TORNAR

L'Ajuntament d'Igualada proposa apujar els impostos en un 8,9% de mitjana: L'IBI augmentaria en un 11% i la taxa d'escombraries en un 28%

Les diferents candidatures polítiques s’han mostrat crítics amb aquesta decisió: recollim el posicionament de totes elles

politica
Dimecres, 25 octubre 2023. 12:11. Redacció AnoiaDiari.
D'un cop d'ull

- L'Ajuntament d'Igualada proposa apujar una mitjana d'un 8,9% la majoria d'impostos i taxes. En concret, la taxa d'escombraries pujarà un 28% -el rebut passarà dels 113 euros als 131- i l'IBI un 11%.

- El govern municipal ha explicat que aquesta mesura és necessària "per fer front a l'increment de les despeses a causa de l'augment de preus arran de la guerra d'Ucraïna, l'increment de l'IPC i dels tipus d'interès del BCE, entre d'altres. La regidora d'Hisenda, Montserrat Duch, ha afegit que és necessari per continuar "prestant servies de qualitat i no renunciar al model de ciutat".

- La proposta de pressupost de l'Ajuntament és de 68,1 milions d'euros i el pressupost consolidat, que inclou també les societats municipals, els organismes autònoms i el Consorci Sociosanitari d'Igualada, arribarà a 83'9 milions d'euros. Creix un 16% respecte al de l'any passat.

La regidora d'Hisenda de l'Ajuntament d'Igualada, Montserrat Duch, ha explicat que arran de la guerra d'Ucraïna els costos dels subministraments s'han incrementat en 600.000 euros. Això, sumat a l'augment del 4% dels tipus d'interès del Banc Central Europeu, la pujada de l'IPC i l'increment dels sous dels funcionaris d'un 9%, ha fet que l'equip de govern hagi elaborat uns pressupostos que inclouen una pujada generalitzada de la majoria de taxes i impostos. Duch ha argumentat que volen continuar presentant "serveis de qualitat" i també fent inversions. Per això, ha avançat, trucaran a la porta d'administracions superiors perquè el consistori no hagi d'endeutar-se.

En concret, l'impost de la plusvàlua passarà del 19,5 al 30%, una mesura que, segons Duch, "adequarà aquest impost al qual apliquen la resta d'ajuntaments mitjans com el nostre". De mitjana, les taxes pujaran un 8,9%, tot i que n'hi ha algunes que tindran un increment més significatiu com la de les escombraries, que pujarà gairebé un 30%. Sobre aquest aspecte, la regidora ha dit que, fins ara, els ciutadans pagaven un 72% del cost del servei i l'Ajuntament el 28% restant. A partir del 2025 una nova llei estableix, però, que el ciutadà ha d'assumir el 100% del cost. Per això, Duch ha avançat que el rebut per al ciutadà passarà dels 113 euros als 131.

Un altre impost que puja és l'IBI, que s'incrementa en 11 punts, "mentre que n'hi ha d'altres que es mantenen com són l'impost sobre activitats econòmiques, l'impost de vehicles o l'impost sobre construccions".
Duch ha explicat que les inversions d'aquest pressupost permetran continuar prestant serveis de qualitat i continuar treballant en el model de ciutat que volem. Duch ha detallat que "continuarem invertint en la nostra ciutat i finançarem les inversions trucant a les portes d'administracions supramunicipals, com hem demostrat que sabem fer i com hem fet fins ara". Duch ha destacat que, per tant, "l'endeutament de l'Ajuntament de cara a l'any vinent serà 0, seguint la política de rebaixa del deute dels últims 12 anys del nostre govern".

Així doncs, les principals inversions que sumaran un total de 8M d'€, se centren, entre d'altres, en la millora de les instal·lacions esportives; la continuació de la modernització del polígon de Les Comes; la Conducció d'aigües pluvials al Parc Central o el Pla de millora de barris amb un pla d'obres, un pla de millora d'accessibilitats, pla d'asfaltatges i un pla d'arbrat.

