especialment difícils".
Durant la roda de premsa d'aquest dijous, Lluïsa Moret ha recalcat que el paper de la Diputació és «estar al servei dels 311 municipis de la demarcació de Barcelona», així com «és acompanyar, donar suport i eines perquè puguin desplegar la seva feina amb les millors condicions possibles».
La distribució dels ajuts, que s'aprovarà en la propera Junta de Govern de la Diputació i caldrà que els ajuntaments i EMD acceptin abans del 30 de novembre, es farà d'acord amb criteris públics, objectius i acotats seguint la línia d'altres ajuts semblants atorgats, com una assignació mínima a cada ajuntament, el nombre d'habitants, la desocupació o l'extensió territorial del municipi.
Així doncs, el nou programa constarà de dues línies de suport: una relativa al finançament de serveis i, l'altra, de suport a les inversions. La primera línia preveu accions com les reparacions, manteniment i conservació d'infraestructures i béns locals; l'increment del preu dels subministraments; la modernització dels sectors econòmics tradicionals; i, actuacions de foment del turisme sostenible i responsable de l'esport com a eina d'inclusió social i comunitària i de l'ocupació de qualitat, així com la reducció de la bretxa digital i la inserció laboral dels col·lectius en situació de vulnerabilitat.
D'altra banda, la segona línia preveu, entre d'altres, inversions sobre l'espai públic, en equipaments energèticament sostenibles i socialment integradors, en infraestructures urbanes orientades a fomentar la sostenibilitat ambiental i la transició energètica i en la valoració del patrimoni arquitectònic local. També serà una línia de suport en l'amortització anticipada del deute.
El nou programa dona resposta a les necessitats actuals dels governs locals, marcades per les dificultats econòmiques i financeres amb la que es troben; fruit, la majoria d'elles, de situacions com les provocades per les guerres, que tenen repercussions en el preu de l'energia o les matèries primeres.
Aquesta dificultat de finançament no és, per tant, una qüestió puntual, sinó que posa de manifest les carències estructurals de l'actual model de finançament municipal. Un model de finançament que cal adaptar-lo als reptes i a les necessitats de la societat actual per tal de poder comptar amb uns ajuntaments més ben finançats i més ben dotats econòmicament per poder fer front a les necessitats del dia a dia en la seva gestió.