Entre altres inversions, s'adequaran els patis de les escoles al canvi climàtic, es farà un canvi d'il·luminació al barri del Rec i a diversos barris de la ciutat per a una llum més eficient, i es reformarà la cuina de l'escola Ramon Castelltort.

Junts per Igualada no té majoria al ple i necessita, com a mínim, una altra força política per tirar-ho endavant, que es debatrà en el ple del 31 d'octubre.

Els partits polítics de la ciutat ja s'han posicionat i han exposat les seves opinions.

Igualada Som-hi

D'una banda, Igualada Som-hi s'ha mostrat en contra de la proposta d'ordenances fiscals i pressupost que ha presentat el govern de Junts. La formació progressista considera inadmissible i fruit de la improvisació la pujada prevista de l'11% de l'IBI i demana condicionar el Pressupost pel 2024 amb una baixada d'aquest impost tot aprofitant que el govern es troba en minoria.

El regidor Quim Roca explica que "en un moment d'inflació i d'alça de preus, no podem acceptar la pujada de l'IBI que proposta Junts. Per això proposem rebaixar aquesta xifra per reduir l'impacte a les famílies de la nostra ciutat. Amb l'estudi que hem fet del Pressupost, estem convençuts que hi ha marge per evitar una pujada tan gran de l'IBI". 


ERC

ERC, per la seva banda, ha sigut molt contundent al respecte i acusa a Marc Castells i a Jordi Cuadras de fer "teatre". ​​"Esquerra Igualada demana a l'alcalde d'Igualada, Marc Castells (Junts per Igualada) i a Jordi Cuadras (PSC) que deixin de fer teatre perquè és evident"que pactaran els pressupostos apujant els impostos i les taxes, especialment l'IBI". Esquerra explica que "Junts per Igualada i el PSC apugen els impostos perquè els sous de càrrecs municipals augmenten molt respecte el mandat anterior, entre ells la nova figura de Jordi Cuadras com a cap de l'oposició, sense cap competència i que ascendeix fins als 43.000€".

Els republicans expliquen que "Igualada és la ciutat mitjana amb els impostos més cars de Catalunya i la desena ciutat amb els impostos més cars de tot l'estat espanyol", un fet que consideren "inacceptable i que fa anys que denunciem".

Poble actiu

Poble Actiu ha definit a proposta d'increment d'impostos com "inacceptable". Consideren que "no es pot carregar a la ciutadania la mala gestió econòmica del govern municipal, que ha augmentat el deute en el darrer any i ha realitzat despeses com l'augment dels salaris dels membres del govern".

També destaquen que "Igualada recapta molts impostos en comparació amb ciutats de mides similars i ens sembla inconcebible que el govern Castells plantegi un augment d'aquests amb l'excusa de la inflació i la guerra d'Ucraïna".

Poble Actiu defensa criteris progressius en les taxes municipals: "qui més té que pagui més i qui menys té pagui menys".

"Tot i això, com cada any, toca veure com Junts Per Igualada i Igualada Som-hi han d'escenificar discrepàncies durant les negociacions. Com sempre ja sabem que acabarà amb un pacte sociovergent per l'aprovació dels pressupostos".


15 Comentaris

J

Josep

la pobla de claramunt

30 d'octubre 2023.16:23h

Respondre

Soc Igualadi de tota la vida pro are no estic a Igualada jo no se com podeu votar al Castells persona de la poltrona aixo si primer ple de cuan surten elegits es apujarse el sou , van montar donar... Llegir més un sou al Cuadras del PSC, com oposicio i aixis ven calladet amb tots aquets auments que tindreu tots les Igualadins , jo sempre he pensat que els ajuntaments funcionarian mes be com empresa privada , ja qué sortin elegits de un sol partir politic, es imposible que tots funcioni be, mentres no es votín persones als ajuntaments, listas obertas , personas que estimin la ciutat, o no vagin per lucrarse, siempre els ciutadans els i tocará el rebre

J

Joan

Guitart

27 d'octubre 2023.22:48h

Respondre

Els nostres polítics locals a banda de mediocres no tenen ni la més mínima moral ni respecte als ciutadans que els paguem el sou. Ningú els posa fre, primer és el salari que no està subjecte a... Llegir més cap conveni i per tant barra lliure. No tenen idea de gestió i es cobreixen les espatlles amb assessors tan mediocres com ells. A l’empresa privada estarien tots acomiadats. I els ciutadans callats , quan hauríem d’omplir els carrers en protesta.

J

Josep Tardá Palau

IGUALADA

27 d'octubre 2023.17:00h

Respondre

Arrivat un punt que parlo pels meus amics i per mi, que ja no volem cap mes millora a la ciutat, no volem mes gastos, l´únic que volem es una rebaixa d´impostos,,, i mira per on un altre... Llegir més ”zasca” i dels bons, Tinc sort de si mes no , saber que no els vaig votar, pero algún dels amics que tinc no poden mes que arrepentir-se. Només saben fer aixó, exprimirnos. Si pogues, que no puc, m´aniría a viure ben lluny d´aquesta ciutat que en fot la mitat del salari amb impostos per tots costats. Per mi inaceptable, Tot lo que han dit no ho compartim molts ciutadans. Molt trista noticia.

M

Marc

Igualada

27 d'octubre 2023.11:45h

Respondre

És una autèntica vergonya! I evidentment passarà el que pronostica ”Poble Actiu”: ara el Sr. Castells (amb un sou de la Diputació superior als 100.000 €) i el Sr. Jordi Cuadras, flamant... Llegir més posseïdor del nou càrrec inventant de cap de l’oposició (amb un sou de més de 40.000€, amb una dedicació del 70%, doncs com tots sabem també treballa, en una radio privada) i que en tot aquest anunci de pujada d’impostos, ambdós s’han mantingut al marge fent sortir els ”reserves” (que dic jo... ja haguéssin pogut donar la cara, fet que evidentment no els interessava ni a l’un ni a l’altre), faran veure que es barallen i aprovaran una pujada més baixa de l’anunciada...i tots contents, el convergent perquè haurà pujat els impostos i el socialista, perquè dirà que ha aconseguit frenar la pujada...

Cada dia tenim més gent vivint del ”cuento” al nostre ajuntament, que a dia d’avui ja deu ser l’empresa més gran de la comarca...i mentrestant ens escanyen a impostos i la gent del carrer som, els que els anem mantenint... I jo em pregunto, per quan una mobilització popular contra aquest nou ajuntament...se’ns estan pixant a la cara i no reaccionem!

PD. Recordeu oi, aquelles patètiques imatges del Sr. Marc Castells sortint de la seu de ”Junts” la nit electoral donant bots com una llebre...doncs ara ja sabem perquè botava...doncs perquè ja tenia garantit el seu sou de 100.000 € a la Diputació durant 4 anys amb aquest pacte sociovergent a dues bandes: Ajuntament-Diputació...i no patiu, que el dia que perdi l’alcaldia, com que no haurà treballat mai en cap empresa (que jo recordi l’any 2000 ja tenia un despatxet al Consell Comarcal), ja li trobaran un càrrec a mida en qualsevol organisme institucional...i si no...temps al temps.

A

Antoni

Igualada

31 d'octubre 2023.17:53h

Marc, el dia de les eleccions quan dius que en Castells botava com una llebre, no era ni diputat. A aquella hora, el diputat era socialista. Per tant, tot i entenent en general la teva queixa, t’ha... Llegir més quedat no del tot ben il.lustrada

A

Anna María Martí

Igualada

27 d'octubre 2023.07:48h

Respondre

Per favor, l’excusa de la guerra ja no cola. Una mica més d’imaginació...

A

Antoni

Igualada

27 d'octubre 2023.15:19h

Anna Maria, ja em diràs quina companyia d’electricitat tens, que no t’hagi pujat el cost de l’electricitat. La guerra o el que va passar després, va originar una pujada del preu de... Llegir més l’energia. Com l’alça dels tipus d’interès, fa pujar la despesa. No siguem insensats, tampoc.... Altra cosa és que aquest govern el que no fa és intentar baixar despesa per altres bandes on podria. Podem proposar altres coses, a part de baixar certes remuneracions. Per exemple, si decidim que en quatre anys no fem Festa Major, això segurament deu ser al voltant d’un 1% d’IBI. Podem tancar l’Escola de Música, no fer noves inversions, etc... Cal un debat de quin model de ciutat volem, i si seguim amb el mateix model, la despesa sempre es pot retallar. La despesa pública, és com el pes, que si no hi estàs a sobre, tendeix a pujar.

R

Rosa

27 d'octubre 2023.17:41h

No saben que dir per justificar -ho.
Una vergonya

J

JosepM

IGUALADA

26 d'octubre 2023.22:35h

Respondre

Sabeu que l’IBI sol anar directament al lloguer. No s’havia de facilitar l’accés als joves vers emancipació.
Sap que augmentar plusvàlues incrementa cost hereditari i de rebot el preu... Llegir més necessari de lloguer.
Sabeu que passa amb els interessos. Com afecta a tenidors hipotecats o inversors que volen llogar? Llevat creguis que la vi enda pot costar 50 de salari mig. Això ja va passar a 2007 i encara ho paguem.
Castells, busca solucions. Si no les tropes plega que alguna porta giratòria sortirà

a

antoni

Igualada

27 d'octubre 2023.15:20h

No sé si l’IBI afecta als lloguers, però deu fer 5 o 6 anys que l’IBI estava congelat, i els preus dels lloguers pugen. Per tant, hi deu haver altres coses que afecten poderosament als lloguers

J

JosepM

IGUALADA

26 d'octubre 2023.22:09h

Respondre

Si aproven aquestos pressupostos amb el PSC del Cuadras i companyia, tots entendrem moltes coses. Fins i tot abans que la premsa investigui càrrecs de confiança indirectes ( al Consell i... Llegir més altres).
L ’infracció dels darrers 18 mesos fa que la majoria de famílies s’hagin empobrit (la Castells I la del Marc en són excepció pel seu noom salarial
Castells, si ets tant bo com dius al aplicar-te sou de crac, mulla’t i treballa temes vom;
EFICIENCIA DE RECURSOS que fas? cal? Pot fer-se més econòmic? I si cal revisa el teu equip, propostes coma aquesta desqualifiquen la feina, per la qual també estan mooolt ben pagats

V

V. C.E.

Igualada

26 d'octubre 2023.21:00h

Respondre

Sou com tots. No millors. Sento vergonya del meu vot.

J

Julio Guillén Fernández

Igualada

26 d'octubre 2023.11:40h

Respondre

No hay derecho y que estos políticos tengan tan poco miramiento con la ciudadanía, con lo que está cayendo.

Se suben el sueldo una vez están en la poltrona, y acto seguido a subir los... Llegir més impuestos y eso que somos de hace tiempo de las ciudades de Cataluña que mayores impuesto pagamos.

Nos tendremos que echar a la calle y reivindicar que esto es un descalabro.

J

Joan

Igualada

26 d'octubre 2023.08:24h

Respondre

A casa meva, quan anem passats de pressupost, intentem reduir despesa. Tenim un dels IBI mes cars de catalunya, i ara es vol pujar un 11%? Anar escanyant al ciutadà no es la solució. Perquè no ens... Llegir més ho explicava el nostre alcalde abans de les eleccions de ara fa dos mesos?

A

Antoni

Igualada

27 d'octubre 2023.15:21h

Estem d’acord. Hem d’ajustar la despesa. Si no s’ataca la despesa (diria que alguna cosa, poca, també fan), ens trobarem amb un espiral alcista de les necessitats

Deixa el teu comentari

Si ho prefereixes pots identificar-te amb Facebook o registrar-te amb el teu correu electrònic.

La direcció del web anoiadiari·cat de l'espai es reserva la no publicació d'aquells comentaris que pel seu contingut no respectin les normes bàsiques d'educació, civisme i diàleg.